Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΩΤΙΕΣ ΣΤΗ ΖΑΚΥΝΘΟ
Η ανυπαρξία σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης «σφράγισε» την τεράστια καταστροφή

Αποκαλυπτικά στοιχεία για την κατάσταση την ώρα των πυρκαγιών προκύπτουν από το επιτόπιο ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη». Σοβαρές καταγγελίες για κόντρες συμφερόντων σχετικά με την εξαγορά και εκμετάλλευση τεράστιων εκτάσεων στο βορειοδυτικό μέρος του νησιού

Του απεσταλμένου μας Μπάμπη ΤΣΟΥΡΜΠΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.--

Με πάνω από 80 φωτιές να έχουν πλήξει το νησί από τις αρχές της λεγόμενης «αντιπυρικής περιόδου», τον περασμένο Μάη, η Ζάκυνθος κατέχει αυτό το καλοκαίρι μια θλιβερή πρωτιά στη σχετική λίστα. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία ο τραγικός απολογισμός της πύρινης λαίλαπας είναι πάνω από 27.000 στρέμματα να έχουν γίνει στάχτη, εκ των οποίων τα περίπου 10.000 στις φωτιές του δεύτερου 15ήμερου του Αυγούστου. Οι πυρκαγιές στον Αγάλα στα μέσα του Αυγούστου και οι δύο στις αρχές της βδομάδας που πέρασε, στις Μαριές και την Αναφωνήτρια, ήταν οι πλέον καταστροφικές. Στο πέρασμά τους κατέκαψαν σημαντικό μέρος του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής αλλά και καλλιέργειες, στάβλους, ζώα, προκαλώντας οικονομική καταστροφή σε φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους.

Και στην περίπτωση της Ζακύνθου, όπως σε άλλες περιοχές της χώρας, το ενδεχόμενο του εμπρησμού είναι ισχυρό. Εμπρησμοί που έχουν ως αιτία την εμπορευματοποίηση της γης. Οπως προκύπτει και από το ρεπορτάζ αλλά και διασταυρωμένες πληροφορίες, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαμάχη σε υψηλό επίπεδο σχετικά με την εξαγορά και εκμετάλλευση τεράστιων εκτάσεων στο βορειοδυτικό μέρος της Ζακύνθου.

Στην περιοχή όπου ήταν τα μεγαλύτερα μέτωπα πυρκαγιάς, σε Μαριές και Αναφωνήτρια, βρέθηκε στις αρχές της βδομάδας ο «Ριζοσπάστης» με αφορμή την επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ και βουλευτή. Από τις συζητήσεις αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα της δασοπροστασίας, όπως η απουσία ενός οργανωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης των πυρκαγιών προκειμένου να περιοριστούν οι ζημιές. Καθαρά από θέμα τύχης δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα καθώς και μεγάλη καταστροφή κατοικιών.

«Το νερό πήγαινε στα ξενοδοχεία και όχι στα χωριά που καίγονταν»

Θέμα τύχης ήταν ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και δεν καταστράφηκαν κατοικίες, τόνισαν οι κάτοικοι της Ζακύνθου στο κλιμάκιο του ΚΚΕ

Eurokinissi

Θέμα τύχης ήταν ότι δεν θρηνήσαμε θύματα και δεν καταστράφηκαν κατοικίες, τόνισαν οι κάτοικοι της Ζακύνθου στο κλιμάκιο του ΚΚΕ
Ενα από τα σοβαρά ζητήματα που αναδείχθηκε εξαρχής ήταν η απόγνωση των κατοίκων για την κατάσταση που επικράτησε την ώρα της μάχης στα πύρινα μέτωπα. Μια κατάσταση γενικότερου χάους, ως αποτέλεσμα της απουσίας οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης. Οι μαρτυρίες ήταν ιδιαίτερα αποκαλυπτικές.

-- Πυροσβέστες που δεν είχαν νερό για να αντιμετωπίσουν τις φλόγες.

-- Πυροσβέστες από άλλες περιοχές της χώρας που πήγαν για βοήθεια δεν ήξεραν πού να πάνε.

-- Αλλοι να περιμένουν ώρες ολόκληρες μια διαταγή.

-- Πυροσβεστικά οχήματα να κινδυνεύουν να ακινητοποιηθούν λόγω έλλειψης πετρελαίου.

Οι μαρτυρίες για όλα αυτά είναι χαρακτηριστικές και προέρχονται από ανθρώπους που βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα μέτωπα της φωτιάς.

Την ίδια ώρα, σοβαρά ήταν τα παράπονα για τη βοήθεια από τα εναέρια μέσα, κυρίως τις πρώτες ώρες της εκδήλωσης της πυρκαγιάς. Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν, οι πτήσεις ήταν λίγες με βάση τη σοβαρότητα της κατάστασης. Μάλιστα, όπως κατήγγειλε στο κλιμάκιο του ΚΚΕ ο τοπικός δασάρχης, στην περιοχή της Αναφωνήτριας την ώρα που η φωτιά έφθανε στα σπίτια αν και απευθύνθηκε αρκετές φορές τηλεφωνικά στο Κέντρο Συντονισμού (εναέριας κατάσβεσης) στην Αθήνα για να έρθουν αεροπλάνα, χρειάστηκε να περάσουν 3 ώρες προκειμένου να τον ενημερώσουν ότι δεν υπήρχε δυνατότητα να έρθει βοήθεια καθώς πετούσαν σε άλλες περιοχές.

Τεράστιες εκτάσεις φυσικού περιβάλλοντος μετατράπηκαν σε στάχτη
Τεράστιες εκτάσεις φυσικού περιβάλλοντος μετατράπηκαν σε στάχτη
Στην ίδια περιοχή σημαντική ήταν και η καταγγελία του ηγούμενου στο Μοναστήρι της Αναφωνήτριας. Οπως αποκάλυψε, όταν οι πυροσβέστες στην περιοχή έμειναν από νερό και απευθύνθηκε σε παράγοντες του δήμου να στείλουν τις ιδιωτικές υδροφόρες για τροφοδοσία, ενημερώθηκε πως αυτό δεν ήταν δυνατόν καθώς αρκετές είχαν δουλειά στα ξενοδοχεία!!!

Γι' αυτά υπήρχε νερό, όχι όμως για τα χωριά που καίγονταν. Από όσα αποκαλύπτονται ανοίγει ένα ακόμη ζήτημα, που φέρνει στην επιφάνεια τις ελλείψεις και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης σε σημαντικά μέσα, όπως π.χ. οι υδροφόρες, ως αποτέλεσμα των δραστικών περικοπών από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αλλά και από τις προηγούμενες.

«Πρόληψη μόνο στα χαρτιά»

Μια από τις χαρακτηριστικότερες μαρτυρίες για το γεγονός πως το μέγεθος της καταστροφής ήταν καθαρά αποτέλεσμα της έλλειψης πρόληψης και οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης ήταν αυτή του Τάσου Τσουκαλά, πρόεδρου της τοπικής κοινότητας της Αναφωνήτριας: «Νομίζω ότι από θέμα ετοιμότητας και συντονισμού δεν υπήρξε τίποτα. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν σηκώθηκαν άμεσα εναέρια μέσα, μας άφησαν στο έλεος της πυρκαγιάς τις πρώτες ώρες και πάθαμε ό,τι πάθαμε. Πρόληψη δεν υπάρχει καθόλου. Μόνο στα γραφεία γίνονται σχέδια επί χάρτου. Πρακτικά δεν έγινε ποτέ τίποτα. Εγώ και παλιότερα που ήμουν πρόεδρος είχα ζητήσει να κάνουμε αντιπυρικές ζώνες και αντιμετώπισα το χλευασμό των αρμοδίων για το τι θα σώσει μια αντιπυρική ζώνη κ.τ.λ. Τις περισσότερες φορές, με ακραία φαινόμενα, φωτιές, πλημμύρες, παλεύουμε μόνοι μας. Στην ουσία και αυτή τη φορά στη Ζάκυνθο πουληθήκαμε από τους αρμοδίους γι' αυτό και είχαμε αυτές τις καταστροφές. Το ποια είναι η κατάσταση σχετικά με τα σχέδια πρόληψης και αντιμετώπισης φαίνεται ξεκάθαρα και από το γεγονός ότι, ενώ ακόμα ο κίνδυνος για εκδήλωση νέων πυρκαγιών παραμένει, αρκετές δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού έχουν πάρει διαταγή για αποχώρηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ