Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ
Επιταχύνονται οι διεργασίες αναδιάταξης

Φωτ. αρχείου

Eurokinissi

Φωτ. αρχείου
Βδομάδες έντονου παρασκηνίου και ζυμώσεων αναμένονται οι επόμενες, καθώς εντείνονται οι διεργασίες στο χώρο της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας, και ευρύτερα, για την αναδιάταξη του χώρου, ώστε να εξασφαλιστούν νέες εναλλακτικές στο αστικό πολιτικό σκηνικό για κυβερνητικές πλειοψηφίες. Ολα αυτά με το βλέμμα στη «σταθερότητα» που επιζητά το κεφάλαιο για την «επόμενη μέρα» της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με βασικό στόχο την ενσωμάτωση λαϊκών στρωμάτων στα προτάγματά του.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την υποψηφιότητά του ως επικεφαλής του νέου πολιτικού φορέα της Κεντροαριστεράς - της «νέας ενωμένης Προοδευτικής Παράταξης» όπως λέει ο ίδιος - αναμένεται να ανακοινώσει, την ερχόμενη Τετάρτη, και ο Γιάννης Ραγκούσης.

Η υποψηφιότητά του ανεβάζει σε τρεις τους βέβαιους υποψήφιους, μετά την Φώφη Γεννηματά και τον Γιώργο Καμίνη, ενώ αναμένονται και οι τελικές αποφάσεις άλλων στελεχών του χώρου, όπως του Στ. Θεοδωράκη από το Ποτάμι, του Γ. Μανιάτη του ΠΑΣΟΚ, του Γ. Παπανδρέου του ΚΙΔΗΣΟ και του Θ. Θεοχαρόπουλου της ΔΗΜΑΡ, σχετικά με τη συμμετοχή ή όχι στη σχετική διαδικασία και με τι όρους.

Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Ραγκούσης είχε αποχωρήσει από την Ωρα Αποφάσεων, πολιτική κίνηση της οποίας είχε υπάρξει πριν από λίγους μήνες ιδρυτικό μέλος μαζί με την Αννα Διαμαντοπούλου και τον Γ. Φλωρίδη, με τους τελευταίους να τον κατηγορούν ότι με την απόφασή του να παραστεί στο πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΣΥ, «προσπάθησε να προκαταλάβει αποφάσεις».

Η κινητικότητα και οι διεργασίες ούτως ή άλλως στη λεγόμενη «κεντροαριστερά», που αποτυπώνουν και οι σχετικές υποψηφιότητες, αφορούν και το «στίγμα» του νέου φορέα, με τη σχετική συζήτηση τις τελευταίες βδομάδες να πυκνώνει για το πώς και με τι όρους οι διάφορες πολιτικές δυνάμεις και σχήματα θα συμμετέχουν ως «συμπλήρωμα» στα επόμενα κυβερνητικά σχήματα και βεβαίως το ποια είναι τα καταλληλότερα σχήματα για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια.

Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο, συνεχίζονται και οι υπόλοιπες «καραμπόλες» στο χώρο, αλλά και οι προσπάθειες να διαμορφωθεί το έδαφος για τις επόμενες κυβερνητικές συμμαχίες και προσεγγίσεις. Χαρακτηριστικές ως προς αυτό είναι οι επίμονες εκκλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ στις δυνάμεις της ΔΗΣΥ να διαλέξουν πλευρά στο «δίπολο» που στήνεται, με τον πρόεδρο της Βουλής, Ν. Βούτση, να επαναλαμβάνει (στην «Ελευθερία της Λάρισας» την περασμένη Δευτέρα) για μια ακόμα φορά πως «αποτελεί πρωταρχικό στοιχείο γι' αυτές τις δυνάμεις η επιλογή μιας προοδευτικής προγραμματικής ατζέντας, αντι-νεοφιλελεύθερης και αντι-δεξιάς, σε αντίστιξη με μια θολή και συντηρητική "αντι-ΣΥΡΙΖΑ" ατζέντα, την οποία εισηγούνται και θέλουν να υπαγορέψουν όσες κοινωνικές και οικονομικές δυνάμεις προσδοκούν την παλιννόστηση του παλαιού κομματικού συστήματος με βιτρίνα και μανδύα τη σημερινή Νέα Δημοκρατία. Στην Ευρώπη γίνονται διεργασίες αντίστοιχης οριοθέτησης, οι οποίες προσδοκούμε να αντιστοιχηθούν θετικά και στο δικό μας πολιτικό σκηνικό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παλιές συνταγές σε νέα συσκευασία... (2017-09-17 00:00:00.0)
Σε εξέλιξη οι διεργασίες φρεσκαρίσματος για την αστική διαχείριση (2017-08-22 00:00:00.0)
«Φρεσκάρεται» για να αναλάβει αναβαθμισμένους ρόλους στο αστικό πολιτικό σκηνικό (2017-08-13 00:00:00.0)
Ο λαός να τους χαλάσει τα σχέδια (2008-01-22 00:00:00.0)
Σήμερα η εκλογή του προέδρου της Βουλής (2006-06-01 00:00:00.0)
Σε πλήρη εξέλιξη ο προεκλογικός αγώνας (2003-01-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org