Τρίτη 14 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΑΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οχι στα «διόδια» του αθλητισμού

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΔΣ του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Λάρισας οργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για δημόσιες και δωρεάν αθλητικές εγκαταστάσεις για όλους, αντιδρώντας στην πρόσφατη απόφαση της διοικούσας επιτροπής του ΕΑΚ να επιβάλει, δίχως τη σύμφωνη γνώμη κανενός ερασιτεχνικού σωματείου, την είσοδο στους χώρους του μέσω μιας ηλεκτρονικής πύλης με τη χρήση μαγνητικής κάρτας. Μάλιστα, απειλεί τα σωματεία με έξωση από τη διοικούσα του ΕΑΚ, επειδή αρνούνται να παραδώσουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των αθλουμένων τους για να εκδοθούν οι κάρτες. Οι αγωνιστικές αντιδράσεις θα συνεχιστούν την Τρίτη 14 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι με παρεμβάσεις στην Περιφερειακή Αρχή Θεσσαλίας και τη δημοτική αρχή Λαρισαίων, απαιτώντας να πάρουν θέση για το ζήτημα όλοι οι φορείς της πόλης, όπως και οι βουλευτές.

Σε σχετική ανακοίνωση η Επιτροπή Αγώνα, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους σωματείων, προπονητές, αθλητές και γονείς, σημειώνει: «Θεωρούμε ότι η διορισμένη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διοικούσα επιτροπή του ΕΑΚ, προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω από τους προκατόχους της, θέλει να επιβάλει σε σωματεία και αθλούμενους το πλήρες φακέλωμά τους, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο για την καθολική επιβολή αντιτίμου στη χρήση των εγκαταστάσεων με την καθιέρωση της μαγνητικής κάρτας ελέγχου για κάθε αθλούμενο, ενώ ήδη εισπράττει ποσά από κάποια σωματεία για τη χρήση χώρων, που κυμαίνονται από 600 έως 2.000 ευρώ το χρόνο. Η πρόθεση της διοικούσας του ΕΑΚ, παρά την προσωρινή δέσμευσή της για δωρεάν λειτουργία του μέτρου, είναι να μετατρέψει μια ακόμη ζωτική ανάγκη του λαού από δικαίωμα σε εμπόρευμα. Παράλληλα θεωρούμε ότι πέρα από την ταλαιπωρία που επιβάλει σε αθλούμενους, γονείς, ΑμεΑ και επισκέπτες, αυτό το μέτρο εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους σε περίπτωση πυρκαγιάς, σεισμού, σοβαρού τραυματισμού κ.λπ. για τη σωματική ακεραιότητα όλων, καθώς στα κλειστά γυμναστήρια του μπάσκετ και των βαρέων αθλημάτων υπάρχει μία είσοδος και έξοδος για χιλιάδες ανθρώπους.

Η εμπειρία από παρόμοιες απόπειρες (π.χ. του ΟΑΚΑ), όπου εδώ και χρόνια λειτουργεί παρόμοιο σύστημα, έχει επιβάλει "διόδια" σε κάθε αθλούμενο που θέλει να κάνει χρήση των εγκαταστάσεων, ενώ έχει κάνει έξωση σε ιστορικά αθλήματα όπως η πάλη, η άρση βαρών κ.ά.

Το ότι σήμερα στο ΕΑΚ Λάρισας δεν υπάρχει επαρκής επίβλεψη οφείλεται στην έλλειψη προσωπικού, που είναι αποτέλεσμα των πολιτικών της λιτότητας και των περικοπών τις οποίες εφαρμόζουν εδώ και χρόνια οι εκάστοτε κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή. Το ότι λειτουργεί οφείλεται κυρίως στις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, αλλά και στο μεράκι των ανθρώπων των ερασιτεχνικών σωματείων».

Η Επιτροπή δηλώνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, διεκδικώντας:

  • Να καταργηθούν τα χαράτσια για τη χρήση των αθλητικών εγκαταστάσεων του ΕΑΚ Λάρισας σε «Αλκαζάρ» και Νεάπολη για όλα τα ερασιτεχνικά σωματεία. Καμιά επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα στους αθλητικούς χώρους.
  • ΟΧΙ στη λειτουργία της μαγνητικής κάρτας, που ανοίγει το δρόμο στην καθολική επιβολή αντιτίμου και μαζικού φακελώματος των αθλουμένων.
  • Γενναία αύξηση της ετήσιας επιχορήγησης του ΕΑΚ στο ύψος των σύγχρονων λειτουργικών αναγκών του. Αμεσες και μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ομαλή λειτουργία και συντήρησή του.
  • Γενναία αύξηση των τακτικών επιχορηγήσεων προς τις αθλητικές ομοσπονδίες και τα αθλητικά σωματεία, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες ανάπτυξης του κάθε αθλήματος.
  • Σωματική άσκηση δωρεάν με σύγχρονες υποδομές για όλους.
  • Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης Αθλητικών Εγκαταστάσεων, που θα έχει την ευθύνη της επίβλεψης, της σχεδίασης και της υλοποίησης τέτοιων έργων. Δέσμευση ελεύθερων χώρων για το σκοπό αυτό με κρατικά κονδύλια.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org