Τετάρτη 1 Νοέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζεται η εικαστική έκθεση με έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας

Από την έκθεση
Από την έκθεση
Με μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, ειδικά για τους νέους καλλιτέχνες, συνεχίστηκε χτες το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων της εικαστικής έκθεσης με έργα - ψηφιακής ανατύπωσης - της Ρωσικής Πρωτοπορίας, στη Σχολή Καλών Τεχνών, που διοργανώνουν η ΚΟΒ Εικαστικών του ΚΚΕ και η ΟΒ της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της ΚΝΕ.

Στην εκδήλωση με θέμα «Οι κόκκινοι καρποί του Οκτώβρη στην Τέχνη και τον Πολιτισμό» μίλησε η Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ. Ανάμεσα στην ομιλία ακούστηκαν αποσπάσματα από κείμενα των Μπρεχτ, Ριντ, Βάρναλη, Καζαντζάκη και Φωτιάδη, που βοήθησαν το κοινό να κατανοήσει ακόμα περισσότερο αυτά που σημειώνονταν στην εισήγηση.

Η ομιλήτρια στάθηκε στα πρώτα διατάγματα της σοβιετικής κυβέρνησης που αφορούσαν την αναδιοργάνωση των τομέων της Τέχνης, τονίζοντας ότι από το 1917 έως το 1919 έγιναν κοινωνική ιδιοκτησία όλοι οι μεγάλοι χώροι παραγωγής και διανομής της Τέχνης καθώς και όλες οι καλλιτεχνικές σχολές. Ξεχωριστά αναφέρθηκε στα πρωτόγνωρα επιτεύγματα και κατακτήσεις της Επανάστασης και της σοσιαλιστικής οικοδόμησης σε όλους τους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού: Εικαστικά, αρχιτεκτονική, θέατρο, μουσική, πολιτιστική κληρονομιά, κινηματογράφος.

Ακόμα, ανέδειξε αντιφάσεις, αλλά και παραβιάσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της Τέχνης, τονίζοντας όμως ότι, «παρ' όλα όσα συνέβηκαν, ο πιο κόκκινος καρπός της Οκτωβριανής Επανάστασης στην Τέχνη είναι ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός, καθώς η σημασία του είναι πάντα ολόφρεσκη, όσο ο σοσιαλισμός εξακολουθεί να αποτελεί το μεγάλο αίτημα της εποχής μας. Για να γίνει όμως αυτό χρειάζεται οι καλλιτέχνες - δημιουργοί που επικροτούν την επαναστατική γραμμή του Οκτώβρη, τη στρατηγική γραμμή πάλης του Κόμματός μας για το σοσιαλισμό χωρίς στάδια και αυταπάτες περί βελτίωσης του καπιταλισμού, να απαλλαγούν το γρηγορότερο από τη διστακτικότητά τους απέναντι στη στρατευμένη στα κομμουνιστικά ιδανικά Τέχνη. Χωρίς καμιά καθυστέρηση χρειάζεται να συγκρουστούν με τα αστικά και οπορτουνιστικά παραμύθια ότι η στράτευση βλάπτει τάχα την Τέχνη και της στερεί την αμεροληψία και με θάρρος να σηκώσουν ψηλά τη σημαία του σοσιαλιστικού ρεαλισμού. Δε χρειάζεται αμεροληψία όταν έχεις ταξικό πόλεμο με αντίπαλους που κάθε άλλο παρά ουδέτεροι και αμερόληπτοι είναι. Χρειάζεται Τέχνη αιχμηρή, με αγκάθια, όπως του Μαγιακόφσκι, χρειάζεται Τέχνη ωφελιμιστική, όπως το τονίζει ο Βάρναλης. Οσο πιο επιτακτικά αναδείχνεται η αναγκαιότητα του σοσιαλισμού στις μέρες μας, τόσο πιο έντονα προβάλλει η επικαιρότητα της Τέχνης που θα εκφράζει αυτήν την αναγκαιότητα και θα διαπαιδαγωγεί μαχητές για να την υπερασπιστούν (...)».

Υπενθυμίζουμε ότι η έκθεση, που ήδη την έχουν επισκεφτεί πολλοί σπουδαστές και καθηγητές της Σχολής, αλλά και εικαστικοί, θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 3 Νοέμβρη.

Αύριο, Πέμπτη, στις 19.00, στον κινηματογράφο της Σχολής, όπου θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο με θέμα «Οκτωβριανή Επανάσταση, η μήτρα του σύγχρονου κινηματογράφου», θα μιλήσει, μέσα από παραδείγματα σοβιετικών ταινιών της περιόδου και προβολή σχετικών αποσπασμάτων τους, ο σκηνοθέτης και μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ Κώστας Σταματόπουλος.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org