Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Προβάδισμα του Λαϊκού Κόμματος ενόψει των εκλογών της Κυριακής

ΒΙΕΝΝΗ.--

Ενόψει των πρόωρων εκλογών στην Αυστρία την ερχόμενη Κυριακή, μια ακόμη δημοσκόπηση (της εφημερίδας «Kurier») εμφανίζει το Λαϊκό Κόμμα (OVP) του σημερινού υπουργού Εξωτερικών, Σεμπάστιαν Κουρτς, να προηγείται με 33%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPO) - που ηγείται του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού με το Λαϊκό Κόμμα - του καγκελάριου Κρίστιαν Κερν, μετά από μήνες εμφανίζεται ξανά στη δεύτερη θέση με 27% και στην τρίτη θέση περνά το εθνικιστικό Ελεύθερο Κόμμα (FPO) με 25%. Ακολουθούν με 4% οι Πράσινοι, το νεοφιλελεύθερο NEOS (Νέα Αυστρία) και η πρωτοεμφανιζόμενη σε εκλογές «Λίστα Πιλτς». Το 4% είναι το όριο εισόδου στην αυστριακή Βουλή.

Στην ίδια δημοσκόπηση, ως προς την κυβέρνηση συνασπισμού που θα πρέπει να σχηματιστεί μετά τις εκλογές, μία συνεργασία του Λαϊκού Κόμματος και του Ελεύθερου Κόμματος (υπήρξε και το 2000) υποστηρίζεται από το 34% και το 21% τάσσεται υπέρ της συνέχισης του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος, με το δεύτερο να ηγείται πλέον μιας τέτοιας διακυβέρνησης, καθώς η νίκη του θεωρείται σχετικά σίγουρη. Οι Σοσιαλδημοκράτες έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο συμμαχίας τους με το Ελεύθερο Κόμμα, αν και σε επίπεδο κρατιδίων συνεργάζονται τα δύο κόμματα.

Ολα τα παραπάνω κόμματα προκρίνουν και προεκλογικά πολιτικές που - είτε με τη μία, είτε με την άλλη «συνταγή» - ενισχύουν τους επιχειρηματικούς ομίλους και εντείνουν την εκμετάλλευση Αυστριακών και αλλοδαπών εργαζομένων, με κίνητρα και φοροελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις, μείωση του μη μισθολογικού «κόστους», πιο ευέλικτη αγορά εργασίας, περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες καθώς και σκληρότερα μέτρα απέναντι σε μετανάστες - πρόσφυγες.

Σε προχτεσινή τηλεμαχία μεταξύ του σοσιαλδημοκράτη καγκελάριου και του ηγέτη του Ελεύθερου Κόμματος, Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε, ο τελευταίος δήλωσε ότι «θα ενισχύσουμε τις επαφές μας με τα κράτη του Βίσεγκραντ» και πρόσθεσε ότι «θα ήταν καλό αν μπορούσαμε να γίνουμε μέλος της Ομάδας του Βίσεγκραντ» (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία, Σλοβακία). Οι ηγεσίες των κρατών αυτών απορρίπτουν τις προτάσεις για «μεταρρυθμίσεις εμβάθυνσης της ΕΕ», που θα γίνουν με όρους δυσμενέστερους για τους μονοπωλιακούς τους ομίλους, κι έτσι οι αστικές τάξεις της Ομάδας του Βίσεγκραντ διαμαρτύρονται για «εκχώρηση της εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες». Επίσης αντέδρασαν στην κατανομή προσφύγων στις χώρες τους.

Το FPO εκφράζει επίσης ευρωσκεπτικιστικές απόψεις, αξιώνοντας μια «πιο αποκεντρωμένη ΕΕ» και διατυπώνει θέσεις - όπως και το Λαϊκό και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - για την ανάσχεση των προσφύγων και των «παράνομων» μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ