Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
TOYΡΚΙΑ - ΗΠΑ
Δηλώσεις με διακυμάνσεις ενόψει συνάντησης

ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν κάλεσε χτες την Ουάσιγκτον να «επιστρέψει στη λογική», δίνοντας συνέχεια στις «τριβές» που αναζωπύρωσαν οι πρόσφατες κατηγορίες για εμπλοκή υπαλλήλων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος και η αναστολή χορήγησης βίζας για Αμερικανούς που θέλουν να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

«Σε αυτήν τη χώρα δεν είμαστε σε καμιά φυλετική κατάσταση. Είμαστε η Δημοκρατία της Τουρκίας και θα το δεχτείτε. Αλλιώς, μας συγχωρείτε αλλά δε σας χρειαζόμαστε...», συμπλήρωσε ο Τούρκος ηγέτης, που επέμεινε ότι η απόφαση για τη βίζα σε Αμερικανούς ήταν προϊόν «μιας χούντας μέσα στην αμερικανική γραφειοκρατία που συνδέεται με την προηγούμενη κυβέρνηση και σκοπεύει να σαμποτάρει τις σχέσεις της νέας κυβέρνησης και της Τουρκίας». Πάντως, εξέφρασε και την ευχή «οι συνομιλητές μας να έρθουν στα συγκαλά τους και να ηρεμήσουν, εγκαταλείποντας βήματα που μπορεί να βλάψουν τη φιλία και τη συμμαχία μας».

Στην Ουάσιγκτον, την Πέμπτη το βράδυ, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, εξέφρασε κι εκείνη την ελπίδα ότι «η Τουρκία δεν προσπαθεί να δημιουργήσει απόσταση ανάμεσά μας... περιμένουμε να υπάρξει ηρεμία και να μπορέσουμε να συζητήσουμε με την τουρκική κυβέρνηση. Αλλά διατηρούμε σοβαρές ανησυχίες για το αν η Τουρκία σκοπεύει να συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά τις έρευνες (σ.σ. των υπαλλήλων που θεωρούνται ότι είχαν εμπλοκή στην απόπειρα πραξικοπήματος). Να σημειωθεί ότι, τις επόμενες μέρες, αναμένεται να φτάσουν στην Αγκυρα εκπρόσωποι της αμερικανικής διπλωματίας για να «διευθετηθεί» το θέμα, σύμφωνα τουλάχιστον με εκπροσώπους των δύο πλευρών.

Εξετάζεται και αγορά ρωσικών «S-500»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο Ερντογάν είπε ότι δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη αγορά ρωσικών πυραυλικών συστημάτων εδάφους - αέρος «S-400», αλλά και ότι «στις συνομιλίες μας με τον Βλαντιμίρ Πούτιν δε σκεφτόμαστε να σταματήσουμε εκεί. Εχουμε κάνει συζητήσεις και για (το εξελιγμένο αντιπυραυλικό σύστημα) S-500». Εξήγησε, πάντως, ότι στο πρώτο στάδιο της αγοράς των «S-400» δεν θα πρόκειται για κοινή παραγωγή των δύο χωρών, αλλά «στο δεύτερο στάδιο θεού θέλοντος θα κάνουμε κοινά βήματα στην παραγωγή».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ