Κυριακή 23 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Η «οδύνη» των καπιταλιστών

Ενώ ακόμη τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν την απέλπιδα προσπάθειά τους κάτω από τα ερείπια του World Trade Center, οι καπιταλιστές έδωσαν το μέτρο της «λύπης» και της «οδύνης» τους για την τραγωδία. Πάνω στους χιλιάδες νεκρούς έστησαν το γνώριμο γι' αυτούς χορό του κέρδους. Είναι αποκαλυπτικό, από την άποψη αυτή, ένα δημοσίευμα της εφημερίδας «New York Times» την περασμένη Τετάρτη. Σας μεταφέρουμε την εισαγωγή του:

«Για τον Στίβεν Γκολντστάιν το ακόλουθο γεγονός αποτελεί το πιο αισχρό είδος κερδοσκοπίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Γκολντστάιν, αντιπρόεδρος της Dow Jones & Co (του ομίλου που εκδίδει τη γνωστή εφημερίδα "Γουόλ Στριτ Τζόρναλ"), καθόταν στο γραφείο του, μόλις είχε σωθεί από την καταστροφή. Πέρασε μια κουραστική μέρα απαντώντας στα τηελεφωνήματα δημοσιογράφων αναφορικά με τις εξελίξεις. Κάποια στιγμή, σηκώνοντας το τηλέφωνο, άκουσε τη φωνή κάποιου που συστήθηκε ως κτηματομεσίτης και ο οποίος χωρίς περιστροφές μπήκε στο θέμα: "Μήπως χρειάζεστε χώρο; Εχουμε αρκετό χώρο εδώ"... Ο κ. Γκολντστάιν έκλεισε το τηλέφωνο και αναρωτήθηκε: "Μπορείτε να φανταστείτε έναν κτηματομεσίτη να σας τηλεφωνεί για να σας πουλήσει το πατρικό σας σπίτι, λίγες ώρες μετά την κηδεία των γονιών σας;"...

Μέσα στις σκηνές του τρόμου της περασμένης εβδομάδας υπήρξαν άνθρωποι που θέλησαν να επωφεληθούν από τα χαλάσματα.

Βεβαίως, δεν ήταν μόνον οι κτηματομεσίτες που "χτύπησαν" την περασμένη Τρίτη 11 Σεπτέμβρη. Τη Δευτέρα 17 Σεπτέμβρη ολόκληρη η τάξη των καπιταλιστών έδειξε τη σημαίνει για το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του ο ανθρώπινος πόνος, τον οποίο οι ίδιοι επικαλούνται για να αυξήσουν τα κέρδη τους. Οι εξελίξεις στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, λίγα μέτρα από τα ερείπια του World Trade Center άρχισαν την κούρσα της κερδοσκοπίας, αξιοποιώντας την τραγωδία, την οδύνη και το φόβο των ανθρώπων».


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ