Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
Αντιδράσεις στα σχέδια Τραμπ για νέα παζάρια με το Ιράν

Οι προσπάθειες της κυβέρνησης του Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να επαναδιαπραγματευτεί τη διεθνή συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα έπειτα από την πρόσφατη άρνησή του να επιβεβαιώσει την τήρησή της από την Τεχεράνη, δείχνει να προκαλεί αντιδράσεις.

Οι πιο έντονες αντιδράσεις, προς το παρόν, εκφράζονται από τις άλλες τέσσερις χώρες - μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Βρετανία, Γαλλία, Ρωσία, Κίνα), τη Γερμανία και την ΕΕ που τις υπέγραψαν τον Ιούνη του 2015 στη Βιέννη μαζί με τις ΗΠΑ. Η επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι ήταν από τους πρώτους που αποδοκίμασε την απόφαση Τραμπ, τονίζοντας ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αναστείλει την ισχύ της συμφωνίας ή να την επαναδιαπραγματευτεί. «Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ έχει πολλές εξουσίες, αλλά όχι αυτή» τόνισε, ανακοινώνοντας ότι θα μεταβεί στην Ουάσιγκτον αρχές Νοέμβρη για να πείσει το αμερικανικό Κογκρέσο για την τήρηση της συμφωνίας.

Υπέρ της συμφωνίας τάχθηκε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, δεδομένης, μεταξύ άλλων, της συμφωνίας - μαμούθ της «Total» με την ιρανική κυβέρνηση για την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου κοιτάσματος «South Pars».

Παράλληλα, 25 πρώην υπουργοί Εξωτερικών διαφόρων χωρών, ανάμεσά τους η Αμερικανίδα Μαντλίν Ολμπράιτ και ο Ελληνας Γιώργος Παπανδρέου έστειλαν επιστολή στις επιτροπές Ξένων Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων υπέρ της συμφωνίας, προειδοποιώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα εξασθενίσει η αξιοπιστία των ΗΠΑ και οι δυνατότητες για συμφωνίες σε άλλα ζητήματα, όπως π.χ. με τη Β. Κορέα.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ δεν φαίνεται να υποχωρούν. Η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ Νίκι Χάλεϊ στοχοποίησε μεσοβδόμαδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας το Ιράν, ισχυριζόμενη ότι είναι απαραίτητη «η διεύρυνση» ή επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας. Δεν παρουσίασε κανένα τεκμήριο αλλά περιστασιακά γεγονότα, ώστε να δείξει πως το Ιράν είναι «πηγή της περιφερειακής αποσταθεροποίησης», χορηγός της «διεθνούς τρομοκρατίας», πως «παρεμποδίζει τη διεθνή ναυσιπλοΐα στον Περσικό Κόλπο» κ.ά.

Οι ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες, αν μη τι άλλο, αναμένεται να οξυνθούν περαιτέρω και με αυτήν την αφορμή.


Δ.Ο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης(2019-05-09 00:00:00.0)
Σε νέα φάση η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στη Μέση Ανατολή(2018-05-12 00:00:00.0)
Κίνδυνος «γενικότερης ανάφλεξης» και «σκληρά παζάρια»(2018-05-05 00:00:00.0)
Παζάρια για «νέα» ή «συμπληρωματική» συμφωνία...(2018-04-26 00:00:00.0)
Πιέσεις Τραμπ ενάντια στη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα(2017-10-14 00:00:00.0)
Τριβές ΗΠΑ - Ιράν, με τη Ρωσία σε ρόλο «πυροσβέστη»(2017-02-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ