Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΤΑΛΙΑ
Το «ναι» επικράτησε στα δημοψηφίσματα

Εγιναν στις πλούσιες περιφέρειες του βορρά, Βένετο και Λομβαρδία, με ερώτημα την εκχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας

ΡΩΜΗ.--

Συντριπτική ήταν η διαφορά με την οποία επικράτησε το «ναι» στα δημοψηφίσματα που έγιναν την Κυριακή στις ιταλικές περιφέρειες του Βένετο και της Λομβαρδίας, στη βόρεια Ιταλία, με ερώτημα την παροχή μεγαλύτερης αυτονομίας από την κεντρική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο «Ansa», στο Βένετο η συμμετοχή έφτασε το 57,2% και το 98,1% των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι». Στη Λομβαρδία η συμμετοχή ήταν 39% και το 95% των συμμετεχόντων ψήφισε «ναι».

Τα δημοψηφίσματα έγιναν στο φόντο έντονων διεργασιών σε όλο και περισσότερες περιοχές της Ευρώπης (χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Καταλονίας), όπου δυναμώνουν οι προσπάθειες μερίδων του κεφαλαίου να αναβαθμίσουν την ευελιξία και τα περιθώρια υπεράσπισης της θέσης τους, εν μέσω έντονων επιχειρηματικών και άλλων ανακατατάξεων που δυνάμωσε και η καπιταλιστική κρίση.

Ο περιφερειάρχης στο Βένετο Λούκα Τζάια (που έχει εκλεγεί με τη στήριξη του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος «Λίγκα του Βορρά») δήλωσε πως «τώρα μπορούμε να εργαστούμε πάνω στις μεταρρυθμίσεις, εντός του πλαισίου του Συντάγματος». Πρόσθεσε ότι η περιοχή θα ζητήσει μεγαλύτερη αυτονομία και στους 23 τομείς αρμοδιοτήτων που μπορούν να μεταφερθούν στις περιφέρειες, όπως και «το 90% των εσόδων από τους φόρους». Από τη μεριά του, ο (επίσης προερχόμενος από τη «Λίγκα του Βορρά») περιφερειάρχης της Λομβαρδίας Ρομπέρτο Μαρόνι εξέφρασε ικανοποίηση, σχολιάζοντας ότι «τώρα μπορούμε να ενώσουμε δυνάμεις για τη μάχη του αιώνα».

Υπέρ των δημοψηφισμάτων - που είχαν συμβουλευτικό χαρακτήρα - είχαν ταχτεί η «Λίγκα του Βορρά», η κεντροδεξιά «Φόρτσα Ιτάλια» του Σ. Μπερλουσκόνι, αλλά και ορισμένες δυνάμεις από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα (PD).

Ο ηγέτης της «Λίγκας» Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε τη διεξαγωγή των δημοψηφισμάτων «μάθημα δημοκρατίας» για την Ιταλία και την Ευρώπη, λέγοντας ότι «διαλέγουμε το νόμιμο, ειρηνικό και συνταγματικό τρόπο» και εκφράζοντας την προσδοκία η κυβέρνηση να εισακούσει «το λαϊκό αίτημα» (για περισσότερη αυτονομία). Υποστήριξε ακόμα ότι «πάνω από 5 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν για αλλαγή: Θέλουμε όλοι λιγότερα σκουπίδια, λιγότερους φόρους, λιγότερη γραφειοκρατία, λιγότερες υποχρεώσεις απέναντι στο (κεντρικό) κράτος και την ΕΕ, μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, περισσότερες δουλειές και περισσότερη ασφάλεια».

Στη Ρώμη, ο υφυπουργός Περιφερειακών Υποθέσεων Τζιανκλαούντιο Μπρέσα δήλωσε ότι «είναι έντονο το αίτημα για μεγαλύτερη αυτονομία σε αυτές τις περιφέρειες... η κυβέρνηση είναι έτοιμη να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις». Την ίδια στιγμή, πάντως, ο υπουργός Γεωργίας Μαουρίσιο Μαρτίνα υποστήριξε ότι το ζήτημα των φορολογικών εσόδων δεν θα τεθεί στις συνομιλίες.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο ηγέτης της «Φόρτσα Ιτάλια» Σ. Μπερλουσκόνι υποστήριξε ότι σήμερα είναι πιο εύκολο να επιτευχθεί συνεργασία του κόμματός του με τη «Λίγκα», επειδή ο Σαλβίνι «έχει αλλάξει γνώμη σχετικά με την αποχώρηση από το ευρώ». Μιλώντας σε συνάντηση επιχειρηματιών στο νησί Κάπρι, είπε ότι μια έξοδος από το ευρώ δεν θα ήταν «πρακτικό» μέτρο και «θα κόστιζε πολύ». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «ένα διπλό νόμισμα» θα μπορούσε να τεθεί σε εφαρμογή για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ