Τρίτη 19 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Συνεχίζει τον αγώνα ενάντια στην απόλυση εκλεγμένης συνδικαλίστριας

Το θέμα φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ, ενώ διευρύνεται η συμπαράσταση από συνδικαλιστικές οργανώσεις

Από τις κινητοποιήσεις του κλαδικού Συνδικάτου ενάντια στην απόλυση
Από τις κινητοποιήσεις του κλαδικού Συνδικάτου ενάντια στην απόλυση
Απάντηση στην προσπάθεια της εργοδοσίας της εταιρείας «Σαβοϊδάκης» να θολώσει τα νερά για την απόλυση της Μαρίας Καμίτση, εργαζόμενης, εκλεγμένης στο Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, δίνει με ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο.

Παράλληλα, το θέμα της απόλυσης της συνδικαλίστριας φέρνει εκ νέου στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας, ενώ διευρύνεται η συμπαράσταση στην απολυμένη εργαζόμενη από συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίνονται στο σχετικό κάλεσμα της Ομοσπονδίας του κλάδου.

Απάντηση του σωματείου στον εργοδοτικό ισχυρισμό περί «σεβασμού στα συνδικαλιστικά δικαιώματα»

Αντικρούοντας τους ισχυρισμούς της εταιρείας ότι η απόλυση της εργαζόμενης «οφείλεται στη συνεχιζόμενη συκοφαντική δυσφήμηση», το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου υπερασπίζεται τη «διανομή συνδικαλιστικού υλικού και τη συζήτηση με τους εργαζομένους για τις συνθήκες δουλειάς που βιώνουν, και την ανάγκη σήμερα να παλέψουν για να τις βελτιώσουν». Παράλληλα, καλεί την εταιρεία να απαντήσει σε μια σειρά ερωτήματα σχετικά με τις καθυστερήσεις στην καταβολή της μισθοδοσίας και του επιδόματος αδείας, τις οποίες όπως σημειώνει αναγκάστηκε να παραδεχθεί η ίδια η εταιρεία στην Επιθεώρηση Εργασίας, καθώς και σχετικά με τα ωράρια, την πληρωμή των υπερωριών, τις άδειες παρελθόντων ετών.

Η εταιρεία ισχυρίζεται επιπλέον ότι η απόλυση της εκλεγμένης συνδικαλίστριας «σε καμία περίπτωση δεν συνδέεται με τη συνδικαλιστική της δράση», ενώ διαβεβαιώνει πως «σέβεται το δικαίωμα και το θεσμό του συνδικαλισμού». Ωστόσο, όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του το κλαδικό σωματείο, «μόλις γνωστοποίησε το Συνδικάτο στην εταιρεία ότι η συνάδελφος έχει εκλεγεί μέλος της Διοίκησης, η εταιρεία κάλεσε τη συναδέλφισσα "να σκεφτεί το λάθος της", προχώρησε σε αναγκαστική χορήγηση άδειας και στη συνέχεια στην απόλυσή της». Καταγγέλλει επίσης ότι η εργοδοσία έβαλε εμπόδια στους εργαζόμενους ακόμα και στο να παίρνουν τις ανακοινώσεις του Συνδικάτου.

«Ο μόνος σεβασμός που έχει επιδείξει η εταιρεία "Σαβοϊδάκης" στη συνδικαλιστική δράση είναι η ίδρυση της εργοδοτικής "Ενωσης Προσώπων", η οποία αξιοποιήθηκε το 2012 για τη μείωση των μισθών κατά 15%», σχολιάζει το Συνδικάτο.

Τέλος, στην προσπάθεια της επιχείρησης να εμφανίσει ως κοινά τα συμφέροντα τα δικά της και των εργαζομένων, το Συνδικάτο απαντά: «Οι εργαζόμενοι δεν ανοίγουν νέα καταστήματα, δεν κάνουν επενδύσεις, δεν ζουν μέσα στη χλιδή, ούτε παίρνουν μερίσματα από την εταιρεία. Τους απασχολεί περισσότερο να βρουν λεφτά να πληρώσουν τον ΕΝΦΙΑ, το δάνειο, τα φροντιστήρια ...ακόμα και το ψωμί που οι ίδιοι παράγουν».

Επίκαιρη Ερώτηση από το ΚΚΕ

Το ζήτημα της απόλυσης της συνδικαλίστριας εργαζόμενης έχει φέρει στη Βουλή το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς την υπουργό Εργασίας ο βουλευτής του Κόμματος, Μανώλης Συντυχάκης.

Οπως επισημαίνεται στο κείμενο της Ερώτησης, «οι καταγγελίες του Συνδικάτου για τη μη τήρηση της νομοθεσίας αποδείχθηκαν και στην Επιθεώρηση Εργασίας, στην τριμερή συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία του Συνδικάτου, 40 μέρες πριν την απόλυση», εξέλιξη μετά την οποία η εταιρεία «προχώρησε στην απόλυση και απείλησε με μηνύσεις την εργαζόμενη και το Συνδικάτο».

Το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας δίνουν η πολιτική της κυβέρνησης, το μεθοδευόμενο ξήλωμα όλων των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Απαιτεί από την κυβέρνηση να λάβει μέτρα ώστε: Να ανακληθεί η παράνομη και καταχρηστική απόλυση της συνδικαλίστριας και να επανέλθει στην εργασία της. Να σταματήσει κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων και ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης.

Καταγγελίες από σωματεία και φορείς

Ψήφισμα καταδίκης της απόλυσης έχει υιοθετήσει η Ομοσπονδία Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να το προσυπογράψουν.

Μέχρι στιγμής, σχετικές αποφάσεις έχουν πάρει τα Εργατικά Κέντρα Λαμίας και Σάμου, τα κλαδικά Σωματεία Αττικής, Εύβοιας - Βοιωτίας, Λάρισας, Τρικάλων, Αργολίδας, Φθιώτιδας, Χανίων, Κεντρικής Μακεδονίας, Αχαΐας και το Σωματείο Διαλογής - Ψύξης Νάουσας.

Επίσης, τα επιχειρησιακά σωματεία σε «ΕΒΓΑ», «TASTY FOODS», «ΦΑΓΕ», «Αθηναϊκή Ζυθοποιία», «HQF» (ΚΑΝΑΚΙ, εργοστάσιο Μαγούλας), Συνεργαζόμενες Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις «Λειβαδίτη», «Ζούρα», «ΒΙΟΚΟΤ», «ΕΛΙΖΑ», «ΑΛΚΟΤ», Ιχθυοκαλλιέργειες «Νηρέας», «Κελαϊδίτη», «Βιοκαλλιεργητές Σητείας» και στην εμφιάλωση «Coca Cola» Αθήνας.

Να παρθεί πίσω η απόλυση της εργαζόμενης στην εταιρεία «Σαβοϊδάκης», που είναι παράλληλα και επί πτυχίω φοιτήτρια, απαιτούν με ψήφισμά τους οι φοιτητικοί σύλλογοι Μαθηματικού, ΤΕΜ, Φυσικού, Βιολογικού του Πανεπιστημίου Κρήτης και του ΤΕΙ Ρεθύμνου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ