Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διήμερο αγωνιστικών παρεμβάσεων από σωματεία του Εμπορίου

Πρωτοβουλίες πραγματοποιήθηκαν σε μια σειρά πόλεις, μετά από κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ

Παρεμβάσεις στην Αθήνα έξω από τα «Market In»...
Παρεμβάσεις στην Αθήνα έξω από τα «Market In»...
Παρεμβάσεις στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας του κλάδου του Εμπορίου, προχτές Κυριακή, οργάνωσαν σωματεία Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων σε μια σειρά πόλεις, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Είχαν προηγηθεί το Σάββατο αγωνιστικές πρωτοβουλίες έξω από καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Market In», με τις οποίες κατήγγειλαν την κρατική καταστολή και την εργοδοτική τρομοκρατία που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους στα Γιάννενα, στηρίζοντας συνολικά τον αγώνα των εργαζομένων της πρώην «Καρυπίδης» για τα δεδουλευμένα και το δικαίωμα στη δουλειά.

Κινητοποιήσεις στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας του κλάδου

Την πρώτη από τις συνολικά τρεις Κυριακές (17/12, 24/12 και 31/12) που τα καταστήματα λειτουργούν στο πλαίσιο του «εορταστικού ωραρίου», τα σωματεία, με τις πρωτοβουλίες τους στο πλαίσιο της πανελλαδικής απεργίας, διεκδίκησαν νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας και κατήγγειλαν τις συνθήκες εργασιακής γαλέρας που κυριαρχούν στον κλάδο, με τη δουλειά χωρίς ωράριο, Κυριακές και αργίες.

Στην Αθήνα, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων πραγματοποίησε παρέμβαση στα εμπορικά κέντρα «McArthourGlen» και «Smart Park».«Οχι στο ωράριο των πολυεθνικών, η Κυριακή αργία είναι των εργατών», έγραφε το πανό του Συλλόγου ενώ τα συνθήματα δεν σταμάτησαν καθ' όλη τη διάρκεια της παρέμβασης. Τα μέλη του σωματείου έκαναν εξόρμηση σε όλα τα καταστήματα και συζήτησαν με τους συναδέλφους τους. Τους κάλεσαν να οργανωθούν στις γραμμές του κλαδικού συνδικάτου, να απαντήσουν συλλογικά στα 12ωρα, στη δουλειά τις Κυριακές και τις αργίες που προσπαθεί να επιβάλει η εργοδοσία. «Αυτές τις μέρες οι εργαζόμενοι στο Εμπόριο νιώθουμε στο πετσί μας τη δίκαιη ανάπτυξη», τόνισαν χαρακτηριστικά, καθώς το «εορταστικό ωράριο» ανεβάζει την εντατικοποίηση στο «κόκκινο».

...και στο εμπορικό κέντρο «McArthurGlen»
...και στο εμπορικό κέντρο «McArthurGlen»
Συγκεκριμένα, στο «McArthurGlen» οι εργαζόμενοι έχουν ήδη ενημερωθεί πως θα δουλέψουν και στις 2 Γενάρη, μέρα που αποτελεί κατ' έθιμον αργία. Το ίδιο αρχικά είχε ανακοινωθεί και για τις 26 Δεκέμβρη. Ωστόσο, οι αντιδράσεις των εργαζομένων και οι παρεμβάσεις των σωματείων που κινητοποιήθηκαν και στις 9/12, οδήγησαν το υπουργείο στην έκδοση απόφασης σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη μέρα αποτελεί αργία και την εργοδοσία σε αναδίπλωση. Ωστόσο, στο στόχαστρο παραμένουν τόσο οι Κυριακές όσο και αργίες, όπως η 2 Γενάρη και τα Θεοφάνεια. Υπενθυμίζεται ότι ο Σύλλογος, με επιστολή του στο υπουργείο Εργασίας και το ΣΕΠΕ, έχει ζητήσει να οριστεί άμεσα συνάντηση με θέμα τις καταγγελίες εργαζομένων για το «ξήλωμα» των αργιών.

Στον Πειραιά, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε παρέμβαση στο κατάστημα του «Σκλαβενίτη» στο Πασαλιμάνι.

Στην Κέρκυρα, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων προχώρησε σε συγκέντρωση στην πλατεία Γεωργάκη και στη συνέχεια σε παρέμβαση έξω από κατάστημα σούπερ μάρκετ στην πλατεία Σαρόκο. Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν και απολυμένες καθαρίστριες από τη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων της Καθολικής Αρχιεπισκοπής Κέρκυρας, που απολύθηκαν όταν αρνήθηκαν να υπογράψουν νέες συμβάσεις που τις μετέτρεπαν από αορίστου χρόνου σε διμηνίτισσες.

Από την απεργιακή παρέμβαση στο Ηράκλειο
Από την απεργιακή παρέμβαση στο Ηράκλειο
Στην Αρτα, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων από το πρωί βρέθηκε σε εμπορικά καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Παρέμβαση έγινε και στο κατάστημα «ΑΒ Βασιλόπουλος» του κόμβου Αγ. Δημητρίου, όπου πριν από λίγες απαγορεύτηκε σε μέλη του Σωματείου να μοιράσουν ανακοινώσεις για την απεργία. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και αντιπροσωπεία από τη διοίκηση του Εργατικού Κέντρου.

Απεργιακή συγκέντρωση, με τη συμμετοχή και αυτοαπασχολούμενων που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ, Συλλόγων γυναικών της ΟΓΕ και εργαζομένων από άλλους κλάδους οργάνωσε η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Στα Τρίκαλα, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων πραγματοποίησε διαμαρτυρία έξω από αλυσίδα σούπερ μάρκετ, ενώ στο Βόλο αγωνιστική παρέμβαση σε μεγάλο κατάστημα οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Ανάλογη παρέμβαση έγινε και στη Λευκάδα.

Εξω από τα καταστήματα της «Market In»

Το Σάββατο 16/12, μία μέρα πριν την απεργία του κλάδου, σωματεία οργάνωσαν παρεμβάσεις έξω από καταστήματα της αλυσίδας σούπερ μάρκετ «Market In». Με τις παρεμβάσεις τους, τα συνδικάτα ενημερώνουν για τις άθλιες μεθόδους της εργοδοσίας της «Market In» απέναντι στους εργαζόμενους της πρώην «Καρυπίδης», καταστήματα της οποίας λειτουργεί πλέον η «Market In», χωρίς όμως τους εργαζόμενους που δούλευαν σε αυτά. Οι εργαζόμενοι της πρώην «Καρυπίδης», απλήρωτοι και χωρίς δουλειά, έχουν βρεθεί το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο τόσο της κρατικής καταστολής, με τις δυνάμεις της αστυνομίας, διώξεις και συλλήψεις να επιστρατεύονται με τις πλάτες της κυβέρνησης ενάντια στις κινητοποιήσεις τους, όσο και των τραμπούκων της εργοδοσίας, όπως έγινε και στην πανελλαδική απεργία της Πέμπτης.

Από την κινητοποίηση την Κυριακή στα Τρίκαλα
Από την κινητοποίηση την Κυριακή στα Τρίκαλα
Στην Αθήνα, παρέμβαση έξω από τα καταστήματα της «Market In» σε Γούβα - Παγκράτι και Πατήσια έκανε το Σάββατο το πρωί ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, μαζί με Λαϊκές Επιτροπές των αντίστοιχων περιοχών. Με το πανό και τα συνθήματά τους, οι εργαζόμενοι καταδίκασαν την κρατική καταστολή και την τρομοκρατία της εργοδοσίας ενάντια στους συναδέλφους τους στα Γιάννενα, που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους και το δικαίωμά τους στη δουλειά. «Οπλο μας είναι η αλληλεγγύη, η οργανωμένη συλλογική πάλη», υπογράμμισε το σωματείο καλώντας κάθε εργαζόμενο να καταγγέλλει τα περιστατικά παραβίασης των δικαιωμάτων του και εργοδοτικής τρομοκρατίας.

Αντίστοιχη αγωνιστική παρέμβαση πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη, από την Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στα σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης» έξω από το κατάστημα της «Market In» στην Κομνηνών, στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς, στο οποίο, να σημειωθεί, υπήρχε αστυνομική παρουσία.

Στα Γιάννενα, το Εργατικό Κέντρο, με τη συμμετοχή εργαζομένων της πρώην «Καρυπίδης», πραγματοποίησε συγκέντρωση την ίδια ώρα στην πλατεία Πάργης, δίπλα από το κατάστημα της «Market In». Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεχίζουν τον αγώνα κόντρα στα προσχήματα και τα «παιχνίδια» εργοδοσίας και κυβέρνησης(2019-04-24 00:00:00.0)
Δικαστική διαταγή για την επιστροφή τους στη δουλειά(2017-12-20 00:00:00.0)
Διήμερο αγωνιστικής και απεργιακής δράσης στις 16 και 17 Δεκέμβρη(2017-12-13 00:00:00.0)
Επίκαιρη Ερώτηση για τον αγώνα των εργαζομένων της «Καρυπίδης»(2017-12-02 00:00:00.0)
Διεκδικούν την επιστροφή τους στη δουλειά(2017-10-14 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα για τα δεδουλευμένα και τις θέσεις εργασίας τους(2017-05-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ