Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΛΗΝΟ-ΣΚΟΠΙΑΝΟ
Μεσολάβηση της Γερμανίας ζήτησε ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ

Με προβληματισμό παρακολουθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες στην Αθήνα την πιο ενεργό δραστηριοποίηση της γερμανικής κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό, ενόψει και της συνολικής «κινητικότητας» που καταγράφεται για το άνοιγμα ξανά του ονοματολογικού και όσων συνδέονται με το ζήτημα, της ένταξης των Σκοπίων σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ολα στο έδαφος και μιας εντονότερης προσπάθειας της Γερμανίας να παρέμβει στις εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια, στους ευρύτερους, κλιμακούμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, αρμόδια επιτελεία καταγράφουν τα όσα διημείφθησαν στην επίσκεψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Μπ. Οσμάνι, στο Βερολίνο και τη συνάντησή του εκεί με τον Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, M. Ροθ. Θυμίζουμε πως ο Μ. Ροθ τον περασμένο Ιούλη, κατά την επίσκεψή του στα Σκόπια, είχε δηλώσει επισήμως ότι «κανείς, εκτός "Μακεδονίας" και Ελλάδας, δεν καταλαβαίνει τη διαφορά που υπάρχει μεταξύ τους, η οποία είναι εντελώς παράλογη», τοποθέτηση που είχε προκαλέσει την αντίδραση τότε του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Οπως μεταδίδουν σκοπιανά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανακοίνωση της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Θεμάτων της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, στη συνάντηση ο αντιπρόεδρος της ΠΓΔΜ εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της Γερμανίας στην «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση» των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, που εκδηλώνεται και μέσω της «Διαδικασίας του Βερολίνου» («όχημα» του Βερολίνου για να επιταχύνει την παρέμβασή του στην εν λόγω ζώνη), αλλά και για την απευθείας στήριξη που λαμβάνει η ΠΓΔΜ από τη Γερμανία.

Οπως αναφέρεται, εξάλλου, στην ανακοίνωση, στο πλαίσιο αυτό ο Οσμάνι μετέφερε πρόταση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ για τη δημιουργία μιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Γερμανίας και της ΠΓΔΜ, έτσι ώστε, όπως είπε, η γερμανική υποστήριξη να λάβει και τυπικό πλαίσιο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο Οσμάνι υπογράμμισε ότι η δημιουργία μίας τέτοιας στρατηγικής εταιρικής σχέσης θα ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την επιτάχυνση της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής πορείας της ΠΓΔΜ.

Αναφερόμενος στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας για σχέσεις καλής γειτονίας με τη Βουλγαρία και το σχέδιο νόμου για τις γλώσσες, ο Μπ. Οσμάνι τόνισε πως «εξαλείφοντας τα υπόλοιπα εμπόδια στην πορεία για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική μας ολοκλήρωση, η "Μακεδονία" μένει αντιμέτωπη με τη διαφορά με την Ελλάδα για το όνομα της χώρας μας, για την επίλυση της οποίας, ως κυβέρνηση και ως χώρα, χρειαζόμαστε βοήθεια. Γι' αυτό θα ήθελα να ζητήσω ανοιχτά τη συμπερίληψη της Γερμανίας στην επίλυση αυτής της διαφοράς, ως μία από τις χώρες - μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με τη μεγαλύτερη επιρροή».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, πρόσθεσε ότι πρόκειται για μία διαφορά που έχει μεγαλοποιηθεί εξαιτίας της μακράς ύπαρξής της και της κατάχρησής της για μικροπολιτικούς λόγους και η οποία προκαλεί βαθιές συναισθηματικές αντιδράσεις στις δύο χώρες, που δυσκολεύουν την επίλυσή της.

Από τις δηλώσεις Ροθ, που έχουν έως τώρα δημοσιευθεί στα σκοπιανά ΜΜΕ, δεν φαίνεται να τοποθετήθηκε επί της συγκεκριμένης «πρότασης» του Σκοπιανού αντιπροέδρου.

Ωστόσο, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, σχολιάζοντας τα παραπάνω, έβαζαν το ερώτημα υπό ποιο ρόλο προτείνεται στη Γερμανία να διαμεσολαβήσει σε ένα ζήτημα διμερές, ανάμεσα σε Ελλάδα και Σκόπια, του οποίου έχει επιληφθεί ο ΟΗΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ