Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ενδοαστικές κόντρες με επίκεντρο το Brexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε νέα κονταροχτυπήματα προχώρησαν χτες βράδυ στη Βουλή των Κοινοτήτων βουλευτές του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος με τον αρμόδιο υπουργό για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα για τον τελευταίο γύρο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ.

Ο Nτ. Ντέιβις διαπίστωσε ότι επιτεύχθηκε «πρόοδος» στους τελευταίους γύρους διαπραγμάτευσης σε τομείς όπως τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας μετά τη διαδικασία αποχώρησης από την ΕΕ, τα σύνορα Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας (η τελευταία είναι τμήμα του Ηνωμένου Βασιλείου). Εξέφρασε την ελπίδα πως θα καταστεί εφικτή η έναρξη παράλληλων διαπραγματεύσεων, μετά τον Οκτώβρη, για τις μελλοντικές εμπορικές σχέσεις Λονδίνου - Βρυξελλών (αν και ελάχιστη ώρα αργότερα, Γερμανοί αξιωματούχοι, μιλώντας σε ΜΜΕ, το προεξόφλησαν ως σχεδόν ανέφικτο).

Αναφερόμενος στις οικονομικές υποχρεώσεις της Βρετανίας απέναντι στην ΕΕ, ο Ντέιβιντ Ντέιβις είπε ότι θα εξακολουθήσουν και μετά το Brexit, αν και εκτίμησε ότι οι δύο πλευρές προσεγγίζουν το θέμα «από διαφορετική νομική βάση». Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση έχει υποχρέωση πρώτα στους Βρετανούς φορολογούμενους» και προέβλεψε ότι το θέμα δεν θα διευθετηθεί πριν οι διαπραγματεύσεις πλησιάσουν στο τέλος... Προκάλεσε μάλιστα τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς να του απαντήσουν εάν θα πλήρωναν 100 δισεκατομμύρια ευρώ στην ΕΕ για το «κόστος» του «διαζυγίου»...

Σε άλλο σημείο διαβεβαίωσε το Κοινοβούλιο ότι θα κληθεί να ψηφίσει επί του τελικού κειμένου της προτεινόμενης συμφωνίας μεταξύ των 27 χωρών της ΕΕ και της Βρετανίας.

Ο «σκιώδης» υπουργός Brexit των Εργατικών, Κέιρ Στάρμερ, κατηγόρησε τον Ντέιβις και άλλα μέλη της κυβέρνησης πως «έχουν δώσει πολλές υποσχέσεις που δεν θα μπορέσουν να τις τηρήσουν». Παραδέχθηκε πως κάποια ζητήματα, όπως το θέμα των συνόρων Ιρλανδίας - Βόρειας Ιρλανδίας, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν όταν οι διαπραγματευτές θα περάσουν στη φάση συζήτησης των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων. Κατηγόρησε την κυβέρνηση πως ευθύνεται για την «αργή πρόοδο» στις διαπραγματεύσεις και πως αυτή η τακτική ίσως να την αναγκάσει να περάσει στην ολοκλήρωση της διαδικασίας αποχώρησης χωρίς συμφωνία.

Νωρίτερα, οι Εργατικοί του Τζέρεμι Κόρμπιν ανακοίνωσαν ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν το νομοσχέδιο της κυβέρνησης με το οποίο διακόπτονται οι δεσμοί με την ΕΕ, εκτός και αν τροποποιηθεί έτσι ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι υπουργοί να αναλάβουν εξουσίες που κανονικά ανήκουν στο Κοινοβούλιο.

Τέλος, χτες, έρευνα της εταιρείας χρηματοπιστωτικών αναλύσεων «IHS Markit» κατέγραψε επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στον τομέα υπηρεσιών στη Βρετανία, που αποτελεί το 80% της οικονομίας της, μέσα στον τελευταίο χρόνο.

  • Τέσσερις Βρετανοί στρατιωτικοί συνελήφθησαν χτες με την κατηγορία ότι δρούσαν ως μέλη της πρόσφατα απαγορευμένης νεοναζιστικής οργάνωσης «Εθνική Δράση».

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ