Κυριακή 19 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΔΙΕΘΝΗ
31η ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ASEAN
Νέες γέφυρες με έντονη κινεζική «παρουσία»

Αμέσως μετά τη Σύνοδο της APEC, έγινε - στη Μανίλα των Φιλιππίνων - η 31η Σύνοδος Κορυφής της Ενωσης Κρατών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), επιβεβαιώνοντας ότι είναι πολλά τα παράλληλα γεωπολιτικά και επενδυτικά σχέδια που απλώνονται στην περιφέρεια. Από το βήμα της ASEAN (όπου εκτός από συναντήσεις των 10 μελών έγιναν και άλλες με χώρες - εταίρους), η Κίνα τάχτηκε με έμφαση υπέρ της δημιουργίας ενιαίας οικονομικής κοινότητας στην Ανατολική Ασία, με πρώτο στάδιο σε αυτήν την κατεύθυνση, την ενεργότερη προώθηση της λεγόμενης «Regional Comprehensive Economic Partnership» (RCEP - «Περιφερειακή Συνολική Οικονομική Σχέση», όπως τόνισε ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ. Πρόκειται για μια συμφωνία επενδυτικών συνεργασιών που ξεκίνησε να προωθείται το 2012, με πρωτεργάτη την Κίνα και τη συμμετοχή των 10 μελών της ASEAN και ακόμα 6 κρατών: Αυστραλία, Κίνα, Ινδία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα και Νέα Ζηλανδία. Ουσιαστικά, πρόκειται για «σχήμα» που ξεκίνησε ως «αντίβαρο» σε συμφωνίες όπως η ΤΡΡ, στην οποία πρωτοστατούσε η τότε κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως, ανάμεσα στα επίσημα ντοκουμέντα που εκδόθηκαν μετά την 31η Σύνοδο της ASEAN, περιλαμβάνεται και ειδική Κοινή Δήλωση των ηγετών για τις διαπραγματεύσεις για την RCEP, στην οποία χαρακτηρίζεται «όχημα για την οικονομική ενιαιοποίηση και την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς» στην περιοχή.

Εκεί, οι 16 ηγέτες επισημαίνουν ότι «παρά την πρόσφατη παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση, την άνοδο του προστατευτισμού και των αισθημάτων αντι-παγκοσμιοποίησης, οι οικονομίες μας παρέμειναν αξιόπιστες και αναπτύχθηκαν γρήγορα σχετικά με τον υπόλοιπο κόσμο». Αναγνώρισαν «την αξιοσημείωτη συμβολή του ανοιχτού εμπορίου και της οικονομικής ενιαιοποίησης στην περιφέρεια, που "προστατεύουν" την περιοχή από το πιο άστατο μακροοικονομικό διεθνές περιβάλλον, επιτρέποντάς μας να διατηρήσουμε τις ρωμαλέες μας οικονομικές επιδόσεις». Πέρα από τις προσπάθειες να κρυφτεί η ανησυχία για τους αναιμικούς ρυθμούς της παγκόσμιας καπιταλιστικής ανάπτυξης, αναδεικνύονται οι μεγάλες προσδοκίες που διατηρούν ισχυρά μονοπώλια για την περιφέρεια Ασίας - Ειρηνικού, ενώ δεν περνά απαρατήρητος και ο προβληματισμός για τον «αυξανόμενο προστατευτισμό».

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες των 16 χωρών «επαναλαμβάνουν τις τεράστιες προοπτικές για την RCEP, με τις 16 χώρες που συμμετέχουν σε αυτή να αντιπροσωπεύουν σχεδόν το μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, το 31,6% της παγκόσμιας παραγωγής, το 28,5% του παγκόσμιου εμπορίου και το 1/5 των παγκόσμιων εισροών άμεσων ξένων επενδύσεων για το 2016...».


Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ