Αυξημένη είναι τις τελευταίες μέρες η εισροή προσφύγων και μεταναστών στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, το 24ωρο από τα χαράματα της Δευτέρας μέχρι τα χαράματα της Τρίτης χτες, πέρασαν στα νησιά 404 πρόσφυγες και μετανάστες (118 στη Λέσβο, 225 στη Χίο και 61 στη Σάμο).
Οι αριθμοί αυτοί ανεβάζουν σε 2.208 τους πρόσφυγες και μετανάστες που πέρασαν στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από την 1η Αυγούστου (659 στη Λέσβο, 734 στη Χίο και 815 στη Σάμο). Στο σύνολό τους οι παραπάνω μεταφέρθηκαν και καταγράφηκαν στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Λέσβου, της Χίου και της Σάμου και προωθήθηκαν σε δομές όπου η κατάσταση πλέον κρίνεται εκρηκτική.
Στους καταυλισμούς των ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο και της Σάμου, οι διαμένοντες είναι διπλάσιοι απ' όσους μπορούν να εξυπηρετήσουν οι υπάρχουσες δομές. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου φιλοξενούνται πλέον 14.221 άνθρωποι, με σχεδόν 3.500 να στεγάζονται σε άτυπες δομές. Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες, 4.959, βρίσκονται στη Λέσβο, ενώ σε Χίο, Σάμο και Κω φιλοξενούνται περισσότεροι από 2.500.
Χτες το πρωί περισυνελέγησαν 198 πρόσφυγες και μετανάστες από πέντε πλαστικές βάρκες μέσα στα ελληνικά χωρικά ύδατα στις περιοχές της Αγριελιάς, του αεροδρομίου της Μυτιλήνης (τρία περιστατικά) και του ακρωτηρίου Κόρακας στη βορειοανατολική Λέσβο. Σύμφωνα πάντως με νεότερα στοιχεία της Frontex, το πρώτο επτάμηνο έχουν διαπιστωθεί 15.750 αφίξεις στην Ελλάδα, 90% λιγότερες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα, επίκειται το κλείσιμο του καταυλισμού στη Σούδα, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για το πού θα πάνε οι 300 μετανάστες που ζουν εκεί κάτω από άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες.
Σύμφωνα με παράγοντες του δήμου, ένας αριθμός μεταναστών θα μετακινηθεί στην Αθήνα, ενώ τα περισσότερα άτομα πρέπει να μεταφερθούν σε προαναχωρησιακό κέντρο. Σύμφωνα με τα δεδομένα που είναι γνωστά από τις επίσημες αρχές, τα περισσότερα από τα 290 άτομα που παραμένουν στη Σούδα δεν έχουν ελπίδες για άσυλο. Ηδη, για τους περισσότερους έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση σε πρώτο βαθμό και για κάποιους και σε δεύτερο βαθμό. Αυτό σημαίνει ότι η πλειονότητα, σύμφωνα με το νόμο, θα πρέπει να μεταφερθεί σε προαναχωρησιακό κέντρο, που δεν διαθέτει το νησί, προκειμένου να επαναπροωθηθούν πίσω στην Τουρκία.