Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΠΑΝΙΑ
Αποπέμφθηκε η τοπική καταλανική κυβέρνηση

Πρόωρες τοπικές εκλογές στις 21 Δεκέμβρη

Από τη διαδήλωση της Κυριακής για «την ισπανική ενότητα»: Οσο οι εργαζόμενοι θα εγκλωβίζονται στους εθνικισμούς των αστών, τόσο αυτοί θα συνεχίζουν απρόσκοπτα την εκμετάλλευσή τους

Copyright 2017 The Associated

Από τη διαδήλωση της Κυριακής για «την ισπανική ενότητα»: Οσο οι εργαζόμενοι θα εγκλωβίζονται στους εθνικισμούς των αστών, τόσο αυτοί θα συνεχίζουν απρόσκοπτα την εκμετάλλευσή τους
Με την κεντρική ισπανική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο πλαίσιο του αστικού Συντάγματος της χώρας, συνεχίζεται η σφοδρή ενδοαστική σύγκρουση με τις αυτονομιστικές δυνάμεις της Καταλονίας. Ραγδαίες οι εξελίξεις που μεσολάβησαν από την Παρασκευή, με τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας από τα αυτονομιστικά κόμματα στη Βουλή και την ενεργοποίηση του άρθρου 155 του Ισπανικού Συντάγματος, που οδήγησε στην άρση της αυτονομίας της επαρχίας, στην αποπομπή του Προέδρου, της τοπικής κυβέρνησης και Βουλής και την προκήρυξη εκλογών στις 21 Δεκέμβρη. Χτες, το νέο στοιχείο ήταν να εκδοθούν από τη Γενική Εισαγγελία τα πρώτα εντάλματα σύλληψης εναντίον των αυτονομιστών ηγετών (Πρόεδρο, κυβέρνηση, πρόεδρο της τοπικής Βουλής), με την κατηγορία «της απόσχισης, της εξέγερσης και της υπεξαίρεσης», κατηγορία που μπορεί να φτάσει σε φυλάκιση έως 30 χρόνια.

Ηδη, όπως έγινε γνωστό, ο αποπεμφθείς Πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουιτζντεμόντ κατέφυγε από χτες στο Βέλγιο, μαζί με μέλη της πρώην κυβέρνησής του από τα δύο αυτονομιστικά κόμματα του συνασπισμού «Μαζί για το ναι», το φιλελεύθερο Δημοκρατικό Ευρωπαϊκό Κόμμα (PDCat) και το σοσιαλδημοκρατικό Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς (ERC), και έχει επαφές με δικηγόρους. Επίσης σε ισπανικά ΜΜΕ αναφέρεται ότι ο Τέο Φράνκεν, γραμματέας για την πολιτική Ασύλου και Μετανάστευσης της βελγικής κυβέρνησης και στέλεχος του Εθνικιστικού Κόμματος της Φλάνδρας (βόρεια επαρχία στα σύνορα με την Ολλανδία), προσφέρθηκε να δώσει άσυλο στον πρώην Πρόεδρο, κάτι ωστόσο που απορρίφθηκε αμέσως από τον Βέλγο πρωθυπουργό Τσαρλς Μισέλ.

Στην Καταλονία χρέη διοικητή της επαρχίας, που θα την οδηγήσει στις τοπικές εκλογές το Δεκέμβρη, ανατέθηκαν από το Υπουργικό Συμβούλιο της Ισπανίας στην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και στέλεχος του Λαϊκού Κόμματος του Ραχόι Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία, ενώ το Λαϊκό Κόμμα και τα άλλα κόμματα της έως τώρα αντιπολίτευσης, όπως το κόμμα «Πολίτες», κάλεσαν σε συγκέντρωση για τη διατήρηση της ενότητας με την Ισπανία, που έγινε την Κυριακή στη Βαρκελώνη με τη συμμετοχή χιλιάδων πολιτών. Από την άλλη, ο Πουιτζντεμόντ, μετά την ανακοίνωση της εφαρμογής του άρθρου 155, κάλεσε τους οπαδούς της απόσχισης σε «ειρηνική δημοκρατική αντίσταση», ωστόσο ο ίδιος κατέφυγε στο Βέλγιο, με στελέχη του κόμματός του να τον εμφανίζουν ως «πολιτικό εξόριστο».

Πάντως, με δεδομένη την τροπή που πήραν τα πράγματα, τα κόμματα του συνασπισμού «Μαζί για το ναι» με δηλώσεις κορυφαίων στελεχών τους εμφανίζονται να προκρίνουν τη συμμετοχή τους στις τοπικές εκλογές του Δεκέμβρη, που έσπευσε να προκηρύξει η κυβέρνηση του Ραχόι. Οι μόνοι που εμφανίζονται προσώρας αντίθετοι στη συμμετοχή στις εκλογές αυτές, είναι στελέχη του δήθεν «αντικαπιταλιστικού» κόμματος της «Λαϊκής Ενότητας» (CUP), οι οποίοι ήταν και αυτοί που περισσότερο πανηγύρισαν την περασμένη Παρασκευή την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας, που αποδείχτηκε στην πράξη ότι δεν είχε καμία νομική υπόσταση. Επίσης, η ΕΕ και αστικές κυβερνήσεις όπως της Γερμανίας, Γαλλίας, κ.λπ., έσπευσαν να στηρίξουν τη «συνταγματική τάξη» και την κυβέρνηση Ραχόι.

Αν κάτι επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στην Καταλονία και την Ισπανία, είναι ότι όσο ο λαός, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα εγκλωβίζονται στις επιδιώξεις των καπιταλιστών εκμεταλλευτών τους, είτε αυτών που θέλουν απόσχιση από την Ισπανία, είτε αυτών που βλέπουν τα συμφέροντα στην ενιαία Ισπανία, τόσο θα «μακραίνει» και η δική τους προοπτική. Δηλαδή να διεκδικήσουν τη δική τους εξουσία, για να θέσουν τον πλούτο που αυτοί παράγουν στην υπηρεσία της ικανοποίησης των δικών τους σύγχρονων αναγκών. Αυτό απαιτεί ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και σοσιαλιστική επανάσταση. Σε αυτόν τον ταξικό προσανατολισμό του εργατικού κινήματος καλεί το ΚΚ Λαών της Ισπανίας με Γραμματέα της ΚΕ τον Α. Γκαρσία.

Αντιπαράθεση ελληνικού ΥΠΕΞ με την ισπανική πρεσβεία

Το ζήτημα της Καταλονίας έγινε αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι δεν παίρνει ξεκάθαρη στάση υπέρ της συνταγματικής τάξης στην Ισπανία. Επίσης, προκλήθηκε και διπλωματική αντιπαράθεση με την πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα, με την κυβέρνηση, με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, να εγκαλεί τον Ισπανό πρέσβη στην Αθήνα Ενρίκε Βιγκέρα ότι «εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων» και τον καλεί να «προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του» και να «παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση». Γίνεται αναφορά σε δηλώσεις του σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι «απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα (του σεβασμού της εδαφικής ακεραιότητας της Ισπανίας) από τη μεριά της κυβέρνησης», ενώ «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε ξεκάθαρη στάση». Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΥΠΕΞ, ο Ισπανός πρέσβης επισκέφθηκε το υπουργείο και έκανε λόγο για «μη σωστή απόδοση των δηλώσεών του».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ