Τρίτη 31 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Γενική απεργία την περασμένη Παρασκευή

ΡΩΜΗ.--

Σε απεργία προχώρησαν την περασμένη Παρασκευή χιλιάδες εργαζόμενοι σε όλη την Ιταλία, ενάντια στην κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης, κατ' εφαρμογή της στρατηγικής που συνδιαμορφώνεται στις Βρυξέλλες και σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες του ιταλικού μεγάλου κεφαλαίου. Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλούσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις SGB, CUB, SiCobas, USI-AIT και Slai Cobas, ενώ απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν σε Ρώμη, Μιλάνο, Νάπολη, Βερόνα, Βενετία, Ραβένα, Φλωρεντία, Τρεβίζο και αλλού.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της οργάνωσης Sindacato Generale di Base (SGB), στη Ρώμη έγινε μαχητική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης. Στο Μιλάνο έγινε δυναμική συγκέντρωση στην πλατεία Ντουόμο. Στο Τρεβίζο, οι απεργοί συγκεντρώθηκαν έξω από τη μονάδα του ομίλου της «Electrolux» στη Σουσεγκάνα, όπου η παραγωγή παρέλυσε.

Σε ανακοίνωσή της, η SGB σημείωσε ότι η κινητοποίηση συνένωσε εργαζόμενους από όλους τους κλάδους και ανέδειξε την ανάγκη, μέσα από την ενότητα στον αγώνα, να οικοδομηθεί μια μεγάλη, ταξικά προσανατολισμένη συνδικαλιστική οργάνωση σε όλη τη χώρα. Σε κοινή τους ανακοίνωση, τα παραπάνω συνδικάτα κατήγγειλαν τη στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών στις τριτοβάθμιες οργανώσεις CGIL, CISL και UIL, που «γαβγίζουν αλλά δεν δαγκώνουν μπροστά στις νέες εξαγγελίες της κυβέρνησης» και κάλεσαν σε ενίσχυση των συνδικάτων βάσης «που δεν αποδέχονται τη γραμμή του συμβιβασμού».

Μεταξύ άλλων, οι διαδηλωτές κατήγγειλαν την αύξηση των ορίων ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, τη ραγδαία επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας, το διαρκές χτύπημα του δικαιώματος στην απεργία κ.λπ., βασικές στρατηγικές επιδιώξεις που ιεραρχεί η μεγαλοεργοδοσία για τη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης και την υπονόμευση της ταξικής οργάνωσης και πάλης. Στα αιτήματά τους ξεχώρισαν αυτά για την αύξηση των μισθών, τη μείωση του χρόνου εργασίας, ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις, για γενική διασφάλιση των δικαιωμάτων σε Υγεία - Πρόνοια κ.λπ.

Ακόμα, σε διάφορους κλάδους έχει δοθεί σύνθημα για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Για παράδειγμα, σε Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα (logistics) οι εργαζόμενοι συνεχίζουν από χτες με νέα 48ωρη απεργία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

Από τη μεριά του, το ΚΚ Ιταλίας καλούσε σε αποφασιστική συμμετοχή στην απεργία, σημειώνοντας ότι δεν είναι πλέον καιρός για μάχες και προσπάθειες συμβιβασμού με αυταπάτες για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν οι «μεταρρυθμίσεις» των αστικών κυβερνήσεων. Σε σχετική ανακοίνωση επισημαίνει ότι η οικονομική κρίση και τα μέτρα των αστικών κυβερνήσεων έχουν ακυρώσει συστηματικά όλα τα δικαιώματα που απέσπασαν οι εργαζόμενοι μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, αναδεικνύοντας ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να κερδίσουν οριστικά τα δικαιώματά τους μόνο με την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, με την κατάκτηση της εξουσίας από τους εργάτες, με τη σοσιαλιστική κοινωνία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ