Σάββατο 14 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Αύριο οι δημοτικές εκλογές

ΣΚΟΠΙΑ.--

Στις κάλπες καλούνται αύριο για την ανάδειξη νέων δημάρχων και Δημοτικών Συμβουλίων εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόροι στην ΠΓΔΜ. Οι εκλογές θεωρούνται «δοκιμασία» για την κυβέρνηση του πρωθυπουργού, Ζόραν Ζάεφ, και την κυβερνώσα «Σοσιαλδημοκρατική Ενωση», περίπου πέντε μήνες μετά την ανάληψη καθηκόντων.

Πολιτικοί παρατηρητές στα Σκόπια εκτιμούν ότι σε περίπτωση που το κόμμα του Ζάεφ επικρατήσει στους περισσότερους μεγάλους δήμους της χώρας τότε ο πρωθυπουργός θα ενισχυθεί σημαντικά στο εσωτερικό και θα σταθεροποιηθεί στην εξουσία. Αν, αντίθετα, επικρατήσουν στους δήμους των μεγάλων αστικών κέντρων οι υποψήφιοι του κεντροδεξιού εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE του πρώην πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι, τότε αναμένεται όξυνση της πολιτικής αντιπαράθεσης και επανάκαμψη του Γκρούεφσκι, ο οποίος αναμένεται να θέσει εκ νέου και πιο επιτακτικά το αίτημα για πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Εάν κανείς υποψήφιος δεν κατορθώσει να αποσπάσει από τον πρώτο γύρο ποσοστό άνω του 50%, τότε θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, στις 29 του Οκτώβρη, μεταξύ των δύο πρώτων του πρώτου γύρου.

Μεγάλο ενδιαφέρον έχουν οι οκτώ υποψήφιοι για το δήμο των Σκοπίων. Ανάμεσά τους είναι ο απερχόμενος δήμαρχος Κότσε Τραγιάνοφσκι που είχε εκλεγεί με το κόμμα του Ν. Γκρούεφσκι και διεκδικεί τρίτη θητεία και ο βουλευτής Πέτρε Σιλέγκοφ που έχει υποψηφιότητα με το κόμμα του πρωθυπουργού Ζ. Ζάεφ.

Πρόσφατη δημοσκόπηση φέρει τον Σιλέγκοφ να προηγείται με διαφορά 2,5% του Τραγιάνοφσκι. Μεγάλο εμφανίζεται και το ποσοστό των αναποφάσιστων, οπότε κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει με ασφάλεια τον τελικό νικητή. Σε κάθε περίπτωση, καθοριστικό ρόλο αναμένεται να παίξουν οι Αλβανόφωνοι ψηφοφόροι που αποτελούν το 20% των ψηφοφόρων στα Σκόπια.

Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές, το κόμμα του Γκρούεφσκι (VMRO - DPMNE) είχε κερδίσει σε 56 δήμους, ενώ σε 15 δήμους επικράτησαν αλβανικά κόμματα (κυρίως το DUI του Αλί Αχμέτι). Ωστόσο, αυτήν τη φορά τα αποτελέσματα αναμένεται να είναι αρκετά διαφορετικά, καθώς το κόμμα του Γκρούεφσκι, μετά την απώλεια της εξουσίας στη χώρα, φαίνεται πως έχει υπεισέλθει σε μία φάση εσωστρέφειας, ενώ η ηγεσία του βρίσκεται αντιμέτωπη με τη Δικαιοσύνη για υποθέσεις διαφθοράς και νοθείας προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Επίκεντρο» συζητήσεων η Επιτροπή Συνταγματικών Υποθέσεων(2018-11-08 00:00:00.0)
Συγχρονισμός(2018-08-22 00:00:00.0)
Αναμένοντας το «αποφασιστικό βήμα» για τη ΝΑΤΟικής κοπής συμφωνία(2018-06-05 00:00:00.0)
Επίσκεψη Ζάεφ στην Πρίστινα(2017-12-12 00:00:00.0)
Ανασχηματισμός και στο ...βάθος εκλογές(2015-11-12 00:00:00.0)
Δεύτερος γύρος των δημοτικών εκλογών(2013-04-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ