Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΣΕ ΜΑΝΗ - ΚΥΘΗΡΑ
Περιμένουν ακόμα όσα τους υποσχέθηκε η κυβέρνηση...

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, στις περιοχές που επλήγησαν από τις φωτιές

Διήμερη περιοδεία στα χωριά της Ανατολικής Μάνης και στα Κύθηρα, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν το καλοκαίρι, πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη και την Πέμπτη κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.

Να συγκροτηθεί Επιτροπή Αγώνα για να διεκδικήσουν αυτά που δικαιούνται

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ επισκέφτηκε τρία χωριά της Ανατολικής Μάνης, το Σκουτάρι, τον Κότρωνα και το Φλομοχώρι, όπου επλήγησαν ιδιαίτερα από τις φωτιές στις αρχές Ιούλη. Η εικόνα μιλά από μόνη της... Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη, ειδικά στον ελαιώνα της περιοχής, αλλά και στις βοσκήσιμες περιοχές.

Και πριν δύο μήνες, με το που έσβησαν οι φωτιές, αντιπροσωπεία του Κόμματος είχε επισκεφτεί τις περιοχές αυτές και είχε ζητήσει να παρθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης που χρειάζονταν να παρθούν... Δύο μήνες μετά και τίποτα σχεδόν δεν έχει αλλάξει... Τα χωριά εξακολουθούν να μετρούν τις πληγές τους, με φόβο για το χειμώνα που έρχεται.

Οπως φάνηκε από τις συζητήσεις που είχε η Δ. Μανωλάκου με τις προέδρους των χωριών, αλλά και με κατοίκους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν έχει πάρει ακόμα κανένα ουσιαστικό μέτρο. Ενώ έχουν γίνει δηλώσεις από τους αγρότες της περιοχής για τις καταστροφές που έχουν υποστεί, εκτιμητές από τον ΕΛΓΑ, εποπτευόμενο φορέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν έχουν ακόμα κατέβει στην περιοχή. Οι κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να θρέψουν τα ζώα τους στις καμένες περιοχές και αναγκάζονται είτε να τα πουλήσουν, είτε τα αφήνουν ελεύθερα. Κάποιες λίγες ζωοτροφές έχουν δοθεί μόνο από τους συνεταιρισμούς και την Περιφέρεια και αυτά κάτω από την πίεση της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τα λεφτά που είχε υποσχεθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για αγορά ζωοτροφών, ακόμα τα περιμένουν οι κτηνοτρόφοι... Μεγάλα προβλήματα συναντάνε και οι μελισσοπαραγωγοί της περιοχής, που εκτός από τις καμένες κυψέλες, υπάρχει ο φόβος να έχουν επηρεαστεί οι μέλισσες από την πυρκαγιά με συνέπεια τη μείωση της παραγωγής.

Στον Κότρωνα η καταστροφή είναι εμφανής...
Στον Κότρωνα η καταστροφή είναι εμφανής...
Μιλώντας σε συγκέντρωση κατοίκων στο Φλομοχώρι, η Δ. Μανωλάκου σημείωσε: «Αυτό που συναντήσαμε ήταν σκέτη εγκατάλειψη. Οταν σβήνουν οι φωτιές και πέφτουν τα φώτα της δημοσιότητας, οι περιοχές ξεχνιούνται μέσα στα βάσανά τους και την καταστροφή τους. Μπαίνουμε στο φθινόπωρο. Ο κίνδυνος των πλημμυρών είναι ορατός και ακόμα δεν έχουν φτιαχτεί τα πρόχειρα φράγματα...». Κάλεσε τους κατοίκους να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να οργανωθούν και να συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα, να διεκδικήσουν τις αποζημιώσεις τους και άλλα μέτρα στήριξης, δηλώνοντας ότι το ΚΚΕ θα είναι πλάι τους και μέσα αλλά και έξω από τη Βουλή.

Ακόμα, έντονος προβληματισμός υπήρξε από τους κατοίκους για τα αίτια της πυρκαγιάς και πολλά ερωτήματα για το αν κάποιοι προτιμούν ερημωμένα τα χωριά και όχι ζωντανά... Πολλοί συνέδεαν τις πρόσφατες πυρκαγιές με το σχέδιο που υπάρχει για την κατασκευή ενός μεγάλου αιολικού πάρκου σε αυτά τα χωριά, που θα προκαλέσει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην οικονομία, θα πλήξει τον πρωτογενή τομέα παραγωγής και τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και στη φυσιολογία της περιοχής.

Τραγικές οι ελλείψεις στα Κύθηρα

Την περασμένη Πέμπτη, η Δ. Μανωλάκου, συνοδευόμενη από μέλη της Τομεακής Οργάνωσης Πειραιά, επισκέφθηκε τα Κύθηρα, το νησί όπου γνώρισε τεράστιες καταστροφές στις δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις και τις αγροτικές καλλιέργειες από την πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στις αρχές Αυγούστου. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ πραγματοποίησε συναντήσεις με κλιμάκιο της Πυροσβεστικής του νησιού και τον αντιδήμαρχο Κυθήρων, Γιώργο Κομνηνό, ενώ μίλησε με πολλούς κατοίκους του νησιού.

Στο Σκουτάρι
Στο Σκουτάρι
Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή, χωρίς ακόμα να έχει ολοκληρωθεί η πλήρης καταγραφή, κάνουν λόγο για περίπου 30.000 καμένα στρέμματα γης... Και στα Κύθηρα, με τον κίνδυνο για πλημμύρες και κατολισθήσεις να είναι κάτι παραπάνω από ορατός με τις πρώτες βροχές, δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο για να πραγματοποιηθούν άμεσα αντιπλημμυρικά έργα.

Η συζήτηση με τους πυροσβέστες είναι αποκαλυπτική... Πιο συγκεκριμένα, λένε: Ενώ το οργανόγραμμα προβλέπει 13 μόνιμους πυροσβέστες, αυτήν τη στιγμή στο δυναμικό της Πυροσβεστικής των Κυθήρων ανήκουν 7 μόνιμοι πυροσβέστες (τον Αύγουστο ήταν 9). Ακόμα, στο δυναμικό ανήκουν 10 πενταετείς και 5 εποχικοί, ενώ παλιότερα ήταν 15.

Η υποδομή είναι απαρχαιωμένη. Εχουν στη διάθεσή τους 7 πυροσβεστικά οχήματα, με το πιο παλιό να είναι τουλάχιστον 35ετίας και το πιο καινούριο όχημα, 10ετίας, να είναι διασωστικό και να μην πρέπει να χρησιμοποιείται κανονικά σε δασικές εκτάσεις. Ακόμη, τα λάστιχα ενός οχήματος που ήταν ακινητοποιημένο φτιάχτηκαν με δωρεά.

Οι καταστροφές στα Κύθηρα αναδεικνύουν κι αυτές τις ευθύνες τόσο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όσο και της σημερινής, που διατηρεί και ενισχύει τις ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα για την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών.

Χαρακτηριστικά:

Συζητώντας με κατοίκους στο Φλομοχώρι
Συζητώντας με κατοίκους στο Φλομοχώρι
-- Δύο οχήματα δεν έγινε κατορθωτό να χρησιμοποιηθούν στην κατάσβεση, γιατί χάλασαν.

-- Δύο από τα τέσσερα αεροπλάνα που θα ρίχνονταν στη μάχη της κατάσβεσης δεν χρησιμοποιήθηκαν, γιατί το ένα από τα ζευγάρια έπαθε βλάβη.

-- Δεν υπήρχε το απαραίτητο δυναμικό ώστε να μπορεί να υπάρχει 3μελές πλήρωμα στα πυροσβεστικά.

-- Τεράστιο ήταν το πρόβλημα και στην επικοινωνία, αφού η μορφολογία του νησιού δυσκόλευε τη λειτουργία του ασυρμάτου, που λειτουργούσε με μία μόλις συχνότητα για όλο αυτό το δυναμικό που είχε πέσει στη μάχη της κατάσβεσης της φωτιάς.

-- Δεν υπήρχαν εφεδρικοί σωλήνες...

Η Δ. Μανωλάκου, μοιράζοντάς τους το υλικό του ΚΚΕ για τις θέσεις του Κόμματος για τα προβλήματα των πυροσβεστών, ανέφερε: «Δεν είναι τυχαίο ότι πολύ πριν τις φωτιές και πριν το καλοκαίρι βγάλαμε την ανακοίνωση που απευθύνεται στον κλάδο των πυροσβεστών. Οι συνθήκες δουλειάς σας είναι επικίνδυνες, αν και δεν ανήκετε στα Βαρέα και Ανθυγιεινά. Σας θυμούνται μόνο όταν υπάρχει κάποιος σεισμός ή κάποια φωτιά και αν οι φωτιές πάρουν και έκταση, σας ρίχνουν και όλη την ευθύνη, τη στιγμή που δεν σας έχουν την αναγκαία υποδομή και το προσωπικό...». Ακόμα, μοιράζοντας και κάποιες από τις Ερωτήσεις που έχει κάνει το Κόμμα στη Βουλή, σημείωσε ότι από τον Απρίλη «το ΚΚΕ είχε καταθέσει Ερώτηση για την προετοιμασία και τα μέτρα πρόληψης με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Οι απαντήσεις ήταν ευχολόγια, όχι μέτρα...».


Στο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Κυθήρων
Στο κλιμάκιο της Πυροσβεστικής Κυθήρων

Μεγάλες εκτάσεις καμένες στα Κύθηρα
Μεγάλες εκτάσεις καμένες στα Κύθηρα

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ