Σε τέτοιες συνθήκες αναμένεται να ζήσουν και αυτό το χειμώνα οι πρόσφυγες |
«Το σχέδιο αυτό σήμερα αποκτά καινούργια επικαιρότητα με την αύξηση των ροών και η εξεύρεση νέων χώρων παραμένει επιτακτική ανάγκη», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος έκρινε τις συνθήκες φιλοξενίας στη Λέσβο «πολύ κακές», στη Σάμο «κακές αλλά βελτιώνονται» και στη Χίο «όχι καλές, αλλά μπορούμε να τις κάνουμε καλύτερες». Ανακοινώνοντας τα περσινά μέτρα, ο υπουργός δεν παρέλειψε να πει πως αν αυξηθούν οι ροές των ξεριζωμένων θα έχουμε πάλι κακές συνθήκες διαβίωσής τους. Το θράσος τους είναι απύθμενο...
Ο Γ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν βρεθούν χώροι στα νησιά και σε «περίπτωση έκτακτης ανάγκης», η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει πλωτά μέσα. «Σήμερα η κατάσταση είναι έκτακτη, αύριο θα είναι πιο έκτακτη. Επομένως είναι θέμα βδομάδων αν θα βρούμε οικόπεδα για την επέκταση των ΚΥΤ ή αν θα βάλουμε τα πλωτά μέσα», ανέφερε. Κυβερνητικός στόχος είναι στη Λέσβο να γίνουν άλλες 1.000 θέσεις μέσα στο υπάρχον camp, στη Χίο να επεκταθεί το υπάρχον, φτάνοντας τις 1.300 θέσεις, και στη Σάμο από τις 700 να φτάσει τις 1.300 θέσεις.
Ακόμα, στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός ανέφερε πως από 1/4 έως 30/9 μπήκαν στην Ελλάδα 4.200 μετανάστες και πρόσφυγες. Ενδεικτικά ανέφερε ότι οι ημερήσιες αφίξεις από τα θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ενώ τον περασμένο Μάρτη ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 56, τον Σεπτέμβρη του 2017 ήταν 214, ενώ στον Εβρο οι αφίξεις σημείωσαν τον ίδιο μήνα αύξηση κατά 282% σε σχέση με πέρυσι. Ωστόσο, ο υπουργός υπογράμμισε πως «εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας ισχύει». Στη φάση αυτή, των αυξημένων ροών, η κυβέρνηση, διευκρίνισε ο υπουργός, κάνει λόγο «για αποσυμφόρηση των camp και όχι αποσυμφόρηση των νησιών, καθώς με βάση την Ευρωπαϊκή Ενωση από τα νησιά μπορούμε να μεταφέρουμε μόνο τρεις κατηγορίες: Τους ευάλωτους, τα ασυνόδευτα και όσους έχουν λάβει διεθνή προστασία κατά την εξέταση του αιτήματος ασύλου». Για το άσυλο ανέφερε ότι έχουν υποβληθεί 31.700 αιτήματα.
Εξάλλου, απεργία πείνας ξεκίνησαν από χτες πρόσφυγες από διάφορα camps και χώρους στέγασης στην Ελλάδα, με αίτημα την επανένωση με τις οικογένειές τους. Οι πρόσφυγες έχουν κατασκηνώσει στην πλατεία Συντάγματος και υποστηρίζουν ότι θα παραμείνουν μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι πρόσφυγες, ζητούν από «την ελληνική και τη γερμανική κυβέρνηση να σεβαστούν το νομικό όριο των έξι μηνών για την οικογενειακή επανένωση από την ημερομηνία αποδοχής του αιτήματος».