Επιταχύνεται η προσπάθεια να διευθετηθούν ανοιχτά ζητήματα στα Βαλκάνια, στο ευρωατλαντικό πλαίσιο σχεδιασμών για την περιοχή. Ετσι, στις 19 Γενάρη αναμένεται ο δεύτερος γύρος συνομιλιών των διαπραγματευτών Ελλάδας - ΠΓΔΜ στη Νέα Υόρκη, ενώ δυο μέρες νωρίτερα λέγεται ότι στα Σκόπια θα βρεθεί ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, για επαφές και συνομιλίες με την κυβέρνηση αλλά και τους επικεφαλής κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μέσα σε όλα αυτά, τέλος Γενάρη, στο περιθώριο των εργασιών του Φόρουμ του Νταβός, ενδέχεται να υπάρξει συνάντηση Τσίπρα - Ζάεφ σε μια προσπάθεια να σηματοδοτηθεί η κοινή βούληση για επίλυση του ζητήματος.
Στο φόντο αυτό, μίνι υπουργική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, με αντικείμενο τις εξελίξεις στο ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και ζητούμενο την ενιαία δημόσια έκφραση, την απάλειψη δηλαδή «παραφωνιών», κυρίως από την πλευρά του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Ο τελευταίος, μετά τη σύσκεψη, υπερασπίστηκε σαν «αποφάσεις - σταθμούς» τόσο την απόφαση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών του 1992 για μη χρήση του όρου «Μακεδονία», όσο και την «απόφαση του Βουκουρεστίου», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η λύση η οποία θα δοθεί θα είναι μια λύση που θα διασφαλίζει τα εθνικά συμφέροντα και παράλληλα θα είναι αποδεκτή από το σύνολο του πολιτικού κόσμου».
Ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Koτζιάς υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται για μία σύνθετη ονομασία ενιαία σε όλες τις χρήσεις της, υπενθυμίζοντας ότι αυτό είχε «είχε προβάλει η Ελλάδα ως θέση και στο Βουκουρέστι.». Εξέφρασε την εκτίμηση ότι αυτή τη χρονιά θα λυθούν ζητήματα εξωτερικής πολιτικής που έχουν «βαλτώσει» εδώ και δεκαετίες, ενώ ως προς το περιεχόμενο της σύσκεψης έθεσε σε αδρές γραμμές το γενικότερο πλαίσιο εντός του οποίου επιδιώκονται λύσεις των ανοιχτών ζητημάτων. Οπως είπε, κουβεντιάστηκαν «ζητήματα των Βαλκανίων, για τον τρόπο που θα αναπτύξουμε παραπέρα τις συνεργασίες μας με τις άλλες βαλκανικές χώρες και θα συνδράμουμε όλοι μαζί στη μεγαλύτερη ευμάρεια και παραγωγική ανασυγκρότηση πολλών περιοχών των ίδιων των Βαλκανίων».
Εκφράζοντας τις προσδοκίες της ελληνικής αστικής τάξης από το «σπρώξιμο» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή των Βαλκανίων, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, δήλωσε χτες στον ρ/σ «Στο Κόκκινο» ότι η «λύση σε αυτό το χρονίζον πρόβλημα (...) θα επιταχύνει τη σταθεροποίηση στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, θα συμβάλει στην ταχύτερη προοπτική ένταξης στην ΕΕ χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, όπως η Σερβία και το Μαυροβούνιο, και κυρίως θα αναδείξει τον οικονομικό και γεωπολιτικό ρόλο της χώρας στην ευρύτερη περιοχή».
Στον απόηχο της σύσκεψης και των δηλώσεων στο Μαξίμου, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, Μπούγιαρ Οσμάνι, που αναμένεται στην Αθήνα τη Δευτέρα για συναντήσεις με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Ν. Κοτζιά και τον αν. υπουργό Γ. Κατρούγκαλο, είπε ότι για να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ενταθούν οι συναντήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.
Σχολιάζοντας τη σύσκεψη σε συνέντευξή του στο «capital.gr», ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί «επί της λεπτομέρειας της όποιας λύσης τελικά διαπραγματευτεί η κυβέρνηση (...) όταν τοποθετηθεί επίσημα η κυβέρνηση, διά του πρωθυπουργού, εκφράζοντας και τους δύο κυβερνητικούς εταίρους». Είπε βέβαια κι αυτός ότι μια σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό «αποτελεί την εθνική γραμμή της χώρας, όπως αυτή καθορίστηκε από την κυβέρνηση Καραμανλή στο Βουκουρέστι». «Κατά πόσο αυτή η γραμμή αποτελεί πλαίσιο και των δύο κυβερνητικών εταίρων, απομένει να το δούμε», πρόσθεσε, εκτιμώντας όμως παράλληλα ότι «ο κ. Καμμένος θα κάνει ό,τι χρειαστεί προκειμένου να παραμείνει στην καρέκλα του υπουργού Εθνικής Αμυνας». Ο Κυρ. Μητσοτάκης απέφυγε πάντως να ξεκαθαρίσει τι θα κάνει η ΝΔ, αν η κυβέρνηση υιοθετήσει τη σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό.
Μιλώντας στον «Αlpha», ο Π. Χρηστίδης, εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για «διγλωσσία των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ» που «υπονομεύει την όποια διαπραγμάτευση». Και πρόσθεσε πως «έχουμε πει από την αρχή ότι θέλουμε μια λύση πάνω στην εθνική γραμμή και αυτό είναι κάτι πάνω στο οποίο θα επιμείνουμε και θα τοποθετηθούμε όταν η συζήτηση έρθει με συγκεκριμένη πρόταση, ενιαία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».