Πέμπτη 21 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
Επιτακτική ανάγκη η αλλαγή θεσμικού πλαισίου

Η πληθώρα των χρόνιων προβλημάτων που δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο, αυτή τη φορά με αφορμή τη συνάντηση που είχε το Σωματείο Εργαζομένων των ΚΠ με τη διοίκηση του ΟΚΑΝΑ.

Από τη συζήτηση με τον πρόεδρο και τον γενικό διευθυντή του ΟΚΑΝΑ αναδείχθηκε ξανά η κεντρική διαφωνία μεταξύ της πρότασης των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης, που έχει ψηφιστεί σε διαδοχικές Γενικές Συνελεύσεις, και της πρότασης του ΟΚΑΝΑ.

Συγκεκριμένα, η πρόταση των εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης αφορά τη σύσταση ενιαίου δημόσιου φορέα για την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας, όπου θα συναρθρώνονται αποκλειστικά τα σημερινά Κέντρα Πρόληψης, αφού διαλυθούν οι αστικές εταιρείες. Πρόταση του ΟΚΑΝΑ παραμένει η ενσωμάτωση των Κέντρων Πρόληψης στον ΟΚΑΝΑ.

Ωστόσο, υπήρξε συμφωνία των δύο πλευρών ως προς το ότι το ισχύον θεσμικό πλαίσιο των Κέντρων Πρόληψης είναι πηγή πολλών προβλημάτων και θα έπρεπε ήδη να έχει αλλάξει.

Τέλος, στο αίτημα του Σωματείου για την άμεση αντιμετώπιση της πολύ άσχημης κατάστασης που επικρατεί στο Κέντρο Πρόληψης Θεσπρωτίας και που σθεναρά καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι εδώ κι έναν χρόνο (προκλητικές παρεμβάσεις της διοίκησης στο επιστημονικό έργο και παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων) ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ σημείωσε ότι θα ακολουθηθούν οι απαιτούμενες διαδικασίες που προβλέπει η προγραμματική σύμβαση μεταξύ ΟΚΑΝΑ και Κέντρου Πρόληψης, χωρίς να αποσαφηνιστεί αν αυτό μπορεί να οδηγήσει στην επίλυση των προβλημάτων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ