Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Προχωράει το δημοψήφισμα, λέει ο Μπαρζανί

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΕΡΜΠΙΛ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Εν μέσω πιέσεων από τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τη διφορούμενη στάση δυτικών δυνάμεων όπως η Γαλλία, ο πρόεδρος των Κούρδων του αυτόνομου Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, μιλώντας σε πλήθος 20.000 πολιτών σε κεντρικό στάδιο της πόλης Σουλεϊμανίγια, διαβεβαίωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτέμβρη «θα πετύχει έναν ιερό στόχο: την ανεξαρτησία». «Δεν υπάρχει εναλλακτική του δημοψηφίσματος» τόνισε ο Μπαρζανί, εκτιμώντας ακολούθως ότι μετά το δημοψήφισμα θα μπορούσαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την ιρακινή, ομοσπονδιακή κυβέρνηση και «τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας», ώστε μέσα σε μία περίοδο «ενός ή δύο ετών» να αποχωρήσει το Κουρδιστάν από το Ιράκ. Σημειωτέον ότι τις προηγούμενες μέρες είχε αφήσει να εννοηθεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής του δημοψηφίσματος με κάποια ανταλλάγματα.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επανέλαβε τις πιέσεις του για ακύρωση του κουρδικού δημοψηφίσματος, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το αυτόνομο Κουρδιστάν στο βόρειο Ιράκ θα κινδυνεύσει να απολέσει τις «ευκαιρίες από τις οποίες ωφελείται σήμερα».

Αυτά ενώ οι επόμενες κινήσεις της Τουρκίας αναμένονται την Παρασκευή, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στο οποίο θα προεδρεύσει ο Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, επιβεβαίωσε χτες πως από τον Αύγουστο κρατούνται αιχμάλωτοι δύο Τούρκοι μυστικοί πράκτορες της ΜΙΤ από Κούρδους μαχητές της οργάνωσης ΡΚΚ.

Σφοδρές συγκρούσεις σε Ιντλίμπ...

Το ίδιο 24ωρο συνεχίζονται σε διάφορα μέτωπα της Συρίας οι ανακτήσεις εδαφών και οι επιχειρήσεις του συριακού στρατού. Επίκεντρο των πιο σημαντικών μαχών ήταν χτες η πόλη Ιντλίμπ, την πολιορκία της οποίας από τους τζιχαντιστές του «Μετώπου Νούσρα» κατάφεραν να σπάσουν συριακά και ρωσικά στρατεύματα, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό τουλάχιστον τριών Ρώσων φαντάρων. Στη διάρκεια των ίδιων επιχειρήσεων, ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Ρουντσκόι κατήγγειλε πως οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να εμποδίσουν τη συνέχιση της προέλασης του συριακού στρατού στην ανατολική συριακή επαρχία Ντέιρ Εζόρ.

Τέλος, Κούρδοι και Αραβες των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων», που υποστηρίζονται από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσαν πως πλέον ελέγχουν το 90% της πόλης Ράκα στη βόρεια Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ