Τρίτη 10 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ - ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ
Νίκη και πάει στα μπαράζ

Τη δεύτερη ευκαιρία για πρόκριση στο Μουντιάλ 2018 της Ρωσίας, μέσω της συμμετοχής στα μπαράζ, θέλει να «σφραγίσει» η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου, αντιμετωπίζοντας το Γιβραλτάρ για την τελευταία αγωνιστική των ομίλων της προκριματικής φάσης. Η ελληνική ομάδα με νίκη κατακτά και τυπικά τη δεύτερη θέση του ομίλου της και χάρη στα ...δώρα από Βέλγιο και Σλοβενία θα βρίσκεται μέσα στους οχτώ καλύτερους δεύτερους των ομίλων, που προκρίνονται στα πλέι οφ των προκριματικών. Κόντρα στην τελευταία του ομίλου και πλέον αδύναμη ομάδα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, η Ελλάδα είναι το απόλυτο φαβορί για την επικράτηση. Στα αγωνιστικά, αμφίβολος παραμένει ο Τοροσίδης, που τραυματίστηκε στον αγώνα της Λευκωσίας.

Μέτρια, αλλά πήρε αυτό που ήθελε

Για να φτάσει σε αυτό το σημείο η Ελλάδα χρειάστηκε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε να γίνουν αρκετά πράγματα. Αρχικά να κάνει τη ...δουλειά της στη Λευκωσία απέναντι στην Κύπρο, την οποία νίκησε με 2-1, χωρίς πάντως να εντυπωσιάσει με την απόδοσή της, παρά την κρισιμότητα της αναμέτρησης. Μάλιστα οι διεθνείς χρειάστηκε να ανατρέψουν το σκορ, αφού οι Κύπριοι κατάφεραν να αιφνιδιάσουν και να προηγηθούν με τον Σωτηρίου στο 18'. Μέσα σε λιγότερο από δεκάλεπτο όμως, Μήτρογλου (24') και Τζιόλης (26') έδωσαν προβάδισμα στην Ελλάδα. Από κει και πέρα ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με τους Κύπριους να έχουν την κατοχή αλλά να μην μπορούν να απειλήσουν και την Εθνική να εμφανίζεται πιο επικίνδυνη, χάνοντας αρκετές ευκαιρίες, με Τζιόλη στο 47' και το 48', Μήτρογλου στο 51', το 58' και το 61', και με δοκάρι του Μάνταλου στο 57'.

Δώρο από το Βέλγιο...

Δεύτερη βασική προϋπόθεση για να ελπίζει σε πρόκριση η Εθνική ήταν να μην επικρατήσει του Βελγίου η μέχρι πρότινος δεύτερη στον όμιλο Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Οπως και έγινε. Σε ένα από τα πλέον συναρπαστικά ματς της προκριματικής φάσης, οι Βέλγοι, αν και με πολύ μικρότερο κίνητρο σε σχέση με τους αντιπάλους τους, αφού έχουν εξασφαλίσει εδώ και καιρό την πρώτη θέση και την απευθείας πρόκριση στην τελική φάση, πήραν τη νίκη με 4-3, έριξαν τους Βόσνιους στην τρίτη θέση και ουσιαστικά έβαλαν τέλος στις ελπίδες τους για πρόκριση. Στον τρίτο αγώνα του ομίλου, η Εσθονία νίκησε το Γιβραλτάρ με 6-0.

  • Η βαθμολογία: Βέλγιο 25, Ελλάδα 16, Βοσνία 14, Εσθονία 11, Κύπρος 10, Γιβραλτάρ 0.
  • Τα αποψινά παιχνίδια (21.45): Ελλάδα - Γιβραλτάρ (ΣΚΑΪ / Cosmote Sports 1), Βέλγιο - Κύπρος (Cosmote Sports 3), Εσθονία - Βοσνία (Cosmote Sports 2).
...και σλοβενική βοήθεια

Τίποτα από τα παραπάνω δεν θα είχε σημασία αν δεν ερχόταν το αποτέλεσμα που ήθελε η Εθνική σε τουλάχιστον έναν από τέσσερις αγώνες σε άλλους ομίλους, προκειμένου να αποφύγει την ένατη και τελευταία θέση στην ειδική βαθμολογία των δεύτερων ομάδων. Τα ευχάριστα νέα ήρθαν από τη Λιουμπλιάνα, όπου η - ουσιαστικά αδιάφορη - Σλοβενία υποχρέωσε σε ισοπαλία 2-2 τη Σκοτία, που «καιγόταν» για τη νίκη ώστε να έχει ελπίδες πρόκρισης. Ετσι η Ελλάδα με νίκη επί του Γιβραλτάρ θα είναι οριστικά στην οκτάδα των μπαράζ.

  • Η ειδική βαθμολογία των δεύτερων (χωρίς τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής σε κάποιους ομίλους): Πορτογαλία 18, Δανία 14, Ιταλία 14, Σουηδία 13, Β. Ιρλανδία 13, Ελλάδα 13, Σλοβακία 12, Ουαλία 11, Κροατία 11. Σημείωση: Από την ειδική βαθμολογία των δεύτερων ομάδων αφαιρούνται οι βαθμοί με τις τελευταίες ομάδες των ομίλων τους. Η 9η μένει εκτός μπαράζ.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ