Κυριακή 3 Σεπτέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΚΑΛΟ» το δούλεμα...

«Τελικά η οικονομία αναπτύσσεται κι αλλιώς...», διαπίστωσε ο πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του προχτές σε δομή υποστήριξης εγχειρημάτων «Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» (ΚΑΛΟ). Και εξηγώντας τι εννοεί υποστήριξε ότι οι λέξεις - κλειδιά στην «αλληλέγγυα οικονομία» δεν είναι ο «ανταγωνισμός» και το «κέρδος», αλλά η συνεργασία, η αλληλοβοήθεια κ.λπ. Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι πασχίζει για κάτι άλλο και όχι για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Μήπως, όμως, οι λεγόμενες «Κοινωνικές Επιχειρήσεις» είναι κάτι έξω από την καπιταλιστική οικονομία; Κι αν είναι έτσι, γιατί εδώ και χρόνια παραμένουν ψηλά στην ατζέντα της ΕΕ και του ΟΟΣΑ; Η ΕΕ δεν θα προέβλεπε τεράστια κονδύλια χρηματοδότησής τους (πάνω από 100 εκατ. ευρώ), στο πλαίσιο της στρατηγικής «Ευρώπη 2020» για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, αν ήταν κάτι έξω από την ανάπτυξη της κερδοφορίας... Θυμίζουμε ότι το περσινό νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την προώθηση των επιχειρήσεων ΚΑΛΟ υποστηρίχθηκε από ΝΔ, Ποτάμι και Ενωση Κεντρώων. Το νομοσχέδιο αυτό προέβλεπε μέχρι και τζάμπα εργασία, καλυμμένη πίσω από τον μανδύα του «εθελοντισμού», ενώ οι επιχειρήσεις εντάσσονται και σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, απολαμβάνοντας όλα τα οφέλη των προγραμμάτων «επιδότησης εργασίας», δηλαδή φθηνό μέχρι και δωρεάν εργατικό δυναμικό. Αλλωστε, όχι τυχαία, τέτοια «εγχειρήματα» προωθούνται και για την ανακύκλωση της ανεργίας με δραστηριοποίηση κατεξοχήν σε τομείς όπως Πρόνοια, Υγεία, Παιδεία, καθαριότητα κ.λπ., εκεί δηλαδή που το κράτος μειώνει τη χρηματοδότηση, απολύει κάθε τόσο συμβασιούχους και οι εργαζόμενοι πληρώνουν για να απολαμβάνουν. «ΚΑΛΟ», λοιπόν, το δούλεμα από την κυβέρνηση, αλλά υπάρχει και η πραγματικότητα...

«Μαζί θα το ψηφίσουμε... »

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για τις ...«αβυσσαλέες διαφορές» ανάμεσα σε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ ήταν διάφορα στιγμιότυπα από τη συζήτηση που γίνεται στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλή για το κυβερνητικό νομοσχέδιο που αφορά τα Εργασιακά. Χαρακτηριστικά, την ώρα που υπουργός Εργασίας και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τα «έδιναν όλα» για να πείσουν ότι η κυβέρνηση έχει «φιλεργατικό πρόσημο» και προσπαθεί να υπερασπιστεί δικαιώματα των εργαζομένων, σε αντίθεση με την «άγρια αντεργατική πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων», ήρθε ο εισηγητής της ΝΔ Γ. Βρούτσης να «βάλει τα πράγματα στη θέση τους»: «Εκ προοιμίου σας λέω - ανέφερε - ότι το επόμενο νομοσχέδιο, το Εργασιακό για την αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η ΝΔ θα το ψηφίσει, μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα το ψηφίσουμε αυτό, κύριοι της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας. Επεξεργασία δική μας ήταν, μας εμποδίσατε να το φέρουμε τον Δεκέμβριο του 2014, κάνοντας συγκεντρώσεις στην πλατεία Συντάγματος (...) και τώρα θα το φέρετε μαζί να το ψηφίσουμε». Με πέντε φράσεις ο Γ. Βρούτσης έδειξε τον κοινό στόχο που έχουν, την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των καπιταλιστών, που προϋποθέτει βέβαια την εξαπάτηση και το τσάκισμα της εργατικής τάξης, συνολικά του λαού. Ούτε άχνα, βέβαια, δεν έβγαλαν υπουργοί και ...«αριστεροί» βουλευτές.

Σταθεροποίηση στα Τάρταρα...

Ποιος μείωσε περισσότερο τους μισθούς των εργαζομένων, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Ποιος έβλαψε περισσότερο τους εργαζόμενους, οι προηγούμενοι που, σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, μείωσαν κατά 200 ευρώ το μέσο μισθό της μερικής απασχόλησης, από τα 600 στα 400 ευρώ, ή η σημερινή κυβέρνηση που τον μείωσε μόνο κατά 11 ευρώ; Αυτά τα ερωτήματα απηύθυνε προς την αξιωματική αντιπολίτευση, προχτές στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου με τις νέες ασφαλιστικές και εργασιακές διατάξεις η υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, αγνοώντας προκλητικά το γεγονός ότι πάνω από μισό εκατομμύριο εργαζόμενοι έχουν μέσο μισθό 390 ευρώ!

Στην πραγματικότητα, βέβαια, τα ερωτήματα αυτά δεν απευθύνονται στα κόμματα της αντιπολίτευσης, αφού μαζί τους ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε το 3ο μνημόνιο, που τσακίζει μισθούς, συντάξεις και δικαιώματα. Τα διλήμματα αυτά απευθύνονται πρωτίστως προς τους εργαζόμενους, με σκοπό να τους παγιδεύσουν, να διαμορφώσουν κριτήρια και μέτρο σύγκρισης όχι με βάση τις ανάγκες τους, αλλά με βάση το ποιο από τα αστικά κόμματα είναι το μικρότερο κακό. Παλιό δοκιμασμένο κόλπο για να συσκοτιστεί η αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, αναλαμβάνοντας τη διακυβέρνηση, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του οι μισθοί να συνεχίσουν να βρίσκονται στα Τάρταρα και να πάνε ακόμα πιο κάτω. Σε ένα πράγμα έχει δίκιο η υπουργός: Οτι μέσα στο 2017 «οι μισθοί σταθεροποιούνται»... Πράγματι, «σταθεροποιούνται»... στα Τάρταρα όπου από κοινού τους έριξαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί συγγενείς...

Ο πρέσβης σουλατσάρει

Στα Χανιά βρέθηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζ. Πάιατ, την Παρασκευή 1/9, λίγες μέρες μετά την επέκταση χρήσης από τις ΗΠΑ της βάσης της Σούδας. Ο Πάιατ, σε συνέχεια του «σουλάτσου» του σε ελληνικά νησιά, μετά τη Σκύρο και τη Ρόδο, στα Χανιά συνοδεύτηκε από τον ακόλουθο Αμυνας της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο. Στο σχετικό δελτίο Τύπου της Αντιπεριφέρειας, χώρια όσα λέγονται περί συζήτησης με τον πρέσβη για «δυνατότητα συνεργασίας στον πρωτογενή τομέα, με την εξαγωγή τοπικών προϊόντων στην Αμερική» και «τις τρέχουσες μεγάλες ξενοδοχειακές επενδύσεις στο νομό», οι «ερωτήσεις από τον πρέσβη (...) αφορούσαν κυρίως στην τοπική οικονομία και τις σχέσεις με την Αμερικανική Ναυτική Ευκολία Σούδας». Τονίστηκαν, εξάλλου, οι «άψογες υπηρεσιακές σχέσεις που υπάρχουν μεταξύ της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, του Δήμου Χανίων και των υπηρεσιών της Αμερικανικής Ναυτικής Ευκολίας Σούδας». Αλλη μια απόδειξη ότι η βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως προωθείται και από την τωρινή κυβέρνηση, πάει χέρι χέρι με τα σχέδια των επιχειρηματικών ομίλων για διεύρυνση των κερδών τους και με το λαό να κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να πληρώσει ακριβά το στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1658 Πεθαίνει ο Αγγλος στρατιωτικός και πολιτικός Ολιβερ Κρόμγουελ, ηγέτης στον Εμφύλιο Πόλεμο κατά του βασιλιά Καρόλου του Α' και «Λόρδος Προστάτης» της Μ. Βρετανίας το 1653 - 1658.

1783 Η Βρετανία αναγνωρίζει την ανεξαρτησία των πρώην αποικιών της, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (Συνθήκη του Παρισιού).

1843 Ξεσπά στην Αθήνα το κίνημα της 3ης του Σεπτέμβρη, που εξαναγκάζει τον βασιλιά Οθωνα να παραχωρήσει Σύνταγμα.

1929 Η Ασφάλεια συλλαμβάνει δύο συντάκτες, δύο τυπογράφους και έναν διορθωτή του «Ριζοσπάστη» με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας.

1939 Δύο μέρες μετά την εισβολή της ναζιστικής Γερμανίας στην Πολωνία, η Βρετανία και η Γαλλία τής κηρύσσουν τον πόλεμο, δίχως ωστόσο να ρίξουν τουφεκιά. Είναι ο λεγόμενος «παράξενος πόλεμος», ο οποίος στην πραγματικότητα δεν ήταν καθόλου παράξενος, αφού οι ιμπεριαλιστές ευελπιστούσαν σε μια προέλαση της φασιστικής πολεμικής μηχανής προς Ανατολάς (δηλαδή τη Σοβιετική Ενωση).

1943 Γενική απεργία κηρύσσεται στη Βέροια κατά της ομηρίας, της τρομοκρατίας και της υποχρεωτικής εργασίας. Ολοι οι χώροι δουλειάς νεκρώνουν, ενώ οι δρόμοι της πόλης γεμίζουν από διαδηλωτές.

1943 Μετά την ολοκληρωτική κατάληψη της Σικελίας αρχίζει η απόβαση των συμμαχικών δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία και Καναδάς) στην κυρίως Ιταλία.

1954 Η κυβέρνηση Παπάγου ανακοινώνει τη σύλληψη άνω των 60 στελεχών του ΚΚΕ (μεταξύ των οποίων ο Χαρίλαος Φλωράκης, ο Λεωνίδας Τζεφρώνης, ο Κυριάκος Τσακίρης, κ.ά.). Ο Γ. Παπανδρέου συγχαίρει τα Σώματα Ασφαλείας.

1954 Πεθαίνει η ηθοποιός Μαρίκα Κοτοπούλη.

1974 Ιδρύεται το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΠΑΣΟΚ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org