Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Ιαπωνία ο γγ του ΝΑΤΟ

Συζητώντας για την «περιφερειακή ασφάλεια» και τον «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»

Από τη συνάντηση του Στόλτενμπεργκ με τον Ιάπωνα ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο

NATO

Από τη συνάντηση του Στόλτενμπεργκ με τον Ιάπωνα ΥΠΕΞ Τάρο Κόνο
ΤΟΚΙΟ.--

Τριήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ιαπωνία ξεκίνησε χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, μεταφέροντας ανησυχία για την «προκλητική και παράλογη συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας», η οποία «αποτελεί άμεση απειλή» για την Ιαπωνία και την περιοχή της, αλλά και «για όλο τον κόσμο», όπως δήλωσε στη διάρκεια ομιλίας του από το Τόκιο, ενώπιον ειδικών και αξιωματούχων του τομέα της Αμυνας στην Ιαπωνία.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι «δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε τη στρατιωτική βία, πρέπει να βρούμε μια ειρηνική λύση», αλλά και ότι πρέπει να διασφαλιστεί η «πλήρης» και «με διαφάνεια» εφαρμογή όλων των κυρώσεων του ΟΗΕ. Εκρινε πάντως σκόπιμο να σημειώσει ότι οι πύραυλοι της Βόρειας Κορέας μπορούν να φτάσουν στις δυτικές ακτές των ΗΠΑ, όπως και το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, η επίσκεψη Στόλτενμπεργκ εστίασε στις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η «ασφάλεια της περιφέρειας», αλλά και στο «πώς θα ενισχυθεί η συνεργασία ΝΑΤΟ - Ιαπωνίας». Ιάπωνες αξιωματούχοι εξηγούσαν στο «Ρόιτερς» ότι ανάμεσα σε άλλα θα συζητιούνταν και ζητήματα «θαλάσσιας ασφάλειας» και οι εδαφικές διαφορές σε Ανατολική και Νότια Κινεζική Θάλασσα (μεταξύ Κίνας και άλλων χωρών).

Χτες, ο Στόλτενμπεργκ συνάντησε τους Ιάπωνες υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, Τάρο Κόνο και Ιτσουνόρι Ονοντέρα, επιδοκιμάζοντας τη «συμβολή» της Ιαπωνίας στη «σταθερότητα» του Αφγανιστάν και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας» γενικά. Μεταξύ άλλων, καλωσόρισε ιδιαίτερα τον διορισμό Ιάπωνα εκπροσώπου στο αρχηγείο των ναυτικών δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας και τόνισε ότι Ιαπωνία και ΝΑΤΟ μπορούν να συντονιστούν ακόμα περισσότερο στους τομείς της κυβερνοασφάλειας και της θαλάσσιας ασφάλειας.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Αμερικανός επιτελάρχης Τζόζεφ Ντάνφορντ φιλοξένησε χτες τους ομολόγους του από Ιαπωνία και Νότια Κορέα στη Χαβάη, στις εγκαταστάσεις του στόλου Ειρηνικού του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού. «Καλούμε τη Βόρεια Κορέα να απόσχει από ανεύθυνες προκλήσεις που θα επιδεινώσουν τις περιφερειακές εντάσεις και να απομακρυνθεί από το καταστροφικό και απερίσκεπτο μονοπάτι στο οποίο αναπτύσσεται», αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ