Παρασκευή 15 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Παρέμβαση για την προστασία της ζωής των εργατών

Στάση εργασίας και παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, αναδεικνύοντας το πολύ σημαντικό θέμα των εργατικών «ατυχημάτων» στους δήμους (στο συγκεκριμένο κλάδο έχουν σημειωθεί 34 θανατηφόρα τα τελευταία τρία χρόνια) και διεκδικώντας μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Στην κινητοποίηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, καθώς και ο δήμαρχος Πάτρας, Κώστας Πελετίδης.

Αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής συναντήθηκε με την υπουργό Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, και κατέθεσε υπόμνημα με το πλαίσιο αιτημάτων. Το Συνδικάτο ανέδειξε τις ευθύνες των κυβερνήσεων και της πλειοψηφίας των δημοτικών αρχών για τις πολιτικές που έχουν ως αποτέλεσμα τις ελλείψεις σε προσωπικό, τη μη τήρηση μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, την προώθηση ελαστικών και «ευέλικτων» μορφών εργασίας, συνθήκες που με τη σειρά τους οδηγούν σε αύξηση του επαγγελματικού κινδύνου, εργατικά «ατυχήματα» και επαγγελματικές ασθένειες.

Ενημερώνοντας τους εργαζόμενους μετά τη συνάντηση, η αντιπροσωπεία ανέφερε ότι η υπουργός αρκέστηκε να πει ότι τους επόμενους μήνες θα βγει μια υπουργική απόφαση για το θέμα, με κανόνες και μέτρα που πρέπει να τηρούνται. Ο Χρύσανθος Κυριαζής, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου, επεσήμανε ότι νόμοι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν και τώρα αλλά δεν τηρούνται. «Δεν εφησυχάζουμε. Από σήμερα να πάμε στους χώρους δουλειάς να συζητήσουμε με τους εργαζόμενους για το θέμα, να οργανώσουμε τον αγώνα μας. Να μην αφήσουμε κανέναν να παίζει με τις ζωές μας».

Ενδεικτικά, ορισμένα από τα βασικά αιτήματα που προβάλλει το Συνδικάτο είναι: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την πρόληψη εργατικών ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών, με ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της εργοδοτικής ευθύνης για τη συνδυασμένη εφαρμογή του συνόλου της νομοθεσίας και των κανονισμών. Οι επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας να έχουν αποφασιστικό χαρακτήρα και όχι γνωμοδοτικό, με αλλαγή του νόμου, με δυνατότητα να σταματούν τη λειτουργία υπηρεσιών αν δεν πληρούν τους όρους Υγιεινής και Ασφάλειας. Κρατική μέριμνα για τις οικογένειες των θυμάτων από εργατικά ατυχήματα, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας. Εργοδοτική εισφορά στα ΒΑΕ για την κάλυψη επαγγελματικού κινδύνου. Κατάργηση όλων των ελαστικών μορφών εργασίας. Μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ