Icon |
Τελεσίγραφα στέλνει η κυβέρνηση στα λαϊκά νοικοκυριά για να εξοφλήσουν τις οφειλές τους |
Την ίδια ώρα, συγκυβέρνηση και φοροεισπρακτικός μηχανισμός σφίγγουν τη θηλιά των εκβιασμών και των κατασχέσεων απέναντι σε λαϊκά νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τις εμφανιζόμενες ληξιπρόθεσμες «οφειλές». Σε αυτό το επίπεδο, οι «αστοχίες» στη συγκέντρωση της πρώτης δόσης από το φόρο εισοδήματος έρχονται να οξύνουν τα αντιλαϊκά ανακλαστικά, ενόψει βέβαια και των επόμενων δόσεων τόσο από το φόρο εισοδήματος, όσο και από τα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ, που θα αρχίσουν να καταφθάνουν από τον επόμενο μήνα.
Ηδη, σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση από το φόρο εισοδήματος που έληξε τον Ιούλη. Στην κατηγορία αυτή υπάγονται 671.000 φορολογούμενοι με απλήρωτους φόρους ύψους 340 εκατ. ευρώ, που ήδη έχουν χαρακτηριστεί ως «ληξιπρόθεσμα». Σε αυτό το πλαίσιο, η «Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» (ΑΑΔΕ) προχωρά σε μαζικές αποστολές προειδοποιητικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, εκβιάζοντας οικονομικά ανήμπορα νοικοκυριά σε «τακτοποίηση των οφειλών εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης».
Σε διαφορετική περίπτωση, όπως τονίζουν, μπορεί να ληφθούν «όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα», όπως είναι δηλαδή η επιβολή κατασχέσεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
Στο φόντο της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, η κυβέρνηση επιχειρεί να αξιοποιήσει προπαγανδιστικά την επικείμενη επίσκεψη του Προέδρου της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν. Οπως είπε ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, «ο Γάλλος Πρόεδρος έρχεται στην Ελλάδα σε λίγες ημέρες μαζί με πολλούς επιχειρηματίες...». Σε κάθε περίπτωση, το επενδυτικό ενδιαφέρον που φαίνεται να αναθερμαίνεται από γαλλικά μονοπώλια και επιχειρηματικούς ομίλους, συνδέεται και με την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στον κλάδο της Ενέργειας και άλλων νευραλγικών υποδομών.
Σε αυτό το πλαίσιο, προωθείται η ολόπλευρη εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη διαχείρισή του, όπως για το 66% του ΔΕΣΦΑ, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.ά.
Παράλληλα, σύμφωνα με κυβερνητική ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενημερώθηκε χτες από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, σχετικά με την πορεία ίδρυσης της λεγόμενης «Αναπτυξιακής Τράπεζας».
Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με φόντο το ύψος της κεφαλαιακής επάρκειας και τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της τρίτης «αξιολόγησης». Το συγκεκριμένο ζήτημα «σηκώνεται» από την πλευρά του ΔΝΤ, που έχει κάνει ανοιχτά λόγο για το ενδεχόμενο έλλειψης επαρκών κεφαλαίων, έτσι ώστε να διασφαλίζονται η «ομαλή» λειτουργία του χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αποφυγή νέων κλυδωνισμών.
Σε αυτό το φόντο, μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέων κεφαλαιακών ελέγχων στις τράπεζες, ενώ ανακινείται και ζήτημα νέων ανακεφαλαιοποιήσεων σε περίπτωση ύπαρξης «κεφαλαιακών κενών». Η τέτοια εξέλιξη, στην οποία φαίνεται να δείχνει η πλευρά του ΔΝΤ, «στρώνει το χαλί» στην είσοδο νέων «παικτών» στο χώρο, ενώ βέβαια θα συνεπάγεται «χασούρα» για σημερινούς μεγαλομετόχους, που βέβαια αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Σε ρότα διόγκωσης συνεχίζουν και φέτος οι αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα, εξέλιξη στην οποία ποντάρουν τόσο η συγκυβέρνηση όσο και οι μερίδες του ντόπιου κεφαλαίου, προκειμένου να διαμορφωθούν οι ρυθμοί ανάκαμψης της οικονομικής δραστηριότητας και του παραγόμενου ΑΕΠ, ενώ οι μεγάλοι ωφελημένοι από τη συγκεκριμένη διαδικασία είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι και ισχυρές επιχειρήσεις, οι οποίες βάζουν στο χέρι τη συντριπτικά μεγάλη μάζα της επιχειρηματικής πίτας και των κερδών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, που αφορούν στο α' εξάμηνο (Γενάρης - Ιούνης) του 2017:
-- Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις έφτασαν σε 3,49 δισ. ευρώ από 2,69 δισ. στο αντίστοιχο διάστημα για το 2016 με ρυθμό αύξησης 8%. Ειδικά για το μήνα Ιούνη, έφτασαν σε 1,4 δισ. (από περίπου 1,27 δισ. πέρσι) με διόγκωση 10,5%.
-- Ο αριθμός των ξένων τουριστών έφτασε τα 5,33 εκατομμύρια (από 4,94 εκατομμύρια πέρσι) με αύξηση 7,9% σε σχέση με πέρσι, ενώ η μέση δαπάνη ανά ταξίδι στην Ελλάδα εκτιμάται στα 497,4 ευρώ.
Μάλιστα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), οι διεθνείς αφίξεις, στο φετινό 12μηνο, θα ξεπεράσουν τα 26 εκατ. από 24,8 εκατ. το 2016.