Παρασκευή 13 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ «ΣΚΟΠΕΥΤΗΡΙΟ»
7 ταινίες για τις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο

Σκηνή από την ταινία «Θωρηκτό Ποτέμκιν»
Σκηνή από την ταινία «Θωρηκτό Ποτέμκιν»
Με 7 ταινίες αφιερωμένες στις μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, στη μεγάλη Οκτωβριανή Επανάσταση, ξεκινάνε από την ερχόμενη Πέμπτη 19 Οκτώβρη οι χειμερινές προβολές της Κινηματογραφικής Λέσχης Καισαριανή «Σκοπευτήριο».

Οι προβολές θα γίνουν στο γνώριμο χώρο της αίθουσας εκδηλώσεων στο Δημαρχείο Καισαριανής (Βρυούλων 125 & Κλαζομενών), στις 19.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το πρόγραμμα των προβολών για την επόμενη εβδομάδα έχει ως εξής:

Πέμπτη 19 Οκτώβρη, «Οι Κόκκινοι» του Γουόρεν Μπίτι (ΗΠΑ, 1981).

Ο έρωτας του δημοσιογράφου και συγγραφέα του βιβλίου «Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο», Τζον Ριντ, και της Λουίζ Μπράιαντ, με φόντο τις κοινωνικές διεκδικήσεις στην Αμερική την περίοδο 1915 - 1919 και την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία.

Παίζουν: Ντόναλντ Σάδερλαντ, Γουόρεν Μπίτι, Ντάιαν Κίτον, Τζακ Νίκολσον

Παρασκευή 20 Οκτώβρη, «Θωρηκτό Ποτέμκιν» του Σεργκέι Αϊζενστάιν (ΕΣΣΔ, 1925).

Θεωρείται η πληρέστερη ταινία του βωβού κινηματογράφου και ένα από τα αριστουργήματα της έβδομης τέχνης. Η ταινία γυρίστηκε το 1925, ύστερα από παραγγελία της σοβιετικής κυβέρνησης, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από την επανάσταση του 1905. Με το «Ποτέμκιν », ο Αϊζενστάιν θα εισαγάγει και θα εδραιώσει έναν νέο «ήρωα» στον κόσμο του κινηματογράφου: τον εξεγερμένο λαό. Το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» είναι μια ιστορική ταινία, που αναφέρεται στην εξέγερση των ναυτών του ομώνυμου θωρηκτού στην Οδησσό, το 1905, την εποχή του Ρωσο-ιαπωνικού πολέμου. Οι πολίτες της Οδησσού συνδράμουν τους εξεγερθέντες, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει η επέμβαση των Κοζάκων και η περίφημη σκηνή της σφαγής των αμάχων στις σκάλες της Οδησσού. Στο τέλος, το «Ποτέμκιν» συμπαρασύρει σε εξέγερση και τον υπόλοιπο στόλο.

Ακόμα, θα προβληθούν οι ταινίες «Το τέλος της Αγίας Πετρούπολης» του Πουντόβκιν, «Η Γη» του Ντοβζένκο, «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» του Βερτόφ, «Ο κύριος Ουέστ στη χώρα των μπολσεβίκων» του Κουλέσοφ, «Το Πριμ» του Μικαελιάν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ