Σάββατο 2 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Επισπεύδεται η εκμετάλλευση του εγχώριου πλούτου για την ενίσχυση της κερδοφορίας των μονοπωλίων

Από την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση στα ΕΛΠΕ των περιοχών της ΒΔ Πελοποννήσου και Αρτας - Πρέβεζας, τον περασμένο Μάη

Eurokinissi

Από την υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση στα ΕΛΠΕ των περιοχών της ΒΔ Πελοποννήσου και Αρτας - Πρέβεζας, τον περασμένο Μάη
Οι μεγάλες δυνατότητες που διαθέτει η Ελλάδα στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων υπογραμμίστηκαν από τους εκπροσώπους πετρελαϊκών ομίλων, οι οποίοι συμμετείχαν στο πρόσφατο συνέδριο που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Από το ίδιο βήμα, τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την προσήλωσή τους στην εφαρμογή όλου του απαραίτητου θεσμικού πλαισίου που απαιτούν οι ενδιαφερόμενοι μονοπωλιακοί όμιλοι για να προχωρήσουν στα επενδυτικά τους προγράμματα στη χώρα μας, με πιο χαρακτηριστική τη φράση του υπουργού Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκη, πως η κυβέρνηση καταβάλλει «προσπάθειες για τη βελτίωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου» για την προσέλκυση επενδυτών. Ο υπουργός πρόσθεσε ακόμη ότι η Ελλάδα «μπαίνει στο χάρτη των ερευνών υδρογονανθράκων, με κοινό βηματισμό με τις άλλες χώρες της ΝΑ Μεσογείου που προηγήθηκαν από εμάς» και υπογράμμισε ότι από την επικείμενη προκήρυξη για περιοχές σε Κρήτη και Ιόνιο «έχουμε σημαντικές προσδοκίες, με τις εξελίξεις για τους διαγωνισμούς να αναμένονται μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018».

Ετσι, για μια ακόμη φορά, αποκαλύφθηκε ότι οι μεγάλοι ωφελημένοι απ' τη γενικότερη ενεργειακή πολιτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θα είναι οι μεγαλομέτοχοι εγχώριων και ξένων ομίλων. Να σημειωθεί πως μέσα σε αυτό το πλαίσιο, της αξιοποίησης δηλαδή των υδρογονανθράκων για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων και την «ανάταξη» της καπιταλιστικής οικονομίας, δεν έλειψαν και οι «παραινέσεις» για επίσπευση των διαδικασιών χάραξης ΑΟΖ από την Ελλάδα.

«Φιλικό περιβάλλον» για τους επενδυτές

Περισσότερο αναλυτικός για τις εξελίξεις στο ζήτημα ήταν ο πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ, πρόκειται για τον οργανισμό που έχει επιφορτιστεί με τη διαχείριση των ερευνών στην ελληνική επικράτεια και εποπτεύεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ λειτουργεί υπό το καθεστώς της «Ανώνυμης Εταιρείας») Γ. Μπασιάς, λέγοντας ότι τα επόμενα δύο χρόνια είναι κρίσιμα για τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα. Μάλιστα, σημείωσε ότι υπάρχει καθυστέρηση στις έρευνες και στους διαγωνισμούς, λέγοντας ότι «έχουμε αργήσει πολύ. Πρέπει να βιαστούμε. Ο επενδυτής θα κοιτάξει να βάλει τα λεφτά του εκεί που θα πάει πιο γρήγορα»... Πάντως, χαρακτήρισε σημαντικό το ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει μέχρι σήμερα «διεθνείς κολοσσοί της βιομηχανίας πετρελαίου» για έρευνες στη χώρα μας και συμπλήρωσε ότι το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για έρευνες πετρελαίου παρουσιάζει η Δυτική Ελλάδα. Είπε ακόμη ότι είναι «ανάγκη να γίνουν νέες σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη» για να έχουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές «ξεκάθαρη εικόνα για τις συγκεκριμένες περιοχές» και ανακοίνωσε ότι αυτήν την περίοδο η ΕΔΕΥ σε συνεργασία με τη νορβηγική ερευνητική εταιρεία PGS - είχε πραγματοποιήσει και τις προηγούμενες σεισμικές έρευνες στην Ελλάδα - σχεδιάζουν τη χρηματοδότηση των ερευνών.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα στελέχη της ΕΔΕΥ σε συνεργασία με την PGS συμμετείχαν στη διεθνή έκθεση που διοργάνωσε η «American Association of Petroleum Geοlogists (AAPG)» (Αμερικανική Ενωση Γεωλόγων Πετρελαίου) στο Λονδίνο, πραγματοποιώντας συναντήσεις με εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη Μεσόγειο, στην Ανατολική Ευρώπη και την Αφρική. Ακόμη, όπως είχε ανακοινώσει η εταιρεία βρίσκεται σε «συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων» με την National Agency for Hydrocarbon Resources Valorization (ALNAFT), εταιρεία αντίστοιχη με την ΕΔΕΥ στην Αλγερία, η οποία έχει σημαντική εμπειρία στην έρευνα και την εκμετάλλευση σε χερσαίες περιοχές.

Σπεύδουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι

Για τον «πρωταγωνιστικό ρόλο στο εθνικό εγχείρημα Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων, πέραν της εμπορίας πετρελαιοειδών», μίλησε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Στ. Τσοτσορός, τονίζοντας ιδιαίτερα «την επίτευξη διεθνών συνεργασιών με κορυφαίους ενεργειακούς ομίλους». Υπενθυμίζουμε ότι τα ΕΛΠΕ έχουν συνάψει συνεργασίες με την «Exxon Mobil» και την «Total» για έρευνες σε περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, ενώ επίσης έχει αποκτήσει δικαιώματα ερευνών στα χερσαία οικόπεδα Αρτα - Πρέβεζα και ΒΔ Πελοποννήσου. Ακόμη, ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, αφού εξέθεσε το γενικότερο επενδυτικό πλάνο του ομίλου, χαρακτήρισε τις έρευνες για παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου «καθοριστικής σημασίας για τις αναπτυξιακές προοπτικές» της χώρας, προτρέποντας σε σύντομη διευθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με Κύπρο, Αίγυπτο και Λιβύη.

Ο Στ. Τσοτσορός ουσιαστικά απάντησε με αυτήν την προτροπή του στον προηγούμενο ομιλητή Θ. Ντόκο, πρόεδρο του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής), ο οποίος είχε εκφράσει αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να χαραχτεί ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου δίχως συγκατάθεση της Τουρκίας.

Πάντως, σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις του ομίλου στον τομέα των ερευνών μίλησε ο διευθυντής Ερευνας και Παραγωγής Υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ Γ. Ζαφειρόπουλος, αξιώνοντας επίσπευση των διαδικασιών από πλευράς κυβέρνησης «για να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος». Για το κοινό επενδυτικό πρόγραμμα του ομίλου με τις «Total» και «Exxon Mobil» για τις περιοχές δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, είπε ότι αναμένεται τις επόμενες βδομάδες η δημοσίευση των σχετικών προκηρύξεων στην εφημερίδα της ΕΕ, κάτι που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Σεπτέμβρη, ενώ ζήτησε επίσπευση των διαδικασιών και για την περίπτωση παραχώρησης της περιοχής Αρτας - Πρέβεζας. Για τη συγκεκριμένη περιοχή είπε ότι τα ΕΛΠΕ μπορούν να ξεκινήσουν τις εργασίες τους την καλοκαιρινή περίοδο. Εάν υπάρξει καθυστέρηση και χαθεί η καλοκαιρινή περίοδος του 2018, το πρόγραμμα θα καθυστερήσει για έναν επιπλέον χρόνο.

Για το επενδυτικό πρόγραμμα της «Energean» στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου όπως επίσης και στους σχεδιασμούς για την ανάπτυξη νέων υποδομών μίλησε ο Δ. Γόντικας, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Καβάλα Oil», θυγατρικής της «Energean». Οπως είπε, η «Energean» σήμερα διαθέτει συνολικά 270 εκατ. βαρέλια πετρελαίου βεβαιωμένα και δυνητικά αποθέματα σε Ισραήλ και Ελλάδα, ενώ υπάρχουν μεγάλες προοπτικές για την ανεύρεση σημαντικών ποσοτήτων και στη θαλάσσια περιοχή στο Μαυροβούνιο όπου έχει αποκτήσει η επιχείρηση δικαιώματα. Πρόσθεσε ότι οι νέες τεχνολογίες επιτρέπουν τη βελτίωση των λήψεων πετρελαίου από τα αποθέματα του Πρίνου και συμπλήρωσε ότι σχεδιάζονται νέες επενδύσεις στην περιοχή, με στόχο την αύξηση της παραγωγής. Είπε ακόμη ότι στόχος της επιχείρησης από την εκμετάλλευση των θαλάσσιων κοιτασμάτων του Ισραήλ είναι «η δημιουργία ενός κόμβου μέσα στον ευρύτερο ενεργειακό κόμβο της Ανατολικής Μεσογείου, στον οποίο ήδη δραστηριοποιούνται κορυφαίοι όμιλοι της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου».

Πρόσθεσε ότι η επιχείρηση προχωρά στην εγκατάσταση μιας πλωτής μονάδας παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης υδρογονανθράκων (FPSO) στα θαλάσσια κοιτάσματα του Ισραήλ, στην οποία είναι δυνατό να συνδεθούν και άλλα γύρω κοιτάσματα και να τροφοδοτούν με αέριο τις αγορές της περιοχής. Τέλος, αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς της εταιρείας για τη δημιουργία Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου στο υπό εξάντληση κοίτασμα φυσικού αερίου στη Νότια Καβάλα, σημειώνοντας ότι το συγκεκριμένο έργο «βρίσκεται σε ιδανικό σημείο από γεωπολιτικής και τεχνικής πλευράς» κι επίσης ενισχύει την «ασφάλεια εφοδιασμού» της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για ένα έργο που βρίσκεται εντός του καταλόγου με τα λεγόμενα «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» της ΕΕ και χαρακτηρίζεται ως στρατηγικής σημασίας για τη λεγόμενη «Ενεργειακή Ενωση», μαζί με τον σχεδιαζόμενο πλωτό σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ