Πέμπτη 12 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΒREXIT
Απορρίπτει η Μέι τις πιέσεις για νέο δημοψήφισμα

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι απέρριψε χτες το ενδεχόμενο να διεξαχθεί ένα δεύτερο δημοψήφισμα για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, επιμένοντας πως η Βρετανία θα αποχωρήσει το Μάρτη του 2019.

Απέφυγε, ωστόσο, σε συνέντευξή της σε βρετανικό δίκτυο να απαντήσει τι θα ψήφιζε σε μια τέτοια περίπτωση, αν και υπερασπίστηκε το γεγονός πως στο σχετικό δημοψήφισμα ψήφισε υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ, λέγοντας ότι «αυτό ήταν το σωστό υπό τις τότε συνθήκες».

Ωρες αργότερα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, που είναι από τους υποστηρικτές ενός «ήπιου» Brexit, δεν απέκλεισε το σχεδόν απίθανο, όπως ανέφερε, ενδεχόμενο να «καθηλωθούν» τα βρετανικά αεροσκάφη σε περίπτωση που στις 29 Μάρτη του 2019 δεν έχει καταστεί μία συμφωνία για την αποχώρηση της χώρας από την ΕΕ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν σκοπεύει να σχεδιάσει τον προϋπολογισμό των επόμενων ετών για την περίπτωση που καταστεί ανέφικτη η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στη Βρετανία και τις άλλες χώρες - μέλη της ΕΕ, ή να προωθήσει ρυθμίσεις «έκτακτης ανάγκης», επιμένοντας ότι αυτό θα το κάνει την τελευταία στιγμή. Παράλληλα, δήλωσε ότι ένα «σύννεφο αβεβαιότητας» για το Brexit σκιάζει την οικονομία της χώρας και ότι πρέπει να διαλυθεί το συντομότερο δυνατόν.

Οι πιέσεις των Σκοτσέζων

Το ίδιο διάστημα, Σκοτσέζοι πολιτικοί πιέζουν για τη διεξαγωγή ενός δεύτερου δημοψηφίσματος με στόχο την ανεξαρτησία της Σκοτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο. Την πρόταση έφερε στο προσκήνιο ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκοτίας Ανγκους Ρόμπερτσον (που δεν επανεξελέγη βουλευτής στις εκλογές του περασμένου Ιούνη). Ο Ρόμπερτσον ισχυρίστηκε ότι θα διεξαχθεί ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία από το Ηνωμένο Βασίλειο, πριν από τις επόμενες εκλογές για την ανανέωση του σκοτσέζικου κοινοβουλίου, που είναι προγραμματισμένες για το 2021. Κάτι που όμως έχει απορρίψει η κυβέρνηση της Τ. Μέι...

Παράλληλα η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, μιλώντας στο συνέδριο του κόμματός της («Σκοτσέζικο Εθνικό Κόμμα» SNP) τόνισε, μεταξύ άλλων, πως η υπόθεση της ανεξαρτησίας της Σκοτίας «δεν εξαρτάται από το Brexit», αλλά «το Brexit μας δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν δεν ελέγχουμε το δικό μας μέλλον». Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην περίπτωση της Καταλονίας, καλώντας τη Μαδρίτη να σεβαστεί «το δικαίωμα των Καταλανών να αποφασίσουν το δικό τους μέλλον». Μέσα σε αυτό το κλίμα, η Στέρτζον υποσχέθηκε τη δημιουργία δημόσιας «μη κερδοσκοπικής» εταιρείας ηλεκτρισμού έως το 2021, επικαλούμενη τις ανάγκες των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων.

Ας σημειωθεί ότι στο δημοψήφισμα που είχε διεξαχθεί το 2014 στη Σκοτία για την ανεξαρτησία, επικράτησε το «ΟΧΙ» με 55,3%, ενώ το «ΝΑΙ» πήρε 44,7%.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Παγώνουν» τα σχέδια για δημοψήφισμα οι Σκοτσέζοι (2017-06-28 00:00:00.0)
Σκοτσέζικες πιέσεις για νέο δημοψήφισμα... (2017-02-09 00:00:00.0)
Καθησυχαστικό μήνυμα Μέι για «ικανοποιητική» διαπραγμάτευση... (2017-01-03 00:00:00.0)
Αναθερμαίνονται τα σχέδια ανεξαρτητοποίησης (2016-09-03 00:00:00.0)
Ανησυχία Μέι για την «ενότητα της χώρας» (2016-07-16 00:00:00.0)
Ανησυχία Μέι για την «ενότητα της χώρας» (2016-07-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org