Τρίτη 24 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία Τίλερσον με «αντι-ιρανική» ατζέντα...

ΚΑΜΠΟΥΛ - ΝΤΟΧΑ - ΡΙΑΝΤ.--

Την προώθηση των συμφερόντων αμερικανικών μονοπωλίων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της κεντρικής Ασίας, έναντι ανταγωνιστικών κυρίως από το Ιράν, προωθεί τα τελευταία 24ωρα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, πραγματοποιώντας επισκέψεις - αστραπή από το Σαββατοκύριακο στις πρωτεύουσες, της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, του Κατάρ, Ντόχα, και του Αφγανιστάν Καμπούλ, όπου μετέβη αιφνιδιαστικά χτες το μεσημέρι.

Στο Ριάντ, όπου βρέθηκε την Κυριακή, ο Ρ. Τίλερσον επικρότησε τις πρόσφατες συναντήσεις υψηλόβαθμων Ιρακινών και Σαουδαράβων αξιωματούχων, με κορυφαία την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο στη Σ. Αραβία ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ αλ Αμπάντι.

Είναι ενδιαφέρον επίσης το γεγονός ότι η επίσκεψη του Αμπάντι στο Ριάντ «συνέπεσε» με την επίσκεψη που πραγματοποίησε το Σάββατο στη Βαγδάτη ο Σαουδάραβας υπουργός Πετρελαίου, Χαλίντ αλ Φάλιχ, με αφορμή τη Διεθνή Εκθεση, που του έδωσε αργότερα την αφορμή για συνάντηση με τον Ιρακινό ομόλογό του, Τζαμπάρ αλ Λουάμπι.

Ωστόσο, ο Αμπάντι αντέδρασε στην προτροπή του Τίλερσον αφενός οι σιιτικές πολιτοφυλακές να διαλυθούν και να ενταχθούν στον ιρακινό στρατό και αφετέρου οι Ιρανοί μαχητές που πολέμησαν τους τζιχαντιστές στο Ιράκ να επιστρέψουν στη χώρα τους. Δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καμία πλευρά δεν έχει το δικαίωμα να επεμβαίνει στις ιρακινές υποθέσεις».

Οι δηλώσεις του Αμερικανού ΥΠΕΞ στο Κατάρ

Φθάνοντας χτες στην Ντόχα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών επιχειρηματολόγησε υπέρ της ανάγκης να ξεπεραστεί «το συντομότερο δυνατόν» η κρίση στις σχέσεις του εμιράτου με άλλες χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και το Μπαχρέιν, επειδή αυτή «ωφελεί το Ιράν» και «ενισχύει το ρόλο» του στην περιοχή. Δεν παρέλειψε να καταγγείλει την... «κακόβουλη συμπεριφορά» της Τεχεράνης στην ευρύτερη περιφέρεια, απαιτώντας από μονοπώλια από τον Κόλπο, την Ευρώπη και από αλλού «να σταματήσουν τις μπίζνες» με τους Ιρανούς «Φρουρούς της Επανάστασης».

Πρόταση στους... Ταλιμπάν

Ο Τίλερσον, φθάνοντας χτες το μεσημέρι αιφνιδιαστικά στην αμερικανική βάση Μπαγκράμπ στο Αφγανιστάν, συναντήθηκε με Αμερικανούς αξιωματικούς και ανώτερους διπλωμάτες της πρεσβείας της χώρας του στην Καμπούλ. Στη συνέχεια απηύθυνε πρόσκληση στους.... «μετριοπαθείς Ταλιμπάν» να συμμετάσχουν στην αφγανική κυβέρνηση θέτοντας ως βασική προϋπόθεση «να αποκηρύξουν τη βία και την τρομοκρατία και να στηρίξουν τη σταθερότητα» του Αφγανιστάν! Είπε επίσης πως η κυβέρνηση του γειτονικού Πακιστάν θα πρέπει να κλιμακώσει τις «αντιτρομοκρατικές επιχειρήσεις» στη μεθόριο.

Αργότερα χτες βράδυ, ο Τίλερσον πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά επίσκεψη και στη Βαγδάτη, επιδιώκοντας συναντήσεις με ανώτερα στελέχη της εκεί κυβέρνησης...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Οι Ταλιμπάν υπέγραψαν συμφωνία με τις ΗΠΑ, όχι με την κυβέρνηση(2020-03-04 00:00:00.0)
Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν διάσκεψη στο Πεκίνο(2019-10-24 00:00:00.0)
Ο Τίλερσον περιοδεύει στον Περσικό Κόλπο(2017-07-14 00:00:00.0)
«Κινητικότητα» με ενδεχόμενο νέων διαπραγματεύσεων(2015-02-20 00:00:00.0)
Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κάμερον(2014-10-04 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2009-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ