Σάββατο 11 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελπίδες για «νέο κεφάλαιο» στις διμερείς σχέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ανακοίνωση του Λευκού Οίκου εκφράζει «ελπίδα» ότι η προχτεσινή συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς «θα βοηθήσει να ξεκινήσει νέο κεφάλαιο στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις», προσθέτοντας ότι οι δύο άντρες «συμφώνησαν στην ανάγκη για εποικοδομητικό διάλογο» σχετικά με τις «διμερείς προκλήσεις».

Η ίδια ανακοίνωση αναφέρει πως Γιλντιρίμ και Πενς επισήμαναν το «αμοιβαίο συμφέρον» που έχουν οι δύο χώρες για «τη σταθερότητα και την ασφάλεια στη Μέση Ανατολή». Μεταξύ άλλων, ο Πενς ευχαρίστησε για τη συμβολή της Αγκυρας στον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας» και επανέλαβε τη δέσμευση της Ουάσιγκτον να στηρίξει «τον αγώνα της Τουρκίας κατά του ΡΚΚ και άλλων τρομοκρατικών απειλών». Επιπλέον, η αμερικανική πλευρά εξέφρασε και «βαθιά ανησυχία για τις συλλήψεις Αμερικανών πολιτών» και υπαλλήλων στις αμερικανικές διπλωματικές αποστολές στην Τουρκία.

Από τη δική του πλευρά, ο Γιλντιρίμ υποστήριξε ότι έγινε «πολύ παραγωγική» συζήτηση, προσθέτοντας ότι η πρόσφατη επιδείνωση των διμερών σχέσεων (μετά τη σύλληψη υπαλλήλου στο αμερικανικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη και όσα ακολούθησαν σχετικά με την έκδοση άδειας εισόδου εκατέρωθεν) δεν ωφέλησε καμία από τις δυο πλευρές.

Πάντως, αναφερόμενος στην έκδοση του επιχειρηματία ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν (τον οποίο η Αγκυρα θεωρεί πρωτεργάτη της απόπειρας πραξικοπήματος του 2016 και ζει στις ΗΠΑ), ο Γιλντιρίμ επανέλαβε ότι «δεν έχουν γίνει βήματα» και αυτό «μας κάνει να αναρωτιόμαστε...». Ενώ για τη συνεργασία ΗΠΑ - Κούρδων Συρίας (YPG) είπε γενικόλογα ότι «οι ΗΠΑ αντιλαμβάνονται την ευαισθησία της Τουρκίας για την YPG» προσθέτοντας ότι «η συνεργασία τους (σ.σ. ΗΠΑ - Κούρδων) είναι προσωρινή και θα διαρκέσει λίγο ακόμα, τώρα που ολοκληρώνεται η ανακατάληψη της Ράκα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ