Πέμπτη 21 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
43ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ «ΟΔΗΓΗΤΗ»
ΚΑΒΑΛΑ
Ασύγκριτη η ανωτερότητα του σοσιαλισμού απέναντι στο σάπιο καπιταλισμό

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κεντρικός ομιλητής στο Φεστιβάλ

Με μεγάλη επιτυχία ολοκλήρωσε το ταξίδι του στην Καβάλα το Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή ανθρώπων κάθε ηλικίας που γέμισαν με την παρουσία και τον ενθουσιασμό τους το Πάρκο Φαλήρου. Η κεντρική ομιλία την περασμένη Κυριακή έγινε από τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Μιλώντας για τα 100χρονα της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, στην οποία είναι αφιερωμένο το Φεστιβάλ, κάλεσε το λαό να συγκρίνει επί της ουσίας το σοσιαλισμό με τον καπιταλισμό, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα:

«Στη θέση του κέρδους των καπιταλιστών, των μονοπωλίων που είναι το βασικό κριτήριο του εκμεταλλευτικού συστήματος, τέθηκε ο βασικός νόμος του νέου σοσιαλιστικού - κομμουνιστικού συστήματος, η ικανοποίηση των διευρυνόμενων, σύγχρονων λαϊκών αναγκών. Στη βάση αυτή σημειώθηκε πρωτοφανής τεχνική, επιστημονική πρόοδος, με πρωτοπόρα συμβολή ακόμα και στην εξερεύνηση του Διαστήματος, η συμμετοχή της Σοβιετικής Ενωσης στην παγκόσμια βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε από 1% το 1922, σε 10% το 1937 και σε 20% το 1975.

Δεκάδες εκατομμύρια ανέργων και μισοανέργων τον 21ο αιώνα στον καπιταλισμό, 20 εκατομμύρια άνεργοι στην ΕΕ και ακόμα περισσότεροι με ελαστικές μορφές απασχόλησης, ενώ στη Σοβιετική Ενωση και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες εξασφαλίστηκε το δικαίωμα στη δουλειά για όλους. Ο σοσιαλισμός στη Σοβιετική Ενωση εξάλειψε την ανεργία το 1930. Τον 21ο αιώνα, ο καπιταλισμός σημαδεύεται από τις πιο βάρβαρες, εκμεταλλευτικές εργασιακές σχέσεις, από θανατηφόρα ωράρια, ενώ η εργατική εξουσία καθιέρωσε το 8ωρο και την 5θήμερη βδομάδα από τα πρώτα χρόνια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Σήμερα, σε πολλά καπιταλιστικά κράτη, ακόμα και στις ΗΠΑ, παραμένει το πρόβλημα του αναλφαβητισμού, ενώ στη Σοβιετική Ενωση εξαλείφθηκε τις πρώτες δεκαετίες και ο λαός είχε τη δυνατότητα να μορφωθεί με δωρεάν Παιδεία, σε ένα σύστημα που ξεκινούσε από την Προσχολική Αγωγή μέχρι τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, εξασφαλίζοντας το δικαίωμα στη δουλειά αμέσως μετά την αποφοίτηση από τις τεχνικές σχολές ή τα πανεπιστήμια, την ώρα που ο καπιταλισμός δεν μπορεί να εξασφαλίσει την πραγματική δωρεάν μόρφωση.

Να συγκρίνουμε τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες στον καπιταλισμό για την πρόληψη και προστασία της υγείας τους με το αξιοζήλευτο υγειονομικό σύστημα στη Σοβιετική Ενωση και τις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, που η Υγεία κέρδισε τον τίτλο του κοινωνικού αγαθού, με υψηλού επιπέδου πρόληψη, σύγχρονη τεχνολογία, πολυάριθμες μονάδες Υγείας. Η Σοβιετική Ενωση διέθετε το μεγαλύτερο αριθμό γιατρών σε όλο τον κόσμο (...).

Να σκεφτούμε τα τεράστια επιτεύγματα στο λαϊκό πολιτισμό και αθλητισμό, να σκεφτούμε όλοι μας τα άλματα που έγιναν στο σοσιαλισμό για την ισοτιμία της γυναίκας, την αναβάθμιση του ρόλου της στην κοινωνική δράση, την προστασία της μητρότητας, των παιδιών και να συγκρίνουμε με τις διακρίσεις που παραμένουν στον καπιταλισμό, με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Δεν ξεχνάμε. Οι κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό επέδρασαν θετικά, καταλυτικά στους αγώνες των εργαζομένων στις καπιταλιστικές χώρες και την ανάπτυξη της ταξικής πάλης για την κατάκτηση εργασιακών, κοινωνικών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Η αντεπανάσταση έφερε συμφορές για τους λαούς, είναι ιστορικό πισωγύρισμα, αλλά οι κομμουνιστές βγάζουν συμπεράσματα, διδάσκονται από τα λάθη, τις παραλήψεις, τις παρεκκλίσεις, για να γίνουν καλύτεροι και να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις στον αγώνα για τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ