Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΠΑΡΙΣΙ.-- Σύνοδο για τις εξελίξεις στο Λίβανο συγκαλούν την Παρασκευή στο Παρίσι ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ζαν Ιβ λε Ντριάν, και αξιωματούχοι του ΟΗΕ με προσκεκλημένο τον Λιβανέζο πρωθυπουργό, Σαάντ Χαρίρι, που είχε ανακοινώσει στις 4 Νοέμβρη την παραίτησή του, από τη Σ. Αραβία, και ενδεχομένως τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Σύμφωνα με έρευνα για λογαριασμό του Κυπρο-Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου, το 60% των ρωσικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται ήδη στην Κύπρο είναι έτοιμες να επεκτείνουν περαιτέρω τις επιχειρήσεις τους. Το 41% θα το κάνει με επιπρόσθετο προσωπικό, το 34% με νέες υπηρεσίες, το 25% δήλωσε ότι θα επεκταθεί με νέες εγκαταστάσεις.

ΡΩΜΗ.-- Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι «τέσσερα νέα παιδιά που εισέβαλαν μέσα στα γραφεία μιας οργάνωσης», είπε ο ηγέτης της «Λέγκας του Βορρά» Ματέο Σαλβίνι, σχολιάζοντας την εισβολή φασιστοειδών του «Veneto Fronte Skinhead» σε μια ΜΚΟ που βοηθά μετανάστες. Οι «νεαροί» διάβασαν κείμενο κατηγορώντας όσους βοηθούν τους μετανάστες ότι «ευθύνονται για την καταστροφή της Ιταλίας», ενώ ο Σαλβίνι βρήκε ευκαιρία να επικρίνει «μια μετανάστευση εκτός ελέγχου (...) η οποία οργανώνεται και τροφοδοτείται ειδικά από μια αριστερά που κάνει χάρες στις ισχυρές εξουσίες και επιδιώκει την κοινωνική σύγκρουση».

ΚΑΜΠΟΥΛ.-- Τουλάχιστον έξι άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή μετά από βομβιστική επίθεση σε συγκέντρωση υποστηρικτών του Αφγανού Προέδρου, Ασραφ Γάνι, στο Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό Αφγανιστάν.

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-- Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, εγκαινίασε την Κυριακή τμήμα επέκτασης του νότιου στρατηγικού λιμανιού Τσαμπαχάρ που βρέχεται από τον Κόλπο του Ομάν και φτιάχτηκε από την ιρανική κατασκευαστική εταιρεία «Khatam al-Anbia» με ινδική συγχρηματοδότηση περίπου 500.000.000 δολαρίων, με την προσδοκία τριπλασιασμού της εμπορικής κίνησης με την Ινδία, σε βάρος του ανταγωνιστικού πακιστανικού λιμανιού Γκουαντάρ που επιδοτείται από την Κίνα. Τα εγκαίνια παρακολούθησαν απεσταλμένοι μεταξύ άλλων από την Ινδία, το Κατάρ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν.

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.-- Συναντήσεις με ανώτερους Πακιστανούς αξιωματούχους είχε χτες στην πρωτεύουσα του Πακιστάν, Ισλαμαμπάντ, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, σε μία προσπάθεια, όπως είπε, να προωθηθούν «πιο επιθετικά» σχέδια για την καταπολέμηση τζιχαντιστών Ταλιμπάν στη μεθόριο με το Αφγανιστάν. Ο δε Πακιστανός πρωθυπουργός, Σαχίντ Χακάν Αμπάσι, υποστήριξε ότι η χώρα του «είναι αφοσιωμένη στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας και μοιράζεται τους ίδιους στόχους με τις ΗΠΑ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ