Κυριακή 22 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Συνεχίζονται τα παζάρια για το σχηματισμό νέας κυβέρνησης

Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι στα παζάρια για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης

Copyright 2017 The Associated

Χριστιανοδημοκράτες και Πράσινοι στα παζάρια για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Την Παρασκευή το απόγευμα ξεκίνησαν οι ουσιαστικές διαπραγματευτικές συνομιλίες, με τα κόμματα που ενδέχεται να σχηματίσουν κυβέρνηση στη Γερμανία («Τζαμάικα», από τα χρώματα των κομμάτων), τις CDU / CSU (Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές), το FDP (φιλελεύθεροι) και τους Πράσινους, να κάθονται για πρώτη φορά όλοι μαζί στο ίδιο τραπέζι. Στις διευρυμένες αυτές συναντήσεις θα συμμετέχουν πάνω από 50 εκπρόσωποι όλων των κομμάτων. Οι γενικές γραμματείες των τεσσάρων κομμάτων έχουν συμφωνήσει σε 12 ενότητες, οι οποίες θα αποτελέσουν το αντικείμενο των συζητήσεων, και σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων, πρώτα θα τεθούν τα θέματα Οικονομικά - Προϋπολογισμός - Φορολογία και θα ακολουθήσει η θεματική ενότητα «Ευρωπαϊκή Ενωση». Οι επόμενες συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί για την Τρίτη (24/10), την Πέμπτη (26/10) και τη Δευτέρα (30/10).

Η κυβέρνηση αυτού του συνασπισμού, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών στις 25 Σεπτέμβρη και με δεδομένη την ανακοίνωση του SPD (Σοσιαλδημοκράτες) ότι αποχωρεί από το «μεγάλο συνασπισμό» και περνάει στην αντιπολίτευση, είναι αυτή τη στιγμή η μόνη δυνατή εκδοχή που θα δώσει συνέχεια στη θωράκιση των συμφερόντων του κεφαλαίου, με δεδομένο το χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τετάρτη έγιναν οι πρώτες ξεχωριστές συναντήσεις της CDU / CSU με το FDP και τους Πράσινους, με τους εκπροσώπους όλων των κομμάτων να τις χαρακτηρίζουν «εποικοδομητικές». Την Πέμπτη συναντήθηκαν FDP και Πράσινοι. H γγ του FDP, Nίκολα Μπέερ, δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι υπήρχε «μια μεγάλη προγραμματική ζωντάνια», ενώ στο θετικό κλίμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι υπάρχουν αρκετά θέματα να επιλυθούν, όπως η κλιματική αλλαγή, το Προσφυγικό, η ΕΕ, ενώ σε αρκετά ζητήματα υπάρχει σύμπνοια.

Ενδεικτικά, ο γενικός γραμματέας της CDU, Πέτερ Τάουμπερ, δήλωσε αισιόδοξος για τη συνέχιση των συνομιλιών αλλά και ότι υπάρχει ακόμα δρόμος ώσπου οι πιθανοί εταίροι να βρουν λύσεις. Ο ίδιος κάλεσε το κόμμα του σε ενότητα μπροστά στις διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση, στον απόηχο της εσωκομματικής δυσαρέσκειας για την εκλογική μείωση της CDU, που πήρε το μικρότερο ποσοστό στην ιστορία της: «Πρέπει να υπηρετήσουμε αυτή τη χώρα. Γι' αυτό μας ψήφισαν 15 εκατ. άνθρωποι». Αλλά και ο πρόεδρος της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, εξέφρασε ικανοποίηση για τις πρώτες συναντήσεις.

Παράλληλα, έχουν ξεκινήσει τα σενάρια για τη διαδοχή του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών, με τους Φιλελεύθερους να απαιτούν το υπουργείο να μην είναι στα χέρια της CDU, χωρίς να θέτουν όρο να περάσει στο κόμμα τους. Πάντως οι Χριστιανοδημοκράτες δεν εμφανίζονται τόσο πρόθυμοι να αφήσουν αυτό το νευραλγικό υπουργείο. Ο Β. Σόιμπλε αναμένεται να ψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία πρόεδρος της γερμανικής Βουλής την Τρίτη.

Περικοπές σχεδιάζει η «Siemens»

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», η «Siemens» σχεδιάζει περαιτέρω περικοπές κόστους στον κλάδο Ενέργειας και Αερίου, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε χιλιάδες απολύσεις σε όλο τον κόσμο. Οι λεπτομέρειες της «αναδιάρθρωσης» αυτής δεν έχουν καθοριστεί, όμως ο γερμανικός κολοσσός επικαλείται μείωση της ζήτησης παγκοσμίως (κατά 41%) για τις τεράστιες τουρμπίνες ηλεκτροπαραγωγής, στις οποίες ειδικεύεται.

Το γερμανικό μηνιαίο περιοδικό «Manager Magazin» ανέφερε, επικαλούμενο πηγές από την εταιρεία, ότι η «Siemens» μπορεί να κλείσει ή να πουλήσει έως και 11 από τα 23 εργοστάσιά της στον κόσμο, ενδεχομένως και στη Γερμανία. Στο συγκεκριμένο κλάδο απασχολεί 30.000 εργαζομένους σε όλο τον κόσμο, εκ των οποίων οι 12.000 βρίσκονται στη Γερμανία.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org