Νέα συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της αντιδραστικής αντιπολίτευσης πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Δομινικανή Δημοκρατία, μια διαδικασία στην οποία ρόλο διαμεσολαβητή έχουν αναλάβει ο Πρόεδρος της χώρας, Ντανιέλ Μεδίνα, και ο πρώην πρωθυπουργός της Ισπανίας και πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, Χοσέ Λούις Ροντρίγκες Θαπατέρο, ενώ ως εγγυήτριες δυνάμεις από τις πλευρές που την συνοδεύουν, συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Βολιβίας, της Νικαράγουας, του Σαν Βισέντε ντε Γκραναδίνας και του Μεξικού, της Χιλής και της Παραγουάης.
Οπως δηλώνεται, στην ατζέντα των συζητήσεων σημειώνεται πρόοδος και το νέο ραντεβού έχει ανανεωθεί για τις 15 Δεκέμβρη. Επιδίωξη του διαλόγου, όπως δηλώνεται και από τις δύο πλευρές, είναι να επιτευχθεί ειρηνική πολιτική επίλυση των διαφορών. Αυτό ωστόσο που χαρακτηρίζει τις εξελίξεις είναι η καπιταλιστική κρίση που βαθαίνει και επιδεινώνει τις συνθήκες ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Από τη μια, η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος του Νικολάς Μαδούρο και της Συντακτικής Συνέλευσης, που προβάλλουν ως αναγκαιότητα να σταματήσει η βίαιη αντιπαράθεση, να αρθούν οι κυρώσεις κατά της χώρας που βάζουν εμπόδια στην αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, το οποίο φτάνει τα 150 δισ. δολάρια, αλλά και στην τροφοδοσία με εισαγόμενα φάρμακα ή άλλες ύλες καθώς και να σταματήσει η κερδοσκοπία με είδη πρώτης ανάγκης. Από την άλλη, η αντιδραστική αντιπολίτευση, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Προεδρείο Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD), ένα συνονθύλευμα νεοφιλελεύθερων, σοσιαλδημοκρατικών δυνάμεων (με πολλές από αυτές να έχουν και ομάδες κρούσης και τάγματα θανάτου, όπως έδειξε και το κύμα βίαιων διαδηλώσεων το καλοκαίρι με πάνω από 100 νεκρούς), ζητάει να καθοριστεί χρονοδιάγραμμα «ελεύθερων» προεδρικών εκλογών, να απελευθερωθούν οι «πολιτικοί κρατούμενοι» (που ουσιαστικά έχουν διωχθεί για την οργάνωση των βίαιων διαδηλώσεων από το 2014) και να αναγνωρισθεί ο ρόλος του Κοινοβουλίου, το οποίο καταργήθηκε και εκλέχτηκε Συντακτική Συνέλευση, επειδή μπλόκαρε κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και υποκριτικά ζητάει «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης», που η ίδια συμβάλλει στο να προκαλείται. Είναι φανερό ότι επιχειρείται ένας συμβιβασμός ανάμεσα σε δυνάμεις που από διαφορετικές αφετηρίες και ρητορικές διαχειρίζονται το καπιταλιστικό σύστημα. Πάντως, η πρόταση Μαδούρο για να γίνει συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο αυτήν τη βδομάδα με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης, με πρώτο τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Χούλιο Μπόρχες, απορρίφθηκε κατηγορηματικά από τον τελευταίο.
Ωστόσο, είναι εμφανές ότι η αντιπολίτευση του MUD επιλέγει αυτήν τη φορά τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις καθώς βλέπει ότι η τακτική των βίαιων διαδηλώσεων, της αποχής σε εκλογές δεν αποδίδει - στις περιφερειακές εκλογές στις 17 Οκτώβρη ηττήθηκε από το κυβερνών κόμμα - ενώ στις 10 Δεκέμβρη γίνονται οι δημοτικές εκλογές, όπου η τάση δεν φαίνεται να αλλάζει.
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο ανακοίνωσε την Κυριακή τη σύσταση μιας ομάδας 50 ειδικών που θα ασχοληθούν με τη δημιουργία ενός νέου, ψηφιακού νομίσματος, για να αντιμετωπιστεί η δυσκολία στις συναλλαγές της χώρας. Πρόκειται για το σχεδιασμό του «κρυπτονομίσματος» (τύπου bitcoin, μιας διαδικασίας, που πολλοί αμφισβητούν, συναλλαγών μέσω διαδικτύου) που θα έχει την ονομασία «Petro» η οποία όπως είπε «θα στηρίζεται στον πλούτο που προέρχεται από τα αποθέματα πετρελαίου, αερίου, χρυσού και διαμαντιών της χώρας».