Το μεγαλύτερο πείραμα, που έγινε ποτέ για τα πιο παράξενα υποατομικά σωματίδια, μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες στη Φυσική
Τμήμα των εγκαταστάσεων του επιταχυντή σωματιδίων στο Φέρμιλαμπ. |
Οπως ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων (LHC) του CERN οδήγησε στην ανακάλυψη του μποζονίου Χιγκς, επιβεβαιώνοντας την ύπαρξη ενός άγνωστου έως τότε αφανούς πεδίου, που υπάρχει παντού στο σύμπαν, έτσι οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το DUNE θα οδηγήσει μέσω των νετρίνων σε βαθύτερη κατανόηση της φυσικής πραγματικότητας. «Πιστεύουμε ότι βρισκόμαστε στο όριο πριν από την εκδήλωση της επόμενης μεγάλης επανάστασης στη σωματιδιακή Φυσική», δήλωσε ο εκπρόσωπος του DUNE, Μαρκ Τόμσον, από το πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ.
Τα πανάλαφρα νετρίνα ακόμη και να μην είχαν μάζα, θα ήταν πάλι το ίδιο υλικά, όπως οτιδήποτε άλλο πραγματικό. Η μάζα είναι μια ιδιότητα της ύλης, δεν είναι καθολικό χαρακτηριστικό της, δεν ταυτίζεται με αυτή. Τα νετρίνα κινούνται με ταχύτητα σχεδόν ίση με του φωτός και διαπερνούν τα άτομα συνήθως χωρίς να αλληλεπιδράσουν με αυτά. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμη ούτε την ακριβή τους μάζα (που όμως υπολογίζουν ότι είναι λιγότερο από ένα εκατοντάκις χιλιοστό της πολύ μικρής μάζας του ηλεκτρονίου), ούτε πολλά άλλα χαρακτηριστικά τους. «Μόλις αρχίσαμε να μετράμε τις ιδιότητες των νετρίνων σε ένα επίπεδο ανάλογο με εκείνο άλλων σωματιδίων. ... μπορεί να υπάρχουν νέα είδη νετρίνων, τα νετρίνα να μιλάνε με άλλα σωματίδια που δεν μιλάνε με κανέναν άλλον», λέει ο Αντρέ ντε Γκουβέα του πανεπιστημίου Νορθγουέστερν.
Το DUNE θα επικεντρώσει στην παράξενη τάση των νετρίνων να αλλάζουν ταυτότητα, μια διαδικασία που ονομάζεται ταλάντωση. Τα σωματίδια αυτά συναντώνται σε τρεις γνωστές ποικιλίες, οι «γεύσεις», όπως ονομάζονται: Νετρίνα ηλεκτρονίου, νετρίνα μιονίου και νετρίνα ταυ. Οι επιστήμονες μπορούν να τα διακρίνουν όταν συμβαίνουν αυτές οι σπάνιες αλληλεπιδράσεις τους με άτομα μέσα σε ανιχνευτές, επειδή παράγουν διαφορετικά αποτελέσματα. Τα νετρίνα ηλεκτρονίου παράγουν ηλεκτρόνια, τα νετρίνα μιονίου μιόνια και τα νετρίνα ταυ σωματίδια ταυ (τα μιόνια και τα ταυ είναι βαρύτερα «ξαδέρφια» των ηλεκτρονίων). Παραδόξως, όμως, αυτές οι τρεις γεύσεις είναι μεταλλάξιμες. Τα νετρίνα μπορεί να φύγουν από το Φέρμιλαμπ ως νετρίνα μιονίου και να φτάσουν στη Νότια Ντακότα ως νετρίνα ηλεκτρονίου ή ακόμη και νετρίνα ταυ. Απ' όσο γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, στον κόσμο των υποατομικών σωματιδίων μόνο τα νετρίνα επιδεικνύουν τέτοιου είδους μετάλλαξη.
Για να αλλάζουν γεύση, τα νετρίνα πρέπει να αποτελούνται με την κβαντομηχανική έννοια από διαφορετικές «καταστάσεις μάζας». Καθώς ταξιδεύουν, τα σωματίδια που σχετίζονται με κάθε κατάσταση μάζας, κινούνται με ελαφρώς διαφορετική ταχύτητα, ως αποτέλεσμα της Ειδικής Θεωρίας της Σχετικότητας, που εκδηλώνεται πιο έντονα κοντά στην ταχύτητα του φωτός. Στο πέρασμα του χρόνου, αυτή η διαφορά θεωρείται ότι κάνει το μείγμα καταστάσεων μάζας να μεταβάλλεται, έτσι που ένα σωματίδιο που στην αφετηρία ήταν νετρίνο μιονίου, να έχει μετατραπεί στον «τερματισμό» σε νετρίνο ηλεκτρονίου ή νετρίνο ταυ. Μετρώντας πόσα νετρίνα ταλαντώθηκαν σε άλλες γεύσεις μεταξύ Ιλινόις και Νότιας Ντακότα, το DUNE σκοπεύει να προσδιορίσει τη μαθηματική σχέση μεταξύ των τριών(;) διαφορετικών μαζών που μπορεί να έχει ένα νετρίνο. Οι μετρήσεις φυσικά θα είναι στατιστικές, καθώς τα νετρίνα που θα έχουν καταγραφεί στην αφετηρία (μέσω αλληλεπίδρασης με τον εκεί ανιχνευτή), δεν θα είναι τα ίδια που θα φτάσουν στον τερματισμό (και θα καταγραφούν αλληλεπιδρώντας με τον εκεί ανιχνευτή).
Λόγω της ικανότητάς τους να διαπερνούν άνετα την ύλη, τα νετρίνα χρησιμοποιούνται και για την τομογραφία του εσωτερικού του πλανήτη μας. Οι ανακαλύψεις γύρω από τα νετρίνα ίσως δώσουν απάντηση και στο κοσμολογικό πρόβλημα γιατί το σύμπαν αποτελείται από ύλη και όχι από αντιύλη.