Τρίτη 9 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΛΑΡΙΣΑ
Απολύσεις εργαζομένων που αρνήθηκαν να επιστρέψουν το Δώρο Χριστουγέννων

Ενα ακόμα χαρακτηριστικό δείγμα εργοδοτικής ασυδοσίας, η οποία απογειώνεται στο έδαφος της αντιλαϊκής πολιτικής και της συνεχούς ενίσχυσης του αντεργατικού οπλοστασίου από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου, αποτελούν οι νέες καταγγελίες για αναγκαστική επιστροφή στον εργοδότη του Δώρου Χριστουγέννων που έλαβαν εργαζόμενοι.

Αυτήν τη φορά οι καταγγελίες προέρχονται από εργαζόμενους σπουδαστές σε επιχείρηση εστίασης στη Λάρισα. Συγκεκριμένα, δύο εργαζόμενοι της εν λόγω επιχείρησης κατήγγειλαν στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι απολύθηκαν επειδή αρνήθηκαν να επιστρέψουν το Δώρο. Οπως αναφέρουν, ο συγκεκριμένος εργοδότης είχε απειλήσει ξεκάθαρα τους εργαζόμενους ότι οι συμβάσεις εργασίας για όσους δεν επιστρέφουν το Δώρο θα καταγγελθούν, κάτι που έπραξε, πριν από την Πρωτοχρονιά, απολύοντας τους δύο από τους εργαζόμενους, χωρίς φυσικά να επικαλείται τον πραγματικό λόγο.

Δεκάδες οι καταγγελίες που δέχεται το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Το συγκεκριμένο γεγονός δεν είναι βέβαια μεμονωμένο ούτε στη Λάρισα ούτε στην υπόλοιπη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), οι καταγγελίες που δέχεται είναι δεκάδες. Για παράδειγμα, υπάρχει εταιρεία σεκιούριτι στη Λάρισα που έχει αναθέσει σε συγκεκριμένο άνθρωπο να βρίσκεται μαζί με τους εργαζόμενους στο ATM για να παίρνει το Δώρο πίσω με την ανάληψή του! Το ίδιο συμβαίνει και με άλλες επιχειρήσεις εστίασης, καφέ, αλλά και στο εμπόριο και στη βιομηχανία, όπου οι εργοδότες ζητούν πίσω όχι μόνο το Δώρο και τα επιδόματα άδειας, αλλά και μέρος του μισθού που καταβάλλουν μέσω των τραπεζών.

Επιπλέον, σε αρκετές επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι έχουν αρκετούς μήνες να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους, άλλοι εξαναγκάζονται να εργάζονται υπερωρίες ή και αργίες χωρίς ποτέ να πληρώνονται γι' αυτές, ενώ σε κάποιες επιχειρήσεις τούς δίνουν κουπόνια έναντι του μισθού ή της υπερωρίας που δούλεψαν.

Ακόμα, πολλοί εργαζόμενοι δουλεύουν χωρίς ν' ασφαλίζονται για όλα τα ημερομίσθια που πραγματοποίησαν μέσα σε κάθε μήνα, ενώ σε πολλές επιχειρήσεις εστίασης, εμπορίου, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσιών φύλαξης, μεταφορών, κ.ά., αλλά και σε βιομηχανίες - βιοτεχνίες, εργαζόμενοι προσλαμβάνονται με συμβάσεις 4ωρης ημερήσιας εργασίας, αλλά στην πράξη εξαναγκάζονται με τον φόβο της απόλυσης να εργάζονται 8 και παραπάνω ώρες ημερησίως, χωρίς όμως να αμείβονται και χωρίς να ασφαλίζονται για τις επιπλέον ώρες.

Τα προβλήματα αυτά έχει αναδείξει και καταγγείλει, εδώ και πολύ καιρό, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, το οποίο σε ανακοίνωσή του καλεί τους εργαζόμενους να πάψουν να αποδέχονται μοιρολατρικά και παθητικά αυτήν την άθλια κατάσταση, να πάψουν να τρέφουν ψευδαισθήσεις ότι έτσι θα γλιτώσουν την απόλυση, αλλά να απευθύνονται στο Εργατικό Κέντρο και να προχωρούν σε καταγγελίες στην Επιθεώρηση Εργασίας και στο ΙΚΑ.

«Μπορούμε να σταματήσουμε και να ανατρέψουμε αυτήν την αθλιότητα και τις βάρβαρες αντεργατικές πολιτικές, μόνο με οργάνωση στα σωματεία και συλλογικό αγώνα. Κανένας μόνος του απέναντι στην εργοδοτική και κυβερνητική επίθεση», υπογραμμίζει το ΕΚΛ.

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Ν. Λάρισας, καλώντας τους εργαζόμενους να συναντηθούν με το κλαδικό συνδικάτο και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στους αγώνες και συγκεκριμένα στην 24ωρη απεργία ενάντια στον νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο.

  • Ανακοίνωση για την απόλυση των 2 εργαζόμενων σπουδαστών εξέδωσε το Τομεακό Συμβούλιο Λάρισας της ΚΝΕ, καλώντας τους εργαζόμενους, τη νεολαία της πόλης, τα συνδικάτα, τους συλλόγους και τους φορείς να πάρουν θέση και επισημαίνοντας: «Οι απολύσεις δύο νέων ανθρώπων, εργαζόμενων σπουδαστών που έγιναν τις μέρες των εορτών, επιβεβαιώνουν ότι η εργοδοσία δεν λογαριάζει τίποτα άλλο πέρα από τα κέρδη της. Στο συγκεκριμένο περιστατικό αυτό που ενόχλησε ήταν ότι κάποιοι εργαζόμενοι συλλογικά διεκδίκησαν τα αυτονόητα και αποτέλεσαν παράδειγμα και για τους υπόλοιπους».

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org