Κυριακή 17 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΚΤΩΒΡΙΑΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ
ΦΛΕΒΑΡΗΣ

Το Φλεβάρη του 1917 ξεσπάει η λαϊκή αγανάκτηση ενάντια στον τσάρο. Οι στρατιώτες και οι εργάτες ξεσηκώνονται ενάντια στην εξουσία που για 4 και πλέον χρόνια τους στέλνει στη σφαγή του πολέμου.

Προκήρυξη των μπολσεβίκων στις 25 του Φλεβάρη:

«Δεν πρέπει να σωπαίνουμε! ...Ηρθε η ώρα της ανοιχτής πάλης... Καλύτερα να πεθάνουμε με ένδοξο θάνατο, παλεύοντας για την εργατική υπόθεση, παρά να σκοτωθούμε για το κεφάλαιο στο μέτωπο, ή να χτικιάσουμε από την πείνα και τη βαριά δουλειά».

Τις λαϊκές αντιδράσεις στέλνονται να καταστείλουν στρατιωτικά τμήματα, πολλά από αυτά όμως δεν υπακούν στις εντολές. Τη νύχτα προς τις 27 Φλεβάρη ξεσηκώνονται οι στρατιώτες του Συντάγματος της Βολίν, που το πρωί είχαν σταλεί να χτυπήσουν μια εργατική διαδήλωση. Με αυτήν την εκδήλωση ξεκινάει η ένοπλη εξέγερση.

Στις 27 Φλεβάρη ο στρατιωτικός διοικητής της Πετρούπολης Σ. Χαμπάλοφ στέλνει τηλεγράφημα στους ανωτέρους του:«Η πλειοψηφία των μονάδων, η μια μετά την άλλη, πρόδωσαν τον όρκο τους και αρνήθηκαν να πολεμήσουν ενάντια στους στασιαστές. Αλλες μονάδες συναδελφώθηκαν με τους στασιαστές και έστρεψαν τα όπλα τους ενάντια στα πιστά στην Αυτού Μεγαλειότητα στρατεύματα... Κατά το βράδυ οι στασιαστές κατέλαβαν το μεγαλύτερο τμήμα της πρωτεύουσας».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ