Ο Σύνδεσμος Γερμανικών Βιομηχανιών καλεί τα κόμματα να επικεντρωθούν γρήγορα στις διαπραγματεύσεις για βιώσιμη κυβέρνηση, χαρακτηρίζοντας την επόμενη νομοθετική περίοδο «γεμάτη προκλήσεις». «Οι επιχειρήσεις χρειάζονται ξεκάθαρα μηνύματα: Το βασικό είναι να αποφευχθούν ζημιές για τη Γερμανία».
Σχετικά με την είσοδο της AfD στη Βουλή, επιτίθενται στο ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού, στο πλαίσιο της ενδοαστικής διαπάλης και των ανταγωνισμών με άλλα τμήματα του κεφαλαίου: «Η επιστροφή στις εθνικές πολιτικές δεν αποτελεί εναλλακτική», και το κόμμα αυτό «είναι στον πυρήνα του ενάντια σε ό,τι έκανε τη Γερμανία ισχυρή και θα τη δυναμώσει περαιτέρω».
Η επόμενη κυβέρνηση «πρέπει να τολμήσει περισσότερη οικονομική πολιτική σε σχέση με τα προηγούμενα 4 χρόνια» και «το κράτος πρέπει να ενισχύσει τις επιχειρήσεις τη χώρας με επενδύσεις».
«Χρειαζόμαστε μια οικονομική πολιτική προσανατολισμένη στο μέλλον», λένε οι Γερμανοί βιομήχανοι και προτείνουν «τα πλεονάσματα από τα φορολογικά έσοδα, που θα ανέλθουν σε 300 δισ. ευρώ τη νέα νομοθετική περίοδο», να διατεθούν για: Υποδομές και επενδύσεις σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης για την ψηφιοποίηση της παραγωγής και της οικονομίας. Φοροελαφρύνσεις για τις επιχειρήσεις γιατί «δεν μπορούμε να κλείνουμε τα μάτια στον παγκόσμιο ανταγωνισμό» και φορολογικά κίνητρα για τα ερευνητικά προγράμματα των επιχειρήσεων. Στην πολιτική για την Ενέργεια και το κλίμα, απορρίπτουν τις «απαγορεύσεις» (του κινητήρα εσωτερικής καύσης και την επιβολή της ηλεκτροκίνησης) και ζητούν φορολογικά κίνητρα για μεγαλύτερη αποδοτικότητα στα κτίρια, ως ένα πρώτο βήμα.
«Χρειαζόμαστε μια συζήτηση για το μέλλον και τον ρόλο της Ευρώπης», προκειμένου «η Γερμανία σαν εξαγωγική χώρα να ισχυροποιηθεί το γρηγορότερο δυνατό απέναντι στους παγκόσμιους κινδύνους». «Δεν επιτρέπεται κανένα πισωγύρισμα στην Ευρώπη, η οικονομική και νομισματική ένωση πρέπει να ισχυροποιηθεί θεσμικά». Οι Γερμανοί βιομήχανοι βλέπουν θετικά έναν «προϋπολογισμό και έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, στο βαθμό που δεν κοινοποιούνται οι κίνδυνοι, αλλά μειώνονται». Τέλος, τονίζουν ότι «το εξωτερικό εμπόριο είναι η μηχανή της οικονομίας μας και αυτό πρέπει να διατηρηθεί».