Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΝΑΔΑΣ - ΕΕ
Σε ισχύ προσωρινά από σήμερα η συμφωνία CETA

ΟΤΑΒΑ.--

Σε προσωρινή ισχύ τίθεται από σήμερα η λεγόμενη «Συνολική Οικονομική Εμπορική Συμφωνία Καναδά - ΕΕ» (CETA), που επί της ουσίας συνιστά οργανωμένο σχέδιο των μονοπωλίων για την παραπέρα αύξηση των καπιταλιστικών κερδών, με σημαντικές γεωπολιτικές προεκτάσεις αλλά και αρνητικές επιπτώσεις σε όσα από τα εργατικά δικαιώματα έχουν απομείνει για την εργατική τάξη και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, «χαιρετίζοντας» τη CETA, ισχυρίστηκε ότι θα λειτουργήσει ως «εργαλείο ανάπτυξης που ωφελεί τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις και τους Ευρωπαίους πολίτες», πως θα «τιθασεύσει την παγκοσμιοποίηση» και θα διαμορφώσει τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η CETA τίθεται σε ισχύ μολονότι δεν έχει ολοκληρωθεί έως σήμερα η διαδικασία έγκρισής της από τα κοινοβούλια των 28 χωρών - μελών της ΕΕ, δεδομένου ότι αναστέλλεται η ισχύς της ακόμα και αν απορριφθεί από ένα κοινοβούλιο. Η CETA αναμένεται να ωφελήσει ευρωπαϊκά μονοπώλια που δραστηριοποιούνται στον Καναδά, καθώς θα τους επιτρέψει την εξοικονόμηση συνολικά περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων ευρώ, όσο είναι δηλαδή οι δασμοί που πληρώνουν στον Καναδά για εξαγωγές. Θα ωφελήσει όμως και αμερικανικά μονοπώλια, ειδικά αυτά της βιομηχανίας τροφίμων και μεταλλαγμένων γεωργικών υβριδίων, που έχουν εδραιωθεί στις αγορές του Καναδά και εποφθαλμιούν μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» των αγορών χωρών - μελών της ΕΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ