Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Μπαράζ φορολεηλασίας σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων

Κατά 70% και πλέον, από την κάθε λογής φορολεηλασία των λαϊκών νοικοκυριών, προέρχονται τα έσοδα του νέου προϋπολογισμού του δήμου Λαρισαίων, που έφερε για συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο Λαρισαίων η δημοτική αρχή (ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΕ κ.ά.) και ο οποίος ψηφίστηκε από την παράταξη της πλειοψηφίας, με τη συνεπικουρία των παρατάξεων Τζανακούλη και Διαμάντου. Προσθέτοντας τα κάθε είδους ανταποδοτικά τέλη, φόρους, εισφορές (περίπου 19 εκατ. ευρώ), ΠΟΕ από χρέη παρελθόντων ετών (25 εκατ. ευρώ), και αφαιρώντας τους πόρους από τα προνοιακά επιδόματα (14 εκατ. ευρώ) και τη μισθοδοσία των εργαζομένων (26 εκατ. ευρώ), γίνεται αντιληπτό ότι αυτό που μένει για να λειτουργήσει ο δήμος στη ουσία είναι τα έσοδα από «ίδιους πόρους».

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης (17 εκατ. ΚΑΠ), που φτάνει ίσα - ίσα για τη στοιχειώδη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, και η κατακόρυφη αύξηση των λεγόμενων «ιδίων εσόδων», είναι η τρανή απόδειξη ότι η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων έχει ως άμεσο στόχο την αφαίμαξη των λαϊκών νοικοκυριών.

Η δημοτική αρχή, αντί να στηλιτεύσει αυτήν την κατάσταση που εκπορεύεται από τις κυβερνητικές πολιτικές για λογαριασμό του κεφαλαίου, καμαρώνει για το αποθεματικό των 26 εκατ. ευρώ και την «επιτυχία» της να συγκεντρώνει τα ετήσια ματωμένα πλεονάσματα των 4,5 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, προπαγανδίζει προκλητικά ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών και ότι με την ανταπόδοση προσλαμβάνει μόνιμο προσωπικό, και κλείνει την πόρτα στην ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας κ.λπ., προκαλώντας και εμπαίζοντας τα λαϊκά νοικοκυριά.

Οι εκλεγμένοι με τη «Λαϊκής Συσπείρωση» δημοτικοί σύμβουλοι καταψήφισαν τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και θα συνεχίσουν στο δρόμο του αγώνα, μέσα από τις γραμμές του εργατικού - λαϊκού κινήματος, διεκδικώντας:

-- Δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, τις αναγκαίες υποδομές πολιτικής προστασίας, για ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, τη λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών σε απορρίμματα, πράσινο κ.ο.κ.

-- Σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο υποδομών και μηχανισμών δημόσιας προστασίας από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς, καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, τη ρύπανση και μόλυνση νερού, εδάφους και αέρα, την πρόβλεψη και προστασία από βιομηχανικά ατυχήματα.

-- Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική φορολογία, με παράλληλη φορολόγηση του μεγάλου κεφαλαίου.

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.

-- Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν και ενιαίο σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας - Πρόνοιας και Παιδείας, με πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος.

-- Οχι στο νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά τους δήμους και τις περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ