Τετάρτη 6 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
9η ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΩΝ BRICS
Σχέδια διείσδυσης σε «αναπτυσσόμενες» αγορές και περιοχές γεωστρατηγικής σημασίας

Ενδεικτικές οι συνεργασίες που προχωρούν με χώρες όπως η Αίγυπτος

Η συνάντηση Σι - Σίσι (φωτ.) ανέδειξε ξανά το κινεζικό «ενδιαφέρον» για Μεσόγειο αλλά και Αφρική
Η συνάντηση Σι - Σίσι (φωτ.) ανέδειξε ξανά το κινεζικό «ενδιαφέρον» για Μεσόγειο αλλά και Αφρική
Νέα σχέδια για εμβάθυνση της συνεργασίας των «αναδυόμενων» καπιταλιστικών οικονομιών απέναντι στον ανταγωνισμό με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, ώστε να «απελευθερωθούν» νέες προοπτικές για το κεφάλαιο από την αξιοποίηση φυσικών πόρων, αγορών και ανθρώπινου δυναμικού, αναδείχτηκαν στην 9η Σύνοδο Κορυφής των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική), που έγινε στην κινεζική πόλη Σιαμέν στις 3-5 Σεπτέμβρη. Δεν είναι τυχαίο ότι στο περιθώριο της Συνόδου «κλείστηκαν» πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες.

Οπως είπε ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, προεδρεύοντας της Συνόδου, «πρέπει να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να ξεκινήσουμε τη δεύτερη χρυσή δεκαετία της συνεργασίας των BRICS», αναδεικνύοντας φιλοδοξίες που συνδέονται και με τις συνολικές ανακατατάξεις που προχωρούν στην ιμπεριαλιστική σκακιέρα. Η δυναμική της συνεργασίας δεν έχει απελευθερωθεί πλήρως, είπε ο Κινέζος Πρόεδρος, σημειώνοντας πως οι επενδύσεις των πέντε χωρών σε άλλες αγορές ανήλθαν σε 197 δισ. δολάρια το 2016 και μόνο το 5,7% αυτών έλαβαν χώρα στα ίδια τα μέλη της BRICS.

Το τελικό Κοινό Ανακοινωθέν της Συνόδου σημειώνει την ανάγκη να ενισχυθεί το ελεύθερο εμπόριο έναντι του προστατευτισμού. Επιπλέον, είναι ενδεικτικό ότι στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ιεραρχούνται τομείς όπως η Βιομηχανία, οι Νέες Τεχνολογίες, η Ενέργεια. «Θα προωθήσουμε την αποδοτικότερη χρήση των ορυκτών καυσίμων και την ευρύτερη χρήση του φυσικού αερίου, της υδροηλεκτρικής και της πυρηνικής ενέργειας», σημειώνεται, ενώ «θα συνεχιστεί ο διάλογος για την ίδρυση της "Πλατφόρμας Συνεργασία για την έρευνα στην Ενέργεια"». Επίσης, δεσμεύονται για προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης» και επέκταση της «πράσινης χρηματοδότησης».

Στη Σύνοδο Κορυφής συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι οι ηγέτες της Αιγύπτου, του Μεξικού, της Γουινέας, του Τατζικιστάν και της Ταϊλάνδης, που χτες παραβρέθηκαν και στο «Διάλογο των Αναδυόμενων και Αναπτυσσόμενων Αγορών», με στόχο «να προωθηθεί ένα ευρύ δίκτυο για την ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων».

Επιχειρηματική «συνάντηση» Κίνας και Αιγύπτου

Στο περιθώριο της Συνόδου ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι. Ο Σι υπογράμμισε το ρόλο της Αιγύπτου ως χώρας - πυλώνα της πρωτοβουλίας «Μια ζώνη, Ενας δρόμος» μέσω συνεργασιών σε κατασκευή υποδομών και βιομηχανικών εγκαταστάσεων. Ο Σίσι σημείωσε ότι η Αίγυπτος είναι διατεθειμένη να συνδυάσει την αναπτυξιακή στρατηγική της με την κινεζική πρωτοβουλία.

Στο μεταξύ, χτες η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών (AIIB), της οποίας η Κίνα είναι η μεγαλύτερη μέτοχος, ανακοίνωσε ότι θα χορηγήσει δάνειο έως 210 εκατ. δολάρια για την αξιοποίηση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Αίγυπτο. Το επενδυτικό πρόγραμμα αφορά 11 εργοστάσια ηλιακής ενέργειας και «θα βοηθήσει τη χώρα να έχει τη θέση περιφερειακού ενεργειακού κόμβου, κάτι που θα έχει οικονομικά οφέλη για όλη την περιοχή», σύμφωνα με στελέχη της AIIB.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ