Κυριακή 26 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τηλέφωνο

Θα ήταν ανέκδοτο, αν δεν ήταν μια ακόμα απόδειξη του εμπαιγμού σε βάρος του λαού απ' τον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση. Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο Αλ. Τσίπρας επικοινώνησε χτες με τον Μ. Σουλτς και φέρεται να του ζήτησε να μη χαθεί η ευκαιρία σχηματισμού κυβέρνησης στη Γερμανία. Δηλαδή, να «τρέξει» το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού, με κυβέρνηση SPD και του κόμματος της Αγκ. Μέρκελ. «Η πραγματικά αριστερή και προοδευτική στάση δεν είναι να διατηρείς την καθαρότητα των θέσεών σου, αλλά να δίνεις μάχες για εφικτές αλλαγές προς όφελος των πολλών. Αν τώρα μπορείς αυτό να το πετύχεις, είναι ίσως μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», φέρεται να είπε στον Μ. Σουλτς ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, μέχρι και χτες κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αφόριζαν τέτοιες επιλογές της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας και εκθείαζαν την «αλλαγή στάσης» που διαφαινόταν (όπως έλεγαν), εγκαλώντας μάλιστα το ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα που δεν πράττει το ίδιο, δεν τηρεί δηλαδή καθαρές αποστάσεις απ' τη «νεοφιλελεύθερη» ΝΔ και δεν φαίνεται διατεθειμένο να συμπράξει με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα επόμενο κυβερνητικό σχήμα. Δεν ξέρουμε ποιανού πρωτοβουλία ήταν να ζητήσει από τον Τσίπρα να τηλεφωνήσει στον Σουλτς. Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που επιβεβαιώνεται (πέραν της αναξιοπιστίας τους), είναι ότι το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου δεν έχει ούτε στεγανά, ούτε όρια και δεν διστάζει μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του!

Ερωτήματα

Με απανωτά ρεπορτάζ που στηρίζονται σε καταγγελίες κατοίκων και μεταναστών της περιοχής, ο «Ριζοσπάστης» έθεσε έντονα τις τελευταίες μέρες το εξής ερώτημα: Ποια είναι η τύχη πολλών μεταναστών που δούλευαν στη Μάνδρα, τη Νέα Πέραμο και την ευρύτερη περιοχή, των οποίων τα ίχνη έχουν χαθεί μετά τις πλημμύρες; Υπάρχει εικόνα από την πλευρά της κυβέρνησης για το αν και πόσοι αγνοούνται, χωρίς να προσμετρώνται στους επίσημα αγνοούμενους που αναζητά η Πυροσβεστική; Σκοπεύουν να απαντήσουν σε αυτά τα σοβαρά ερωτήματα ή μήπως περιμένουν πρώτα μαζί με τις λάσπες να «ξεπλυθούν» και οι κυβερνητικές ευθύνες, που αποκτούν άλλη διάσταση αν πράγματι ισχύουν όσα ακούγονται για μετανάστες που δούλευαν και ζούσαν στην περιοχή και δεν έχουν δώσει εδώ και μέρες σημεία ζωής;

Περί «δικαιοσύνης»

Η συζήτηση για το πόσο «άδικος» ή «δίκαιος» είναι ο προϋπολογισμός, είναι πέρα για πέρα κάλπικη και προκλητική από την πλευρά της κυβέρνησης. Μιλώντας στη Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών είπε μέσες - άκρες ότι ο προϋπολογισμός δεν είναι όσο δίκαιος θα ήθελε η κυβέρνηση, αλλά ο καλύτερος δυνατός, στο σφικτό δημοσιονομικό πλαίσιο που βρίσκεται η χώρα, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι, όσο απομακρύνονται τα μνημόνια και η «εποπτεία», τόσο «δικαιότεροι» θα γίνονται οι προϋπολογισμοί του κράτους. Δηλαδή, θα ενισχύεται η αναδιανομή στο σκέλος που αφορά τις λαϊκές ανάγκες, ώστε ο «δίκαιος» προϋπολογισμός να αποτελέσει εργαλείο της «δίκαιης» ανάπτυξης. Για να δούμε όμως ορισμένα στοιχεία της «δικαιοσύνης» που - σύμφωνα με την κυβέρνηση - εμφιλοχωρεί ολοένα και περισσότερο στους κρατικούς της προϋπολογισμούς: Οι φόροι για τα φυσικά πρόσωπα αυξάνονται κατά 500 εκατ. ευρώ, ενώ κατά 480 εκατ. ευρώ θα αυξηθούν οι έμμεσοι φόροι. Αντίθετα, προβλέπεται σχεδόν 200 εκατ. ευρώ μείωση των φόρων στα νομικά πρόσωπα, δηλαδή στις επιχειρήσεις, που η συμμετοχή τους στο σύνολο των φόρων είναι μόλις 6,8%! Κι από πάνω, η κυβέρνηση τάζει στους μεγαλοεπιχειρηματίες ότι το πρώτο μέτρο που θα πάρει, όταν το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά, θα είναι η παραπέρα μείωση της φορολογίας τους, που θα συνοδευτεί αναπόφευκτα από αύξηση των φόρων για το λαό και από μεγαλύτερες περικοπές στα κονδύλια που αφορούν στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα παραμύθια. «Δίκαιος» προϋπολογισμός στον καπιταλισμό δεν μπορεί και δεν πρόκειται να υπάρξει, κατά τον ίδιο τρόπο που δεν μπορεί (και δεν πρόκειται) να υπάρξει ποτέ «δίκαιη» ανάπτυξη.

Ξεκάρφωμα

Τις καθημερινές στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης που εμπλέκει το λαό στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τα σαββατοκύριακα κάνουν «αντιπολεμικό» αγώνα. Από τη μία, χειροκροτούν τη συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ, τα σφιχταγκαλιάσματα Τσίπρα - Τραμπ και τα δισ. για τις αγορές των «F-16» και, από την άλλη, γράφουν ότι είναι «σοβαρό λάθος» η «αντίληψη ότι οι αγώνες για την ειρήνη δεν φέρνουν αποτελέσματα»... Το πρωί παίρνουν συγχαρητήρια για το ότι ο ελληνικός λαός ματώνει για να πιάνεται η ΝΑΤΟική «νόρμα» του 2% από τον προϋπολογισμό και το απόγευμα γράφουν: «Ειρήνη δεν είναι μόνο η απουσία πολέμου, αλλά και η απελευθέρωση πόρων από τις στρατιωτικές δαπάνες προς όφελος των κοινωνιών»! Κοιμούνται περιστέρια της ειρήνης και ξυπνούν έχοντας υπογράψει στρατιωτικές συμφωνίες με χώρες που μετέχουν σε επεμβάσεις κατά άλλων λαών, π.χ. Σ. Αραβία... Δεν είναι διχασμένες προσωπικότητες, είναι απλώς ΣΥΡΙΖΑίοι. Τα παραπάνω «αντιπολεμικά» τα προπαγανδίζει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της «Αυγής». Από εκείνους που φορούν τη στολή του αγωνιστή ενάντια στα πυρηνικά, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση δεν πείθει ούτε τον εαυτό της όταν λέει ότι δεν σκοπεύει να φιλοξενήσει πυρηνικά στον Αραξο...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1607 Γεννιέται ο Αμερικανός Τζον Χάρβαρντ, ιδρυτής του ομώνυμου πανεπιστημίου.

1912 Ξεκινά η μάχη του Δρίσκου στην Πίνδο. Οι Γαριβαλδινοί (Ιταλοί ριζοσπάστες) εθελοντές που πολεμούσαν στο πλευρό των Ελλήνων αποδεκατίζονται από τις οθωμανικές δυνάμεις. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο Κερκυραίος ποιητής Λορέντζος Μαβίλης, βουλευτής από το 1911.

1924 Πραγματοποιείται το 3ο Εκτακτο Συνέδριο του ΣΕΚΕ (Κ), που αποφασίζει τη μετονομασία του Κόμματος σε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας (Ελληνικό Τμήμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς). Το συνέδριο αποφασίζει επίσης την αναδιοργάνωση του Κόμματος με βάση τους πυρήνες στους χώρους δουλειάς («μπολσεβικοποίηση»), ενώ χαράσσει την τακτική του στη γραμμή του ενιαίου μετώπου εργατών - αγροτών - προσφύγων.

1924 Η Μογγολία ανακηρύσσεται Λαϊκή Δημοκρατία.

1927 Το Πολιτικό Γραφείο της ΚΕ του ΚΚΕ καταγγέλλει ανοιχτά την αντικομματική - φραξιονιστική δράση των λεγόμενων «κεντριστών». Η «κεντριστική» τάση είχε εμφανιστεί στο Κόμμα το φθινόπωρο του 1926, την περίοδο της διαπάλης με τους «λικβινταριστές», τοποθετούμενη κατά και των «δύο κινδύνων» από «τα δεξιά και από τα αριστερά». Στη συνέχεια, οι «κεντριστές» συντάχθηκαν με τους «λικβινταριστές», συγκροτώντας την «ενωμένη αντιπολίτευση» (που μεταξύ άλλων τασσόταν με τις θέσεις της ομάδας Τρότσκι - Ζηνόβιεφ στην ΕΣΣΔ). Το ΚΚΕ χαρακτήρισε τις θέσεις της «ενωμένης αντιπολίτευσης» αντεπαναστατικές και κάλεσε τους κομμουνιστές να δυναμώνουν τον αγώνα για την απόκρουσή τους και για την περιφρούρηση της ενότητας του Κόμματος.

1940 Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Ζαχαριάδης γράφει το δεύτερο ανοιχτό του γράμμα προς το λαό της Ελλάδας, με το οποίο έπαιρνε καταδικαστική θέση ενάντια στο συνεχιζόμενο ελληνοϊταλικό πόλεμο έξω από τα σύνορα, ενώ τόνιζε μεταξύ άλλων πως «η Ελλάδα δεν έχει καμιά θέση στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ανάμεσα στην Αγγλία και Ιταλία - Γερμανία (...) είμαστε ξένοι προς τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που κάνουν οι πλουτοκρατικές μεγάλες δυνάμεις». Ο Ν. Ζαχαριάδης, όντας κρατούμενος στις φυλακές της μεταξικής δικτατορίας στην Αθήνα, διαβίβασε το γράμμα στην «Προσωρινή Διοίκηση» του Κόμματος για να το δημοσιεύσει. Ωστόσο, η «Προσωρινή Διοίκηση», όντας κατασκεύασμα της Ασφάλειας, κάτι που ο Ν. Ζαχαριάδης δεν είχε ακόμα αντιληφθεί (ή δεν ήταν ακόμα βέβαιος γι' αυτό), δεν το έδωσε στη δημοσιότητα, αλλά το παρέδωσε στον Μανιαδάκη, υφυπουργό Δημόσιας Ασφάλειας της κυβέρνησης Μεταξά. Το δεύτερο γράμμα είδε το φως της δημοσιότητας το 1947.

1943 Σε αντίποινα της δράσης του ΕΛΑΣ (που εξόντωσε στο Μονοδένδρι Πελοποννήσου γερμανική φάλαγγα 40 ανδρών) οι Γερμανοί εκτελούν 118 κατοίκους του χωριού, τους οποίους παρέδωσαν τα τάγματα ασφαλείας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο γιατρός Χρήστος Καρβούνης, που απέρριψε τη χάρη που του έδωσαν οι Γερμανοί και εκτελέστηκε μαζί με τους συντρόφους του.

1957 Πεθαίνει ο ναύαρχος Πέτρος Βούλγαρης, πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 8/7/1945 έως τις 17/10/1945.

1983 Η «μεγαλύτερη ληστεία όλων των εποχών» σημειώνεται στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, με λεία χρυσό, διαμάντια και μετρητά αξίας 26 εκατομμυρίων λιρών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ