Το δίλημμα «με ποιους θα πάμε με τις ΗΠΑ ή την ΕΕ» για το νέο μοίρασμα του πλανήτη απασχολεί και διχάζει τη ΝΔ, η οποία όμως σε κάθε περίπτωση είναι αναφανδόν και σύσσωμη στρατευμένη στην «αντιτρομοκρατική σταυροφορία».
Ο Κ. Καραμανλής, προσδιορίζοντας τη στάση που πρέπει να κρατήσει η χώρα, ανέφερε (σε συνέντευξή του στον «Τύπο της Κυριακής») ότι «η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να επιδιώκει την ενεργότερη συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο διεθνές σκηνικό». Εκτιμώντας ότι «οι σημερινές συνθήκες ανοίγουν διάπλατα ευκαιρίες, αλλά και υποκρύπτουν και κινδύνους για τη χώρα», επέκρινε την κυβέρνηση γιατί αρνείται την «εθνική συνεννόηση», επισημαίνοντας ότι «το εθνικό συμφέρον επιβάλλει συνεργασία για την επίτευξη της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συναίνεσης». Τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της στρατιωτικής δράσης των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ (με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμμετοχή της Ελλάδας) κατά των «τρομοκρατών», αλλά είναι αντίθετος με έναν «πόλεμο κατά του Ισλάμ». «Η στρατιωτική δράση είναι επιβεβλημένη», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, γιατί «η αντεπίθεσή μας στην τρομοκρατία πρέπει να είναι αμείλικτη». Οσον αφορά την ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων, είπε ότι χρειάζεται «επανασχεδιασμός», αλλά εξέφρασε την πεποίθηση ότι δε θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί «η χώρα μας διαθέτει επιτέλους το κατάλληλο νομικό οπλοστάσιο για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας», εννοώντας τον «τρομονόμο»!
Πολύ πιο σαφής και αποκαλυπτικός για τους προβληματισμούς και το «διχασμό» που υπάρχει γύρω από το ποιο στρατόπεδο θα διαλέξουν στο πλαίσιο της «νέας τάξης» ήταν τα όσα είπε στην ίδια εφημερίδα ο βουλευτής Μιχ. Λιάπης. Ανέφερε συγκεκριμένα: «Η ΕΕ και ορθά στηρίζει τον αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Αυτό δε σημαίνει ότι οι μακροχρόνιες στρατηγικές της ταυτίζονται πλήρως με αυτές της Αμερικής. Ούτε πρέπει να δώσει στην εντύπωση της χειραγώγησης. Σήμερα, αντίθετα, καλείται να εμπλακεί περισσότερο στις παγκόσμιες υποθέσεις. Και να αυτονομηθεί πολιτικά και στρατιωτικά. Να αποκτήσει δηλαδή δική της εξωτερική πολιτική και δικές της αποκλειστικά δυνάμεις ασφαλείας». Και πρόσθεσε: «Και γιατί όχι, στην κοινή προσπάθεια με την Αμερική για την πάταξη της τρομοκρατίας να διαπραγματευτεί, με την καλή έννοια του όρου, το διαχωρισμό των ζωνών επιρροής καθεμίας σε παγκόσμια κλίμακα»!!!
Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη που συνοψίζεται στο σύνθημα «είμαστε όλοι Αμερικανοί», ο Μ. Λιάπης διαφώνησε ανοιχτά: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να ταυτιστεί με την Αμερική. Είμαστε Ελληνες και Ευρωπαίοι»... Τα συμφέροντα της Ελλάδας «βρίσκονται στην προοπτική μιας ενωμένης και ισχυρής Ευρώπης, μιας δεύτερης δηλαδή υπερδύναμης, όπου και την αλαζονεία του ενός θα περιορίσει και σε πιο ισορροπημένη παγκόσμια συμβίωση θα μας οδηγήσει».