Πέμπτη 18 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Με «μη αναστρέψιμες» συνέπειες απειλεί τις ΗΠΑ η Αγκυρα

Ανεβαίνει η ένταση στα τουρκοσυριακά σύνορα λόγω τουρκικών επιχειρήσεων

Από συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας για προετοιμασία επέμβασης στη βόρεια Συρία
Από συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας για προετοιμασία επέμβασης στη βόρεια Συρία
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την προειδοποίηση ότι οι συνέπειες για τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις μπορεί να γίνουν «μη αναστρέψιμες» σε περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν τα σχέδιά τους για τη δημιουργία ενός (κυρίως κουρδικού) «συνοριακού στρατού ασφαλείας», περίπου 30.000 ατόμων στα σύνορα της Συρίας με Τουρκία και Ιράκ, απηύθυνε χτες στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως έθεσε «ωμά» στον Αμερικανό ομόλογό του Ρεξ Τίλερσον τις διαμαρτυρίες της τουρκικής κυβέρνησης, ενώ διέκρινε «κόντρες» για τα αμερικανικά σχέδια στη Συρία ανάμεσα στο Πεντάγωνο, την κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού, υπηρεσίες και υπουργεία. Η προειδοποίηση Τσαβούσογλου έγινε με φόντο τη διαφαινόμενη έναρξη επιχειρήσεων του τουρκικού Πυροβολικού στα σύνορα με τη Συρία κατά θέσεων Κούρδων μαχητών των δυνάμεων YPG, που αν και θεωρούνται από την Αγκυρα «παρακλάδι του ΡΚΚ» συνιστούν τη «ραχοκοκαλιά» των λεγόμενων «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF), οι οποίες στηρίζονται από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή. Οι πληροφορίες κυρίως αραβικών ΜΜΕ αναφέρουν πως η έναρξη επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού σε μικρή απόσταση από το συριακό έδαφος κατά Κούρδων σημειώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Το ίδιο διάστημα, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, που συνήλθε χτες υπό την προεδρία του Τούρκου ηγέτη Ρ. Τ. Ερντογάν, ανακοίνωσε πως αποφάσισε «βήματα για την εξάλειψη των απειλών από τη Δυτική Συρία» (τον κουρδικό θύλακα στο Αφρίν). Είχαν προηγηθεί οι απειλές του Ερντογάν κατά των ΗΠΑ και οι πιέσεις του στο ΝΑΤΟ να αναλάβει δράση κατά της Ουάσιγκτον για όσα προωθούν στη Συρία.

Παράλληλα, αξιωματούχοι του Πενταγώνου προσπάθησαν να καθησυχάσουν τους Τούρκους αξιωματούχους για τους απώτερους στόχους των επιχειρήσεών τους στη Συρία, λέγοντας ότι «συμμερίζονται τις τουρκικές ανησυχίες» για τη συγκρότηση συνοριακού «στρατού», διαβεβαιώνοντας ότι θα συνεχιστεί η επικοινωνία με την Αγκυρα.

Νωρίτερα, ανώτερα στελέχη του μεγαλύτερου κόμματος των Κούρδων της Συρίας (Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης, που αποτελεί την πολιτική πτέρυγα της ένοπλης οργάνωσης YPG) απηύθυναν έκκληση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να πάρει «τάχιστα» μέτρα για να αποτρέψει την Τουρκία από το να υλοποιήσει την απειλή της για χερσαία επέμβαση στον κουρδικό θύλακα Αφρίν. Ταυτόχρονα, άλλοι Κούρδοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως ανέβαλαν επ' αόριστον τις «βουλευτικές εκλογές» που επρόκειτο να κάνουν για πρώτη φορά αύριο Παρασκευή, επικαλούμενοι «οργανωτικά προβλήματα».

Με φόντο την όξυνση της κόντρας Ουάσιγκτον - Αγκυρας για ό,τι διαδραματίζεται στα βόρεια σύνορα της Συρίας, αξιωματούχοι του ΟΗΕ και της Ρωσίας προσπαθούν να προλειάνουν το έδαφος για την επανέναρξη των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων.

Χτες, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, ανακοίνωσε την πραγματοποίηση νέων ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων όχι στη Γενεύη (λόγω του Διεθνούς Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας που ξεκινά την άλλη βδομάδα), αλλά στη Βιέννη. Ο ίδιος είπε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν στις 25 και στις 26 του μήνα. Δηλαδή ένα 48ωρο πριν τη σύγκληση του λεγόμενου «Συριακού Εθνικού Κογκρέσου», που έχει δρομολογήσει στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας η Ρωσία για τις 29 και 30 Γενάρη. Οι επικείμενες ενδοσυριακές διαπραγματεύσεις στο Σότσι συζητήθηκαν χτες και ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, και της Τουρκίας, Μ. Τσαβούσογλου.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ