Η διαπίστωση αυτή είναι και το βασικό συμπέρασμα της συζήτησης που πραγματοποιήθηκε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα την ενεργοποίηση του άρθρου 5 και τις επιπτώσεις και κινδύνους για τη χώρα μας. Πήραν μέρος η Σ. Αντωνοπούλου, καθηγήτρια του ΕΜΠ, πρόεδρος του ομίλου «Ανδρέας Κάλβος», ο Γ. Δεμέστιχας αντιναύαρχος ε.α. επίτιμος αρχηγός στόλου, ο Α. Κακαράς αρχιπλοίαρχος ε.α. εκπρόσωπος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα και ο Θ. Στοφορόπουλος, πρέσβης επί τιμή, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις από τους παρευρισκόμενους. Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο δημοσιογράφος Γ. Τριάντης.
Ο Α. Κακαράς αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της ένταξης στους κινδύνους που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι Ενοπλες Δυνάμεις και αυτού της καταπολέμησης της τρομοκρατίας. «Με φοβίζει, είπε, η απόφαση του ΚΥΣΕΑ να εντάξει στις αποστολές των Ενόπλων Δυνάμεων την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Κυρίως με φοβίζει η διαδικασία της εκπαιδεύσεως, η λογική τού να ετοιμαστούν οι Ενοπλες Δυνάμεις να αντιμετωπίσουν την ένοπλη τρομοκρατία. Ο μεγάλος κίνδυνος βρίσκεται στον τρόπο, με τον οποίο θα εκπαιδευτούν οι στρατιωτικοί ν' αντιμετωπίζουν την τρομοκρατία. Θα έχουμε πολύ σοβαρό πρόβλημα στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, στη δημοκρατία στη χώρα μας, στα ατομικά και τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Η Σ. Αντωνοπούλου επισήμανε ότι «η κάθετη διαίρεση του κόσμου, ανάμεσα σε μια μειοψηφία ευημερούντων εκατομμυρίων και σε μια συντριπτική πλειοψηφία δισεκατομμυρίων εξαθλιωμένων, επιβάλλεται με τη βία και τη στρατιωτική τρομοκρατία». Και συμπλήρωσε: «Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς ότι ο μεγαλύτερος τρομοκράτης σε πλανητικό επίπεδο είναι σήμερα η Αμερική και το μακρύ της χέρι το ΝΑΤΟ».
Ο Γ. Δεμέστιχας εξέφρασε τη λογική ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλα περιθώρια από το ν' ακολουθήσει τις χώρες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απλώς η κυβέρνηση να επιλέξει την ένταση και το χαρακτήρα της ελληνικής εμπλοκής.
Ο Θ.Στοφορόπουλος αμφισβήτησε τη νομιμότητα της ενεργοποίησης του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, καθώς, όπως τόνισε, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις και ότι παραμένει ακόμα αναπάντητο αν τα χτυπήματα ήταν «τυφλή» αντεκδίκηση ή προβοκάτσια. Αναφερόμενος στην «προσδοκία» ορισμένων που υποστηρίζουν την ελληνική εμπλοκή για κάποια οφέλη στο Κυπριακό, υπενθύμισε όλα όσα ακούγονταν και πριν από τον πόλεμο στον Κόλπο.
Ο ταξίαρχος ε.α. και δημοτικός σύμβουλος Χολαργού Χρ. Δασκαλόπουλος, με επιστολή του, επισήμανε: «Δεν μπορεί να δέχεσαι να συμμετάσχεις σε μια εμπλοκή εναντίον ενός αοράτου εχθρού - δεν υπάρχει συγκεκριμένος (...) απαντάμε σε μια τρομοκρατική ενέργεια με κρατική τρομοκρατία...».