Παρασκευή 11 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΞΥΠΝΗΣΑΝ ΕΦΙΑΛΤΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΦΩΤΙΕΣ ΤΟΥ 2007 ΚΑΙ ΤΟΥ 2015
Πυρκαγιά σε άλσος κοντά στο Σκοπευτήριο Καισαριανής

Copyright 2017 The Associated

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε χτες στο άλσος πίσω από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής, στη συμβολή των οδών Θεοτοκοπούλου και Κρυστάλλη. Η φωτιά ξέσπασε γύρω στις 2 το μεσημέρι στη νοτιοδυτική πλευρά του λόφου Αλεποβούνι, σε σημείο στο οποίο είχε εκδηλωθεί φωτιά και πριν από λίγες μέρες, η οποία είχε αντιμετωπιστεί άμεσα. Το στοιχείο αυτό ενισχύει τις υπόνοιες για εμπρησμό. Και βέβαια δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι τις τελευταίες μέρες στην Αττική ξεσπούν πυρκαγιές που παραπέμπουν σε καραμπινάτους εμπρησμούς (σύμφωνα και με δηλώσεις στελεχών της Πυροσβεστικής), όπως στο Αλσος Βεΐκου και το Τατόι.

Η φωτιά, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έκαψε κυρίως ξερά χόρτα και χαμηλή βλάστηση, ενώ για την κατάσβεσή της επιχείρησαν 40 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 15 άτομα πεζοπόρο τμήμα, εννέα βυτιοφόρα και τέσσερα ελικόπτερα. Επίσης, πήραν μέρος 35 άτομα από την εθελοντική δασοπροστασία του δήμου Καισαριανής.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Υμηττός είναι βουνό που πολιορκείται από μεγαλοκαταπατητές και μεγαλοεργολάβους, που το βλέπουν ως «φιλέτο», έτοιμο να το κατασπαράξουν. Σε περιοχές του Υμηττού είχαν σημειωθεί πυρκαγιές το 1998, το 2000 και το 2001 και στη συνέχεια πολλές από τις καμένες εκτάσεις «αξιοποιήθηκαν» οικιστικά.

Μεγάλες φωτιές τα τελευταία 10 χρόνια


Eurokinissi

Τον Ιούλη του 2007 εκδηλώθηκε μεγάλη πυρκαγιά, πάνω από τις περιοχές της Καισαριανής και του Καρέα. Οι φλόγες πέρασαν και στην κάτω πλευρά της λεωφόρου Κατεχάκη και απείλησαν σπίτια στον Καρέα και τον Βύρωνα, από τα οποία έφτασαν σε απόσταση λίγων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Πυροσβεστική, η φωτιά είχε ξεκινήσει από τρία σημεία σχεδόν ταυτόχρονα. Το ένα από το δάσος Καισαριανής, το άλλο από τον Καρέα και το τρίτο κοντά στον Βύρωνα. Στην Καισαριανή βρέθηκαν φωτοβολίδες, ενώ υπήρχαν αυτόπτες μάρτυρες που είδαν δίκυκλο χωρίς πινακίδες να κινείται ύποπτα στο δάσος. Επίσης, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς ξέσπασε φωτιά στα σύνορα Παπάγου με Χολαργό, πάνω από την Αττική Οδό. Γρήγορα, με τη βοήθεια της έλλειψης εναέριων μέσων - αφού υπήρχε μόνο ένα ελικόπτερο σε όλη την Αττική - αλλά και με τους ισχυρούς ανέμους, έφτασε στη λεωφόρο Κατεχάκη. Η πύρινη λαίλαπα έκαιγε πευκοδάσος έχοντας κατεύθυνση προς Καισαριανή και Καρέα.

Το 2015, φωτιά ξεκίνησε σε σημείο ανάμεσα στο νεκροταφείο Βύρωνα και τη λεωφόρο Κατεχάκη και στη συνέχεια επεκτάθηκε με ταχύτατους ρυθμούς, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν, με αποτέλεσμα οι φλόγες να φτάσουν σε κατοικημένες περιοχές του Καρέα, της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης. Μάλιστα, ο καπνός κάλυψε τη μισή Αττική. Λίγο πάνω από το κολυμβητήριο της Ηλιούπολης, περίπου ένα χιλιόμετρο μακριά από το μνημείο των τεσσάρων νεκρών της πυρκαγιάς του 1998, είχε βρεθεί απανθρακωμένο σώμα από κλιμάκιο της ΕΜΑΚ, το οποίο ανήκε σε αστυνομικό.

Αλλες πυρκαγιές


Eurokinissi

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε χτες η πυρκαγιά στην Αταλάντη της Φθιώτιδας, ενώ η Πυροσβεστική ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο αντιμετώπισε 39 δασικές πυρκαγιές. Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε και η φωτιά στον οικισμό Φωτειμάρι της Κέας, σε χαμηλή βλάστηση. Η φωτιά έκαιγε κοντά στα σπίτια πάνω από το Βουρκάρι και στην αρχή αντιμετωπίστηκε από ένα πυροσβεστικό όχημα με έναν πυροσβέστη, έναν εθελοντή και τέσσερα οχήματα του δήμου. Καλύτερη κατάσταση επικρατούσε στις πυρκαγιές σε Πάργα, Ζάκυνθο και Γορτυνία.

Σε εξέλιξη ήταν πυρκαγιά στην περιοχή Σκάμνουλα της Πρέβεζας. Κατέκαψε χορτολιβαδική έκταση, θερμοκήπια και ένα παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο της περιοχής. Η φωτιά κατευθύνθηκε προς το κλειστό γυμναστήριο της Πρέβεζας, καθώς και προς το κοιμητήριο. Στην περιοχή βρίσκονται σπίτια. Επενέβησαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα και τρία αεροσκάφη.

Αγροτοδασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Μαζαράκι Ηλείας. Επιχειρούσαν 36 πυροσβέστες με 18 οχήματα, πέντε άτομα πεζοπόρο και δύο αεροσκάφη. Φωτιά εκδηλώθηκε και σε δασική έκταση στην περιοχή Βροντερό Πρεσπών. Επιχείρησαν 17 πυροσβέστες με εφτά οχήματα και μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ