Παρασκευή 6 Οχτώβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Αγωνιστικά πλαίσια πάλης από τους σπουδαστές

«Θέλουμε να σπουδάζουμε ολοκληρωμένα και χωρίς εμπόδια και να δουλεύουμε στο αντικείμενο που σπουδάζουμε»! Αυτό απαιτούν στα πλαίσια πάλης που καταθέτουν σε σχολές των ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά οι εκλεγμένοι σπουδαστές στα ΔΣ με τα ψηφοδέλτια της Πανσπουδαστικής ΚΣ. Στα πλαίσια αυτά εκφράζουν προβληματισμούς ότι οι συγχωνεύσεις δεν δίνουν απαντήσεις στις ανάγκες που έχουν για τις σπουδές τους και επισημαίνουν ότι «όλοι οι σπουδαστές βράζουμε στο ίδιο καζάνι, είτε συγχωνεύεται το τμήμα μας είτε όχι», καλώντας: «Ολοι μαζί τώρα να παλέψουμε, για να βγούμε πιο δυνατοί και να διεκδικήσουμε τους όρους με τους οποίους πραγματικά μπορούμε να αναβαθμιστούμε, ώστε να σπουδάζουμε χωρίς εμπόδια».

Με τα πλαίσια πάλης τους απαιτούν:

  • «Σε κάθε επιστημονικό αντικείμενο να υπάρχει ένα και μοναδικό πτυχίο, πανεπιστημιακού επιπέδου. Να καταργηθούν οι κατηγοριοποιήσεις μεταξύ των αποφοίτων. Οχι στα διετή προγράμματα. Αναβαθμισμένες δημόσιες και δωρεάν επαγγελματικές σχολές.
  • Το πτυχίο να είναι η μόνη προϋπόθεση για να έχουμε πρόσβαση στο επάγγελμα και να εμπεριέχεται σε αυτό όλη η απαραίτητη γνώση για την κατανόηση και αφομοίωση του επιστημονικού αντικειμένου και την άσκηση του αντίστοιχου επαγγέλματος.
  • Να παρθούν μέτρα για να μην πληρώσουν οι σπουδαστές και οι απόφοιτοι τις αλλαγές που ετοιμάζουν. Οι σπουδαστές όλων των ετών που τώρα σπουδάζουν να έχουν το ίδιο ενιαίο πτυχίο, χωρίς οικονομική επιβάρυνση και εμπόδια. Να μην προστεθούν νέα μαθήματα, να αναγνωριστούν όλα όσα έχουν περάσει. Να παρθούν μέτρα για τους αποφοίτους των σχολών, να αντιστοιχηθούν τα πτυχία τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προγράμματα επιμόρφωσης, με την ευθύνη του κράτους και των πανεπιστημίων, δωρεάν στους αποφοίτους των ήδη υπαρχόντων τμημάτων.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών μας. Με ευθύνη των τμημάτων να δίνονται δωρεάν όλα τα αναλώσιμα και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός (σχεδιαστικά, ρόμπες, πλακέτες κ.λπ.) σε όλους τους σπουδαστές. Δωρεάν όλα τα απαραίτητα συγγράμματα για να μάθουμε το αντικείμενό μας. Με ευθύνη του τμήματος να φωτοτυπούνται δωρεάν όλες οι απαραίτητες σημειώσεις που χρειάζονται για να διαβάσουμε και να δώσουμε τα μαθήματά μας. Σταθερή ανανέωση και εκσυγχρονισμός του εργαστηριακού εξοπλισμού και των κτιριακών υποδομών.
  • Μόνιμο και σταθερό προσωπικό. Ολιγομελή εργαστηριακά και τμήματα με άρτιο εκπαιδευτικό προσωπικό, όπου θα μαθαίνουμε την πρακτική εφαρμογή του αντικειμένου μας. Αμεση πρόσληψη καθηγητών πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς, να ξεκινούν κατευθείαν τα μαθήματα χωρίς καθυστερήσεις ή λόγω ελλείψεων. Να μην καθυστερεί η εκπόνηση της πτυχιακής εργασίας λόγω ελλείψεων σε καθηγητές.
  • Να καταργηθούν τα εμπόδια που υπάρχουν για να τελειώσουμε τις σπουδές μας. Κατάργηση όλων των αλυσίδων και των προαπαιτούμενων μαθημάτων. Με ευθύνη των διοικήσεων όλοι οι σπουδαστές να πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση πάνω στο αντικείμενό τους, με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με τις αντίστοιχες ιδιαιτερότητες που υπάρχουν στον κάθε κλάδο (Βαρέα και Ανθυγιεινά, μέτρα ασφαλείας, προσαυξήσεις νυχτερινής εργασίας), με πληρωμή στο ύψος του κατώτατου μισθού 751 ευρώ.
  • Ενίσχυση φοιτητικής μέριμνας, κατασκευή νέων εστιών, σίτιση - στέγαση - μετακίνηση δωρεάν για όλους. Αξιοποίηση και ανοικοδόμηση της μαθητικής εστίας στο Πάρκο Τρίτση για φοιτητικές εστίες. Να τρώνε όλοι οι σπουδαστές μόνο με την επίδειξη του πάσο».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ